Ministerul Finanţelor Publice are în plan o schemă de ajutor de stat pentru a garanta 80% din valoarea despăgubirilor pe care societăţile ce asigură credite comerciale le datorează clienţilor asiguraţi pentru neîncasarea facturilor la timp.

Schema de ajutor de stat este inspirată după modele din Germania şi Danemarca şi are drept finalitate evitarea unui blocaj al creditului comercial între firmele româneşti. Problema este că beneficiari direcţi principali ar fi doar trei asigurători de credit comercial care au doar câteva mii de clienţi mari în România, precum şi reasigurătorii lor străini, în locul cărora contribuabilii români ar urma să preia obligaţiile de despăgubire, scrie Profit.ro.

Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei în cabinetul Sorin Grindeanu, a comentat această informaţie pe pagina sa de Facebook. “În timp ce numărăm chelnerii care conduc spitale şi coafeze ce conduc direcţii de fonduri europene, Guvernul Orban, cel ce apreciază şcoala vieţii mai mult decât pe cea academică, pregăteşte o BOMBĂ de proporţii”, scrie, revoltat, fostul ministru.

“Asigurătorii insistă şi Guvernul Orban ia în considerare că garanţiile statului ar trebui sa fie acordate şi pentru obligaţii fiscale asumate în trecut, pentru facturi emise când nu se punea problema unor întârzieri sau blocaje financiare cauzate de efectele COVID-19”, mai atrage atenţia Petrescu.

“Guvernul Orban nici nu se mai străduieşte să disimuleze interes”

“Guvernul Orban nici nu se mai straduieste sa disimuleze interes pentru ce se intampla in mediul economic romanesc. In timp ce numaram chelnerii care conduc spitale si coafeze ce conduc directii de fonduri europene, Guvernul Orban, cel ce apreciaza scoala vietii mai mult decat pe cea academica, pregateste o BOMBA de proportii: o schema de ajutor de stat de 1 miliard de lei prin care contribuabilii romani devin buni platitori in contul obligatiilor de despagubire pentru asiguratorii de credit comercial.

Beneficiarii directi si principali, care au clienti predominant doar in zona corporatiilor internationale prezente in Romania, sunt Coface, Atradius si Euler Hermes, trei companii multinationale care domina piata autohtona de asigurari a creditului comercial.

Presiunea exercitata asupra Guvernului, prin asociatii si coalitii de bune intentii, determina Executivul sa garanteze 80%, cu banii contribuabililor romani, din despagubirile pe care societatile ce asigura credite comerciale le-ar datora clientilor asigurati pentru neincasarea facturilor la timp. Efectiv, odata aprobata aceasta schema de ajutor de stat, bugetul Romaniei preia obligatia de despagubire in locul celor trei companii si a reasiguratorilor lor straini.

Ba mai mult, asiguratorii insista si Guvernul Orban ia in considerare ca garantiile statului ar trebui sa fie acordate si pentru obligatii fiscale asumate in trecut, pentru facturi emise cand nu se punea problema unor întârzieri sau blocaje financiare cauzate de efectele COVID-19.

Odată instituita, schema de ajutor de stat poate usor fi alimentata ulterior atat cat presiunea pe Guvern da roade pentru companiile care beneficiaza in mod direct si total necompetitiv de banii din bugetul de stat. Toate acestea in conditiile in care sute de mii de IMM-uri sunt in colaps, in regres economic sau pur si simplu nu mai exista, generand la momentul de fata peste un milion de someri, insumand tehnici sau clasici, declarati sau nedeclarati, cu o estimare de picaj economic de peste 14%”, este mesajul integral postat de Alexandru Petrescu pe pagina sa de socializare.