Evenimentul se desfășoară în perioada 3-31 octombrie ,sub denumirea Art Encounters și este organizat de omul de afaceri Ovidiu Șandor. Art Encounters este curatoriat de Rainald Schumacher și Nathalie Hoyos, din Berlin.
Evenimentul e conceput ca un dialog între arta contemporană românească și contextul internațional actual, dialog facilitat de un număr de artiști români ale căror lucrări sunt recunoscute atât în România, cât și în străinătate (Horea Bernea, Ștefan Bertalan, Adrian Ghenie, Ana Lupaș, Alex Mirutziu, Paul Neagu), dar și de artiști străini care fac referire la spațiul românesc în opera lor (Saâdane Afif, A Kassen, Rosa Barba, Sophia Hultén).
Pentru prima dată în contextul românesc se contruiește un dialog curatorial între diferite generații de artiști români, începând cu cei care au fost activi în perioada comunistă – fie în țară, în contextul unei izolări impuse (Grupul Sigma, Geta Brătescu, Ion Grigorescu), fie în străinătate, în exil (Paul Neagu, Andre Cădere)-, și continuând cu cei care s-au afirmat în anii ’90 (Dan Perjovschi , Sub:REAL) sau la începutul anilor 2000 (Ioana Nemeș, Ciprian Mureșan, Mircea Cantor).
De asemenea, Art Encounters este unul dintre cele mai mari proiecte culturale care reunește orașul Timișoara și Arad. Prezența Art Encounters în Arad este reprezentată prin patru expoziții, în trei locații: fabrica TEBA, Atrium Mall Arad și Muzeul de Artă.
Repere ale evenimentului:
• reconstrucția pentru prima dată în 37 de ani a instalației multimedia Multivision 1 (1972 – 1978) a grupului Sigma, care a activat în Timișoara în anii ’70 -’80.
• transmisia live găzduită de DJ Angel și orchestrată de Saâdane Afif, care are loc în ziua deschiderii evenimentului.
• Odă Materiei de Matei Bejenaru, performance ce se va desfăşura în Piața Libertății: o piesă pentru cor, toboșari, vioară și soprană compusă de Gabriel Mălăncioiu exclusiv pentru Art Encounters. Corul este format din deținuți de la Penitenciarul Timișoara.
• Pentru prima dată expusă în România, o instalație care îți dă impresia că ai pătruns în studioul unui maestru: Darwin`s Room de Adrian Ghenie, reproducere tri-dimensională, în mărime naturală, realizată după o mică pictură în ulei atribuită lui Rembrandt, din 1632, Filozoful în meditație, și care acum se găsește la Louvre.
• O lucrare de Ana Lupaș în spaţiul numit Geam MAT al Muzeului de Artă, mică “galerie” vizibilă doar din stradă. Instalaţie este o reflecţie asupra întrebării cum o lucrare efemeră, ca și cea a artistei, produsă în anii 1970, ar putea supraviețui istoriei.
• Schițe de Geta Brătescu, pentru prima dată expuse publicului, intitulate K (1976-1978), ce ar putea fi o trimitere la romanul lui Franz Kafka Castelul și la regimul comunist opresiv.
• Arta organizării unei expoziții – un worshop cu studenții Facutății de Artă.
Programul Art Encounters va cuprinde și numeroase ocazii de dialog între publicul larg, artiști, curatori, critici de artă, menite să apropie vizitatorii de fenomenul artei contemporane.
Iubitorii de artă vor avea, astfel, ocazia să urmărească prelegerile unor importanți curatori, reprezentanți ai unora dintre cele mai prestigioase instituții de artă contemporană din lume, precum Tate Modern Londra, Centre Pompidou din Paris, Muzeul de Artă Modernă din New York.