Anunțul președintelui Klaus Iohannis prinvind prelungirea stării de urgență și după data de 16 aprilie a generat reacția lui Varujan Vosganian, senator din partea ALDE. Acesta solicită ca dezbaterea pentru prelungirea măsurii să se facă cu prezența parlamentarilor în sală, dar și cu cea a premierului Orban. Ba mai mult, senatorul sugerează că Legislativul ar putea respinge noua solicitare a președintelui.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va prelungi starea de urgență cu încă o lună. Măsură trebuie aprobată și de Parlament în termen de cinci zile de la emiterea decretului prezidențial. Dacă la jumătatea lunii martie Parlamentul a tratat votul ca pe o simplă formalitate, acum se pare că lucrurile vor fi puțin mai complicate.
Cel puțin așa dă de înțeles senatorul ALDE Varujan Vosganian, care cere și prezența premierului Ludovic Orban în Parlament pentru a da explicații. Același senator a scris zilele trecute, analizând cifrele oficiale date de autorități despre infectații cu noul coronavirus, că doar o treime din țară ar trebui supusă unor condiții drastice de izolare. Pentru că doar acolo ar fi pericol de infestare masivă. Astăzi Vosganian a crescut miza și cere explicații de la premier.
Iată ce a scris Varujan Vosganian pe pagina sa de socializare:
”Distinși colegi parlamentari,
- Dezbaterile și votul să aibă loc în prezența membrilor Parlamentului. Dezbaterile on-line au, în situații excepționale, valențele dar și limitele lor. Birourile permanente ale celor două Camere vor convoca Parlamentul în ședință comună, solicitând prezența aleșilor în sală.
- În preziua votului să fie organizate dezbateri în Comisiile reunite, pe domeniile de competență, la care să fie prezenți miniștri de resort sau, după caz, alți reprezentanți ai Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.
- În ziua dezbaterilor pe grupuri parlamentare și a votului în plenul reunit să fie prezenți la ședință prim-ministrul Ludovic Orban și ministrul de interne Marcel Vela, cărora să li se aloce timpul necesar pentru a prezenta intențiile Guvernului și a răspunde eventualelor solicitări.
- Cu cel puțin 48 de ore înaintea dezbaterii Decretului privind instituirea stării de urgență, Guvernul va trimite Parlamentului Ordonanța de Urgență privind rectificarea bugetară, pentru ca parlamentarii să cunoască exact costurile previzionate ale prelungirii stării de urgență și măsurile de sprijin pentru populație și firme.
Decretul prezidențial din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență a fost votat în unanimitate de Parlament, după dezbateri on-line mai degrabă formale. S-a dovedit, între timp, că starea de urgență are o seamă de consecințe dramatice asupra vieții economice și sociale ale națiunii și că prelungirea ei nediferențiată ar putea duce la o abordare în care tentativele de evitare a unor riscuri să nască riscuri mult mai mari și pe o perioadă mai îndelungată. Din acest motiv, Decretul privind prelungirea stării de urgență trebuie abordat cu precauție și după o deplină informare.
La urma urmei, Parlamentul poate solicita anumite reformulări, ceea ce ar putea duce la respingerea Decretului sau anularea lui de către președinte și emiterea imediată a unui nou Decret, cuprinzând obiecțiile legislativului.
Fac acest apel către colegii parlamentari de a repune Parlamentul în rolul său constituțional, mai ales în contextul în care starea de urgență și abundența de ordonanțe militare, lipsa de transparență decizională și tentativele Guvernului de a tergiversa aplicarea legislației recent votate, lasă impresia că Parlamentul, în această perioadă, este doar un detaliu și nu instituția fundamentală a democrației.”