Guvernul îşi pregăteşte argumentele privind dublarea alocaţiilor, conform celor spuse de Ludovic Orban. Premierul a subliniat că urmează să sesizeze la Curtea Constituţională.
„Am luat decizia de a creşte etapizat, de a menţine sensul legii, de a dubla alocaţiile, dar să o facem etapizat, în funcţie de revenirea economică şi de capacitatea efectivă a bugetului de a face faţă acestei noi cheltuieli. În populismul caracteristic, PSD a continuat să respingă această soluţie raţională, fundamentată economic şi singura care poate să stea în picioare. Ne vom apăra punctul de vedere. (…) Pregătim argumentele pentru a putea sesiza la CCR”, a transmis Ludovic Orban.
Singurul partid sensibil la subiectul alocațiilor pentru copii
De asemenea, premierul a arătat că PNL a crescut alocaţiile copiilor în 2008, 2015 şi 2019, fiind singurul partid „sensibil” la acest subiect.
„Noi am crescut alocaţiile. PNL a fost singurul partid sensibil la subiectul alocaţiilor pentru copii. Din 2008 până astăzi, PNL a crescut alocaţiile şi în 2008, şi în 2015, şi în 2019. În 2019, PSD, după ce a pierdut puterea, a prins un moment şi a mai dublat o dată alocaţiile, fără să se asigure că există resursele financiare pentru a susţine această dublă dublare într-un an, în 2019. Gândiţi-vă că ultima creştere a alocaţiilor a fost făcută printr-un amendament al PNL la Legea bugetului de stat în 2019”, a adăugat Ludovic Orban.
Camera Deputaţilor a respins, miercuri, în calitate de for decizional, Ordonanţa 123/2020, care modifică şi completează art. 3 din Legea 61/1993 în scopul majorării graduale a cuantumului alocaţiei pentru copii.
Ce se întâmplă cu banii pentru alocații și pensii
„Nimeni nu și-a dorit această epidemie care global s-a dezvoltat în pandemie, nimeni nu și-a dorit criză economică. Dar această epidemie a venit și a apărut și criza. Evident că toată lumea își dorește să câștige mai bine și guvernanții doresc să dea bani mai mulți. Pentru a face posibil acest lucru, trebuie să existe acești bani. Nu este posibil să împarți bani care nu există.
Totuși, am spus de la bun început că nu putem să avem o situație în care categoriile cele mai vulnerabile să plătească nota de plată pentru această epidemie și recesiune. Cu toate că marea majoritate a specialiștilor au repetat că nu se pot majora nici pensiile, nici salariile, am solicitat guvernului să găsească soluții atât cât se poate. Au găsit majorarea alocațiilor în etape iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși, guvernul a venit cu o soluție. Nu vorbim de altceva. Este o majorare atât cât s-a putut acum. Mai încolo, se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare”, a declarat Klaus Iohannis.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea