„Acuz Guvernul Tudose de crimă cu premeditare împotriva economiei româneşti. Pentru a putea scoate bani din piatră seacă că să facă faţă la majorările salariale şi la majorările de pensii fără suport în realitatea economică, Guvernul Tudose ia doar măsuri care duc la distrugerea economiei româneşti. Am văzut intenţia Guvernului de a majora accizele pe combustibil. Readuc aminte ca de la 1 ianuarie s-a renunţat la supraacciza de 7 eurocenţi pe combustibil. Practic, astăzi Guvernul nu face altceva decât să revină asupra măsurii pe care a promis că o va lua şi anume aceea de a anula supraacciza la combustibil cu efecte devastatoare asupra economiei”, a declarat, marți, Ludovic Orban, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.
Benzina și motorina se vor scumpi cu aproape 45 de bani/litru ca urmare a propunerii Ministerului Finanțelor Publice care vrea să mărească acciza la carburanți cu peste 22%, se arată într-un proiect de ordonanță pentru modificarea Codului fiscal. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice justifică această majorare, prin faptul că încasările din accize au scăzut în primul semestru al acestui chiar dacă vânzările de carburanţi au crescut. De la 1 ianuarie 2017 preţurile carburanţilor s-au redus ca urmare a eliminării supraaccizei de 7 eurocenţi/litru şi a scăderii TVA cu un punct procentual.
Ludovic Orban a subliniat că majorarea preţului la combustibil va duce la creşterea preţurilor şi tarifelor la toate bunurile şi serviciile.
„Firmele de transport româneşti vor fi afectate grav şi multe dintre ele vor fi nevoite să închidă porţile din cauza faptului că nu vor mai putea fi competitive în raport cu firmele din alte ţări. Nivelul de încasări la stat va scădea, pentru că foarte multe firme de transport, aşa cum au făcut şi în perioada în care era în vigoare supraaciza la combustibili, au preferat să alimenteze în alte ţări unde preţul combustibilului era mult mai mic”, a afirmat liderul PNL.
Orban a adăugat că majorarea preţului la combustibili afectează negativ competitivitatea tuturor firmelor româneşti ca urmare a creşterii costurilor care sunt aferente transportului. De asemenea, el a spus că şi în agricultură vor creşte toate preţurile ca urmare a majorării preţului motorinei prin viitorul act normativ. „Suntem categoric împotriva introducerii acestei creşteri a accizei care nu are niciun fel de fundament economic şi care nu va avea niciun efect favorabil asupra veniturilor la bugetul de stat, ci dimpotrivă va avea efecte extrem de grave asupra economiei”, a spus el.
Liderul PNL a susţinut că în cazul energiei electrice se constată o creştere „aberantă” a preţului pe bursa OPCOM, mai ales la tranzacţiile pe ziua următoare. „Pe luna iulie, media a fost de peste 300 de lei pe megawatt/oră. În urmă cu un an, preţul a fost de 160 şi ceva de lei. Practic, s-a dublat preţul la energie electrică din nişte motive pentru care nu există nicio explicaţie raţională decât ipoteza pe care am vazut-o vehiculată şi care în mare parte se poate susţine şi anume aceea că producătorii români controlaţi de Guvern şi de stat reduc în mod deliberat oferta de energie electrică pentru a duce la aceste creşteri de preţuri. Aceste creşteri de preţuri nu afectează decât parţial consumatorii casnici, de fapt au afectat consumatorii casnici – a crescut preţul la energie cu 8% în ţară şi cu 14% în Bucureşti. Preţul energiei va creşte în continuare pentru consumatorii casnici, dar lucrul cel mai grav este că se afectează din nou competitivitatea economiei româneşti, a firmelor româneşti ca urmare a creşterii costurilor cu energia electrică”, a explicat Orban, citat de Agerpres.
În opinia sa, marii consumatori vor fi afectaţi în momentul în care vor fi nevoiţi să-şi reînnoiască contractele.
„Efectul va fi scăderea gravă a competitivităţii economiei şi firmelor româneşti. De asemenea, efectul va fi creşterea preţurilor la energie electrică pentru consumatori. Le atrag atenţia tuturor românilor că partidul de guvernământ dă cu o mână şi ia cu două”, a transmis preşedintele PNL.
Sursa: Agerpres