Victoria electorală zdrobitoare înregistrată în 2022 i-a cimentat puterea, iar tot mai multe voci consideră acum că premierul ungar pregătește scoaterea țării din UE. Un scenariu ”Huxit” este foarte posibil, dacă nu acum, în următorii ani, cred diverși experți de la Budapesta.

Tinerii maghiari care cred că premierul Viktor Orbán va scoate Ungaria din Uniunea Europeană sunt majoritari, indică cel mai recent sondaj al Institutului IDEA.

54% dintre tinerii maghiari cred că Orbán va scoate Ungaria din UE

Potrivit sondajului citat de Dailynewshungary, realizat înainte ca Orbán să se opună modificării bugetului UE. Acesta urmărea să ofere sprijin financiar suplimentar Ucrainei. Astfel, 44% dintre adulții maghiari consideră că politicile lui Orbán vor îndepărta Ungaria de UE.

Mai multe femei (48%) cred asta decât bărbații (41%). În același timp, 54% dintre tinerii maghiari ( cu vârsta sub 30 de ani) cred că Orbán va scoate Ungaria din UE.

Se pregătește un ”Huxit”?

Interesant, subliniază publicația maghiară, este că alegătorii Fidesz, partidul lui Orban, și socialiștii, nu cred într-un ”Huxit”. În schimb, majoritatea celorlalți susținători ai celor două formațiuni cred că ieșirea Ungariei din UE este realistă. Marja de eroare a sondajului a fost de ±3-4%.

La finele anului trecut, așa cum relata Dailynewshungary, chiar și cel mai bogat ungur, Thomas Peterffy, afirma că ar putea exista un „Huxit”, în viitor. Asta s-ar putea întâmpla în ciuda impactului potențial devastator asupra economiei maghiare.

Scenariul este posibil în următorii 5 ani?

În paralel, Centrul de Cercetare Pew (Pew) a monitorizat schimbările în atitudinea maghiarilor față de UE, dezvăluind o scădere semnificativă a numărului de susținători.

Un astfel de scenariu în care Ungaria ar putea ieși din Uniunea Europeană a fost evocat și de profesorul universitar András Hettyey, de la Universitatea de Servicii Publice din Budapesta.

El a comparat relația Ungaria-UE cu un ”mariaj tulbure”. A sugerat că, deși un Huxit ar putea să nu fie fezabil pe termen scurt, în 5-10 ani, pe măsură ce Ungaria devine un contributor net la bugetul UE, această întrebare ar putea primi un răspuns diferit.

Scade numărul ungurilor care susțin UE

Sentimentul societății maghiare față de UE s-a schimbat considerabil. Potrivit unui sondaj realizat anul trecut de Pew Research Center, se constată o scădere drastică a numărului maghiarilor care susțin UE.

În schimb, Polonia merge în direcția opusă. Nouă din zece persoane având o viziune pozitivă asupra comunității europene.

Chiar și fostul partid de guvernare, PiS, care a făcut campanie cu sloganuri anti-UE, criticând Bruxelles-ul pentru fondurile înghețate și preocupările legate de statul de drept, nu a putut influența atitudinea oamenilor.

Maghiarii sunt mai pro-ruși decât media UE

Sondajul Pew indica faptul că maghiarii au o atitudine mai pro-rusă decât media UE. Este o perspectivă care a rămas neschimbată chiar și în urma conflictului din Ucraina.

Campania anti-Bruxelles a guvernului Orbán, care sublinia importanța păstrării suveranității Ungariei, pare să fi fost mai eficientă.

În Ungaria, sprijinul pentru UE a scăzut cu 10% în doar un an

În Ungaria, sprijinul pentru UE a scăzut cu 10% în doar un an. În consecință, Ungaria este unul dintre cele mai eurosceptice state din Uniunea Europeană. În timp ce 59% dintre cetățenii săi au o viziune pozitivă asupra UE, media UE este de 69%.

Între timp, 39% dintre maghiari au o atitudine negativă față de alianța europeană, în contrast cu media UE de doar 31%.