Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu susține că România are nevoie de un premier neutru, care să formeze un guvern de criză.
În consecință, ALDE va vota moțiunea de cenzură înaintată luni de PSD, pentru ca noul guvern să poată organiza alegeri corecte, spune Tăriceanu.
”Au monopolizat instituțiile statului”
”Este evident, aşa cum au decurs lucrurile în ultimile opt luni, că ceea ce spune domnul Orban despre ce ar putea să facă PSD-ul, până una-alta, a făcut el şi cu PNL-ul.
Adică au, practic, monopolizat toate instituţiile statului, punând acolo clienţi politici, punând rude, punând fini, punând finii finilor, toţi incapabilii de pe lume, cu intenţia clară de a câştiga alegerile cu orice preţ”, a declarat Tăriceanu, luni seară, într-o intervenţie telefonică la România Tv.
”Cred într-adevăr că Guvernul Orban trebuie să plece, iar soluţia pe care eu o văd este următoarea: un premier care să fie neutru şi care să formeze un guvern de criză, cu o singură misiune: organizarea corectă a alegerilor.
”PNL nu trebuie să organizeze alegerile”
Adică alegerile trebuie să fie un exerciţiu neîngrădit şi pe deplin democratic, nu organizat de PNL, care am văzut ce este capabil să folosească toate instituţiile şi pârghiile statului pentru a câştiga alegerile cu orice preţ.
Este ceva aşa, probabil se apropie de ceea ce vedem astăzi în Belarus, cu Lukaşenko, este stilul de politică pe care este capabil să-l facă premierul Orban şi cu preşedintele Iohannis”, a acuzat Tăriceanu.
În context, trebuie precizat că preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat luni depunerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, pe care l-a calificat drept ”cel mai dezastruos Guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani”.
Propunere de premier din afara PSD
PSD are o propunere de premier, în cazul în care moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va trece de Parlament, a arătat Ciolacu, menționând că propunerea nu va fi un membru PSD.
Pentru a fi adoptată moţiunea de cenzură sunt necesare 233 de voturi în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, luni seara, ca moţiunea de cenzură să fie citită într-un plen reunit care va avea loc în 20 august şi va începe la ora 12.00.
Votul şi dezbaterea moţiunii vor fi stabilite într-o altă şedinţă a conducerii reunite a Parlamentului.