Orban a convocat ședința! Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în alertă! Ce ne așteaptă de mâine

Definiția stării de urgență, destul de neclară, a căpătat noi valențe. În context, și Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a suferit modificări. CNSU se va reuni astăzi, sub conducerea premierului. Lupta antipandemie continuă, chiar dacă da joi, 14 mai, se termină Starea de Urgență.

UPDATE: Prim-ministrul Ludovic Orban a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență joi, 14 mai a.c, ora 20:00 la sediul MAI.

Știre inițială:

Guvernul a modificat, prin OUG, definiţia stării de aletă şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Organismul, condus de premierul Ludovic Orban, scrie news.ro.

Un OUG pentru starea de alertă

Marcel Vela, a anunţatcă a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu incidenţă în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al protecţiei civile. ”Urgenţa adoptării acestui proiect ţine cont de faptul că în 15 mai încetează efectele decretului prezidenţial numărul 240/2020 de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul naţional. În acest context, obiectivul pentru care acesta a fost instituit, de refacere a stării de normalitate provizorie, trebuie urmărit în continuare, dat fiind că pericolul de răspândire a noului coronavirus există în continuare. Astfel, prin prezentul proiect de act normativ propunem modificarea unor acte normative cu incidenţă în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi a protecţiei civile, cum sunt Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 21/2004, respectiv Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 1/2014”, a declarat Vela, după şedinţa de Guvern.

Ce este starea de alertă

Una dintre modificări este definirea stării de alertă:”Astfel, aceasta reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă şi de amploare şi de intensitate deosebite determinate de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente  la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii”, a explicat Vela. Acesta a precizat, totodată, că OUG reglează mecanismul de declarare, prelungire şi încetarea stării de alertă la nivel local, judeţean sau naţional prin hotărâri ale comitetelor pentru situaţii de urgenţă.

Modificări pentru CNSU

CNSU va funcţiona sub conducerea premierului şi va avea 3 vicepreşedinţi – ministrul de Interne, ministrul Lucrărilor Publice şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Membri în Comitet sunt, printre alţii, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă sau directorul general al Direcţiei Generale de Management Operaţionanl din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. ”În această seară se va convoca prima şedinţă în noua formulă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, a mai anunțat Vela. Se așteaptă ca CNSU să declare starea de alertă şi să instituie toate măsurile necesare. „Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem faţă în continuare provocării generate de această epidemie”, a declarat și Orban, care a precizat că îşi asumă conducerea Comitetului.

Foto: INQUAM PHOTOS Octav Ganea