Ludovic Orban susține că spre deosebire de alte subiecte, bugetul de la Ministerul Dezvoltării nu este deloc mediatizat. El a subliniat faptul că este nevoie ca în buget să fie introduse și decontările pentru lucrările care au fost prezentate în ultimele două luni ale anului trecut.

Liderul PNL susține că în cadrul rectificării bugetare este nevoie de o evaluare serioasă a necesarului de plată, în contextul în care sunt proiecte și investiții în foarte multe localități care au nevoei de finanțare.

„Bugetul Ministerului Dezvoltării este subiect care văd că nu este foarte mediatizat. Am susţinut la dezbaterile din Coaliţie un buget al Ministerului Dezvoltării, atrăgând atenţia că trebuie să incluzi în cadrul bugetării şi decontările pe care le faci pentru lucrările care s-au prezentat în ultimele două luni ale anului 2020. Va trebui ca la rectificarea bugetară să se facă o evaluare foarte serioasă a necesarului de plată.

Acolo este vorba de proiecte de investiţii în foarte multe localităţi, proiecte de investiţii care nu pot să bată pasul pe loc, proiecte care sunt aproape de finalizare şi pentru care trebuie asigurată finanţarea. E imperios necesar să se ia o decizie la nivelul Coaliţiei cu privire la ceea ce se întâmplă în domeniul construcţiilor. Asistăm la o creştere fără precedent a preţului materialelor de construcţii”, a afirmat Orban, joi, la Parlament.

Cum funcționează sistemul actual

Ludovic Orban a vorbit și despre modul în care fucnționează sistemul actual. Potrivit acestuia, „adiţionarea contractelor se face pe baza unui indice care este stabilit de INS şi nu se cuprinde realitatea”.

În acest context, președintele Camerei Deputaților susține că este nevoie de o altă soluție, făcând referire la creșterea prețurilor materialelor de construcții de pe piața internațională.

„Trebuie găsită o altă soluţie pentru a permite actele adiţionale pentru noile valori, în condiţiile în care creşteri ale preţului multor materiale – fier, cupru, beton, bitum – trebuie să ţină cont în actele adiţionale de creşterea reală a preţurilor, pentru că constructorii nu vor mai avea capacitatea să finalizeze lucrările. La ora actuală se mai lucrează de către constructorii care şi-au făcut aprovizionarea din timp şi au reuşit să achiziţioneze materialele de construcţii înainte. Creşterea preţului materialelor de construcţii ţine de piaţa internaţională. Am discutat cu domnul Cseke, ne înţelegem, chiar am şi gândit o soluţie, dar părerea mea e că trebuie luată o decizie rapidă.

Niciun constructor nu lucrează în pierdere (…) Este nevoie de renegociere, de semnarea unui act adiţional în care noua valoare trebuie să ţină cont de creşterea reală a materialelor de construcţii. (…) Sunt creşteri de 30, 40, 70 şi chiar de 100% pe anumite materiale de construcţii”, a adăugat Orban.

În ceea ce privește proiectele din PNDL şi PNDL 2, Orban susține că acestea sunt „mature” şi trebuie finalizate pentru a crea „spaţiu bugetar” şi a lansa PNDL 3.

„Am solicitat ca la rectificarea bugetară să se ţină cont de realitate. Noi putem face o evaluare a contractelor care sunt în curs. Discuţia asta am avut-o şi la bugetul de stat, în care am solicitat suplimentarea cu 3 miliarde a bugetului Ministerului Dezvoltării. Noi ştim contractele în curs, putem avea o valoare aproximativă în cazul în care se aprobă sistemul de adiţionare în funcţie de creşterea preţurilor. Se poate face o prognoză, cam cu cât creşte valoarea facturilor decontate pe obiectivele de investiţii care sunt în plan local şi se poate face o estimare realistă a bugetului necesar.

Atât pe PNDL 1, cât şi pe PNDL 2, proiectele sunt mature, aproape de finalizare. Ca să putem să lansăm PNDL 3, noi trebuie să căpătăm spaţiu bugetar, iar acesta se poate face prin finalizarea obiectivelor de investiţii care au fost finanţate pe PNDL 1 şi PNDL 2”, a mai spus Orban.