România se află într un moment foarte dificil și nu avem motive să fim optimiști, a declarat consilierul prezidential Leonard Orban, care a precizat că în urma ultimei evaluări a Comisiei Europene de la finalul lunii aprilie s-a constatat că rata de absorbție pe politica de coeziune este de numai 3,2%.
"La sfârșitul anului 2012, se va face prima evaluare de către Bruxelles și se vor tăia primele fonduri, a spus Orban, în cadrul unei conferințe organizată astăzi de către Ambasada Spaniei la București, sub înaltul patronaj al președintelui României, întitulată "Rolul Fondurilor Europene în crearea de noi locuri de muncă. Oportunități în România".
"Normal că sunt dificultăți pentru un nou stat membru mai mari decât pentru unul vechi, dar dacă ne comparăm cu Polonia, aceasta a avut la momentul aderării un grad de absorbție de 20% pentru fondurile de coeziune", a mai afirmat Leonard Orban.
E clar că există probleme subiective la care trebuie găsite soluții, legislația și procedurile naționale sunt foarte complicate și birocratice. Acestea trebuie simplificate, dar nu trebuie căzut în capcana de a le simplifica prea mult și de a multiplica riscurile, a mai spus consilierul.
O altă problemă este legată de achizițiile publice, problemă consemnată de toate misiunile CE în România. Este vorba despre uniformizarea aplicațiilor procedurilor, mai ales la nivel local, de o practică unitară la nivelul instituțiilor care se ocupă de achizițiile publice și de crearea unor ghiduri standardizate, spune fostul comisar european.
O altă problemă este capaciatea administrativă foarte slabă. Există diferențe salariale majore între cei care gestionează diferite programe operaționale și de aici au apărut fluctuațiile de personal în cadrul autorităților de management și a organismelor intermediare, a concluzionat Orban.