„Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut, chiar în condițiile în care eram într-o situație economică favorabilă. Suntem într-o criză economică, criză care a afectat veniturile la bugetul de pensii, cât şi la bugetul se stat se vede limpede că majorarea cu 40% nu poate fi susţinută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul financiar al României”, a transmis Ludovic Orban la România TV.
Impozitarea pensiilor speciale
„Am văzut că este atacată şi această lege. Mi-e greu să spun ce va decide CCR. În ce mă priveşte, consider că principiul contributivităţii este principiul fundamental care va trebui să stea la baza calcului pensiilor. Problema pensiilor este foarte serioasă. (…) sistemul de pensii nu trebuie gândit pentru astăzi, pentru moment, pentru a aduce voturi în alegeri, ci trebuie gândit să fie stabil, sustenabil.
Multe din iniţiativele astea vin în întâmpinarea unei nevoi reale, există o profundă nemulţumire în societate faţă de pensiile care au fost calculate pe nedrept, profitând de anumite reglementări legale care au fost folosite în mod abuziv. Este clar că nu se poate continua aşa, că trebuie găsită o soluţie în care să se creeze un echilibru la nivelul tuturor pensiilor”, a răspuns acesta când a fost întrebat dacă se aşteaptă ca noua lege privind impozitarea pensiilor speciale să fie declarată neconstituțională.
În ce condiții este posibilă majorarea cu 40% a pensiilor
„Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut, chiar în condiţiile în care eram într-o situaţie economică favorabilă. Suntem într-o criză economică, criză care a fectat veniturile la bugetul de pensii, cât şi la bugetul se stat se vede limpede că majorarea cu 40% nu poate fi susţinută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul financiar al României”, a declarat premierul când a fost întrebat cum crede că se pate ajunge la o majorare cu 40%.
„Le vom creşte în aşa fel încât să putem să le plătim fără să tipărim bani”
„Procentul cu care vor creşte pensiile nu poate fi, deocamdată, anunţat public. E ca într-o companie, dacă scad veniturile, nu poţi să măreşti salariile.
În condiţiile astea nu poţi să-ţi baţi joc de oameni şi să le promiți lucruri pe care nu le poţi realiza. (…) Vom lua decizia de a creşte pensiile, le vom creşte dar le vom creşte în aşa fel încât să putem să le plătim fără să tipărim bani. (…) Ca să poţi plăti pensiile trebuie să ai garanţia că ai resursele financiare necesare. Nu putem ajunge în situaţia ca să dăm toţi banii în ajutoare sociale, pe salarii în sectorul public, pe subvenţionarea bugetului de pensii, avem nevoie de investiţii (…) astea sunt motoarele de creştere economică”, a transmis Orban.
Sursă foto: INQUAM Octav Ganea