Guvernul a adoptat luni o ordonanță de urgență pentru modificarea celebrei OUG 114 însă a decis să nu includă un act normativ pe care promisese că-l va modifica. Executivul a adoptat însă măsurile referitoare la îngheţarea indemnizaţiilor pentru demnitari și la pensiile speciale pentru aleșii locali.
Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a declarat luni că Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, care prevede îngheţarea indemnizaţiilor pentru demnitari şi suspendarea prevederilor din Codul administrativ cu privire la pensiile speciale pentru aleşii locali până la 1 ianuarie 2021.
El a adăugat că în acest act normativ nu a fost introdusă şi prevederea privind interzicerea cumulului salariului cu pensia pentru că în privinţa acestui subiect este aşteptată o decizie de la Curtea Constituţională.
„Guvernul a fost nevoit să adopte în prima şedinţă o ordonanţă de urgenţă care să permită intrarea în vigoare a unor măsuri necesare pentru echilibrarea bugetului şi pentru încurajarea economiei şi pentru care şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului. (…) Vorbim despre îngheţarea indemnizaţiilor pentru demnitari după majorarea salariului minim şi prin OUG adoptată astăzi nivelul indemnizaţiilor este îngheţat la nivelul lunii decembrie 2019. Vorbim despre suspendarea aplicării prevederilor din Codul administrativ privind pensiile speciale pentru aleşii locali până la 1 ianuarie 2021. De asemenea, nivelul sporurilor pentru angajaţii din instituţiile publice a fost stabilit la nivelul cuantumului din luna decembrie 2019 pentru anul 2020”, a spus Dancă la Palatul Victoria.
Ce declarase premierul înainea ședinței de Guvern
Premierul Ludovic Orban declara înaintea ședinței că Guvernul are în plan o serie de măsuri necesare, precum prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru primari. Aceasta a fost adoptată luni de Guvern.
„Va trebui să rezolvăm o problemă care este creată de atacul la CCR al PSD împotriva Legii de corectare a ordonanței 114. Suntem pregătiți. După cum știți o serie de măsuri de reformă, o serie de măsuri pe care le considerăm necesare, cum ar fi înghețarea salariilor demnitarilor, prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, adică amânarea cu un an de zile. (…) De asemenea, încetarea detașărilor în instituțiilor publice din afara instituțiilor publice sau plafonarea punctului de amendă care este legat de salariul minim și alte măsuri nu pot intra în vigoare din cauză că PSD a atacat la CCR legea de corectare a OUG 114. (…) Ca atare este vitală adoptarea acestor prevederi sub formă de ordonanță de urgență”, a spus Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.
Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe un proiect de lege care modifică anumite prevederi din OUG 114, însă PSD a contestat actul normativ la CCR. Judecătorii Curții au stabilit ca în data de 29 ianuarie să aibă loc dezbaterea acestei sesizări.