Premierul Ludovic Orban este ținta unui atac dur din cauza deciziei de majorare a pensiilor cu doar 14%, în loc de 40% așa cum era prevăzut în lege. Orban este acuzat că „nu înțelege economie”, pentru că „majorarea pensiilor are un efect pozitiv în economie”.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, se declară satisfăcut de faptul că miercuri, în Parlament, la Comisia de buget-finanţe, a fost modificată prevederea de majorare a pensiilor cu 14% şi s-a adoptat „ceea ce este prevăzut în lege şi obligatoriu, adică majorarea pensiilor cu 40%”, el arătând că o astfel de majorare ar avea un impact pozitiv în economie.
„Am văzut ieşirea de ieri foarte disperată a lui Orban, nu înţelege economie nici cât un elev de şcoală. Majorarea pensiilor are un efect pozitiv în economie, pentru că stimulează consumul. Toate ţările din lume, în această perioadă de criză, au adoptat o conduită care este diametral opusă faţă de aceea ce s-a întâmplat în anii 2009 – 2010, când s-a mers cu măsuri de reducere extraordinară a cheltuielilor. Toate economiile au căzut şi a trebuit ani de zile să îşi revină. De data aceasta au înţeles, se stimulează consumul. În America au dat câte 1.000 dolari pentru fiecare persoană pentru consum, în Germania acelaşi lucru au făcut”, a spus Tăriceanu.
Liderul ALDE a afirmat că pensionarii „nu depun banii la bancă, îi vor consuma pe alimente, pe lucruri de necesitate şi banii se întorc în economie”.
„Parlamentul a luat ieri o decizie corectă, aştept votul final”, a spus aceasta, adăugând că ALDE va susţine în continuare majorarea cu 40% a pensiilor.
Începerea anului școlar trebuia amânată
Pe de altă parte, Tăriceanu consideră că începerea anului şcolar ar fi trebuit amânată până după alegerile locale, şi chiar acestea să fie amânate, el criticând felul în care a fost organizată începerea cursurilor, fără asigurarea materialelor de protecţie sau a tabletelor pentru copii şi dascăli.
Tăriceanu a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută joi la Arad, că „începerea anului şcolar se desfăşoară într-un haos perfect organizat”.
„Acesta este cuvântul cel mai potrivit. Cu toate că Guvernul ştia de opt luni de zile că la 14 septembrie vor începe şcolile, învăţământul nu e pregătit. Guvernul s-a angajat să livreze măşti, materiale dezinfectante şi tablete. Nimic! Dacă acum patru luni de zile problema procurării măştilor, nu a cumpărării lor, era insurmontabilă pentru că era criză de măşti, în momentul de faţă există produsul din abundenţă, şi cu toate acestea Guvernul nu a fost în stare să îl achiziţioneze şi să îl pună la dispoziţia cadrelor didactice şi elevilor”, a spus liderul ALDE.
El a atras atenţia că „marea majoritate a localităţilor din ţară nu au resursele necesare pentru a-şi procura ele materialele necesare pentru a asigura o minimă protecţie sanitară”.
Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea