Viitorul Guvern care ar putea fi format de PNL şi alte partide politice va acorda o atenţie sporită refacerii capacităţilor administrative necesare funcţionării statului, precum şi investiţiilor în domeniul public, în paralel cu alte măsuri de încurajare a economiei, a declarat sâmbătă seara presei, preşedintele PNL, Ludovic Orban.
„Prima măsură şi cea mai importantă măsură va fi refacerea capacităţilor administrative ale statului prin atragerea şi promovarea în interiorul acestor instituţii a oamenilor competenţi, pe baza profesionalismului, meritocraţiei, precum şi evaluarea obiectivă a activităţii fiecărui angajat din instituţiile publice. Un guvern mult mai suplu, 15, maximum 16 ministere, reducerea numărului de structuri birocratice, oficii, agenţii, autorităţi de toate felurile. Lucrurile sunt fundamentale, pentru că nicio politică publică nu poţi să o pui în practică dacă nu ai corpul funcţionarilor care să participe la implementarea ei”, a spus Orban.
Liderul liberal a susţinut că elaborarea bugetului pe anul viitor, dar şi negocierea exerciţiului financiar pe anii 2021-2027 cu UE reprezintă cea mai mare provocare.
„Evident, avem nişte sarcini importante şi foarte presante; elaborarea bugetului de stat, finalizarea bugetului pe acest an. Sunt mai mult ca sigur că va trebui să mai emitem o rectificare bugetară, astfel încât să menţinem în limite rezonabile deficitul bugetar (…). Un element fundamental pentru următorii şapte ani este negocierea acordului de parteneriat cu Uniunea Europeană pentru exerciţiul financiar multianual 21021-2027; pe de o parte, europarlamentarii PNL se bat la Bruxelles ca să obţinem o finanţare cât mai consistentă, sper să depăşim 40 de miliarde de euro, iar pe de altă parte, trebuie să negociem cu UE pe ce cheltuim aceşti bani. Sunt domenii pe care le considerăm prioritare şi pe care vrem să alocăm resurse, pentru că obiectivul nostru este să creştem dinamica economică, să atragem investiţii, să întărim infrastructura ca un suport al dezvoltării economice, să reducem disparităţile de dezvoltare care există în anumite regiuni ale ţării, să alocăm resurse pentru creşterea calităţii serviciilor publice, în domeniul sănătăţii, în educaţie, în domeniul asigurării vieţii, siguranţei, proprietăţii private a cetăţeanului”, a spus Ludovic Orban.
Acesta a mai menţionat că viitorul Guvern are în vedere încurajarea economiei prin măsuri adecvate.
„Vom stimula creşterea salariilor în domeniul privat printr-o dinamică a creşterii investiţiilor, dar şi printr-o atitudine antreprenorială faţă de mediul de afaceri, pentru a încuraja investiţii private, fie a unor investitori autohtoni, fie investiţii străine. România se poate dezvolta pe bază de investiţii, de inovare, de cercetare, de creştere a competitivităţii, punerea întregului sistem public în slujba dezvoltării economice”, a afirmat Orban.
Potrivit preşedintelui PNL, guvernarea social-democrată a provocat un dezechilibru al sistemului bugetar care va trebui corectat.
„Problema e deficitul bugetar foarte mare provocat de politica bugetară a PSD (…) şi, normal, când ai deficit mare, ca să poţi să plăteşti cheltuielile eşti obligat să te împrumuţi. Vom încerca să reducem deficitul bugetar, în special prin măsuri de creştere economică, măsuri care să se bazeze pe motoarele sustenabile de creştere cum ar fi investiţiile publice, investiţii private, stimularea inovării, cercetării, stimularea transferului de know how în România, atragerea de investiţii care să ducă la formarea de noi locuri de muncă bine plătite, pentru că există într-adevăr potenţial de dezvoltare pentru România. Să nu uităm că în lume sunt zeci şi sute de miliarde de euro sau dolari care caută locuri în care să fie investiţi pentru a genera randamente ulterioare. Trebuie să generăm proiecte şi trebuie să atragem aceste resurse financiare care sunt private cele mai multe dintre ele, pentru a putea potenţa dezvoltarea economică”, a subliniat Ludovic Orban.
Preşedintele PNL a participat, sâmbătă seara, la şedinţa Comitetului de Coordonare Judeţeană al PNL Maramureş, la care au fost prezenţi şi liderii PNL din judeţele Satu Mare, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud, aleşi locali şi parlamentari. Alături de preşedintele partidului s-a aflat şi europarlamentarul Rareş Bogdan.