Azi are loc o nouă ședință de Guvern, în cadrul căreia premierul Ludovic Orban l-a apostrofat pe ministrul Sănătății cu privire la informațiile care se fac publice de către Institutul Național de Sănătate Publică.
”Numărul de persoane dintr-o localitate în baza căruia se decide indicele este cel care există la evidența populației. Se știe că săptămânal, în ziua de luni, se actualizează, pe baza datelor de la evidența populației, numărul de cetățeni dintr-o localitate.”, a spus premierul Ludovic Orban.
Primul ministru a menționat că motivul pentru care trebuie să se țină cont de acest indice este că acesta este cel mai aproape de realitate. Șeful Guvernului a subliniat că evidența populației știe foarte bine cine are buletin, domiciliu și cine are rezidență într-o anumită localitate.
Informațiile care nu respectă deciziile nu trebuie furnizate
”Vă rog să nu mai tolerați (referitor la Nelu Tătaru) ca angajați ai INSP să furnizeze informații publice care nu respectă deciziile noastre. Tocmai din acest motiv, am decis împreună cu Ministerul de Interne să scriem foarte clar acest lucru în anexa Hotărârii de Guvern, să se știe limpede că indicele se calculează raportat la populația care este actualizată săptămânal de către evidența populației.”, a mai spus premierul.
Orban a mai declarat că s-au mai făcut modificări referitoare la constatarea îndeplinirii indicelor și luarea măsurilor aferente depășirii fiecărui indice.
”Trebuie făcută de Comitetele Județene pentru Situații de Urgență într-un interval de timp de 48 de ore, iar DSP-urile trebuie să anunțe în termen de maxim 24 de ore de când primesc informațiile, Comitetul Județean, respectiv, Municipal pentru Situații de Urgență că suntem într-o situație în care se schimbă indicele.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență să ia deciziile aferente reglementărilor pe care noi le-am stabilit.”, a spus premierul Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern de miercuri.
Testare săptămânală pentru personalul centrelor de îngrijire
”Am considerat necesar să decidem pentru centrele de îngrijire a persoanelor în vârstă, pentru centrele de îngrijire a persoanelor cu dizabilități și altor centre să diagnosticăm săptămânal, să asigurăm testarea săptămânală a personalului.”, a mai spus premierul.
Acesta a subliniat că este un lucru extrem de important pentru a putea identifica rapid o situație în care cineva din personal ar putea fi pozitiv, pentru a-i proteja pe toți cei care beneficiază de îngrijirile din centre.
Explicațiile lui Alexandru Rafila cu privire la calculul incidenței
Profesorul Alexandru Rafila a precizat că, până acum, calculul s-a făcut pe populația rezidentă și nu pe cea care are domiciliu într-o anumită localitate.
”Institutul Național de Sănătate Publică a folosit niște date care se referă la populația rezidentă în București, date care sunt aceleași de când se face măsurătoarea de către Institut. Să nu ne închipuim că se foloseau alte date în fiecare zi. Aceleași date au fost folosită în mod curent și rezultatul pe care l-au comunicat colegii de la INSP erau în concordanță cu ceea ce s-a comunicat în mod evident și în perioada anterioară”, a precizat Președintele Societății Român de de Microbiologie.
La nivel european, calculul se face pe populația rezidentă
„Trebuie să folosești întotdeauna aceeași bază de date când faci o raportare, nu să o modifici de la o zi la alta. Mai mult, și Centrul European al Bolilor, când raportează incidența cumulată pentru 14 zile, folosește tot populația rezidență, într-o anumită țară. Noi de exemplu, nu mai suntem 22,5 milioane de locuitori în România, ci conform Eurostat suntem 19,4 milioane de locuitori”, a detaliat Alexandru Rafila.