Premierul Ludovic Orban a explicat, joi seară, împrumuturile accesate de Guvern. El a anunțat că pensiile vor crește, însă este prematură o astfel de decizie. România avea 5,16 milioane de pensionari la finalul anului 2019. Conform Legii pensiilor, Executivul ar trebui să mărească pensiile cu 40%, de la 1 septembrie, însă specialiştii spun că liberalii vor invoca efectele pandemiei pentru a justifica o majorare cu un procent mult mai mic.
„Când vom lua o decizie, vom anunța. Ce pot să vă spun este că pensiile vor crește.”, a confirmat premierul, într-o conferință de presă.
Întrebat dacă ia în calcul modificarea Legii Pensiilor prin ordonanță de urgență, în contextul în care PSD a amenințat cu moțiunea de cenzură, Orban a declarat că nu există șanse de trecere a unei legi modificate.
”Dvs. credeți că vreun proiect de lege elaborat de Guvern are vreo șansă să treaca de Parlamentul dominat de PSD, care torpilează orice inițiativă de dezvoltare economică, care legiferează în paralel cu Guvernul, care ne creează sistematic noi și noi posturi pentru care nu există resurse fiinaciare și care parcă trăiește într-o lume paralelă cu realitate în care ne găsim astăzi?
Nu doar în România, în mare parte a Europei, a lumii, epidemia a generat o mare criză economică care în mod evident a generat o reducere a veniturilor la bugetul statului”, a declarat Orban, citat de Antena3.
Banii de la UE, o promisiune benefică
Premierul Ludovic Orban a mai declarat că fondul de relansare economică de 750 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană este ”un program fundamental, care va avea efecte extrem de benefice pentru economiile europene, pentru nivelul de trai, pentru nivelul de ocupare al mânii de lucru din fiecare ţară”.
”Ieri, CE a anunţat un proiect foarte serios, extrem de important pentru întreaga Europă şi cu atât mai important pentru România. Este vorba despre construcţia a ceea ce este numit la nivel european ‘Recovery Found’, adică punerea la dispoziţie a statelor membre – ca urmare a unui credit luat la nivel european – a unei sume suplimentare faţă de cele 1.100 de miliarde de euro din bugetul pentru 2021 – 2027, o sumă de 750 de miliarde de euro, care în propunerea CE, 500 de miliarde de euro urmează să fie acordate ca şi granturi, iar 250 miliarde sub formă de împrumuturi.
Această decizie a fost luată la nivel european, după o dezbatere extrem de serioasă în care au existat două puncte de vedere care puţini sperau că pot fi conciliate”, a afirmat, joi, premierul Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă.
1.292 de lei, pensia medie lunară în România
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost, anul trecut, de 4,672 milioane, în scădere cu 12.000 de persoane comparativ cu datele din 2018.
În timp ce pensia medie lunară, în România, a fost de 1.292 lei (în creştere cu 10,2% faţă de anul anterior), pensia medie de asigurări sociale de stat s-a ridicat la valoarea de 1.247 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 48,4% (faţă de 50,9% în 2018).
De asemenea, în 2019, indicele pensiei medii reale raportat la anul 2018 şi calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 105,6%. Potrivit INS, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. În acest ecart, pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 90,6% în totalul celor de asigurări sociale.
Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (77,4%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale, în timp ce pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii (anticipată şi anticipată parţial) au reprezentat 2,2%.