Festivalul RadiRo este cea mai nouă invitație adresată publicului amator de muzică clasică din țara noastră. Începând cu prima ediție din toamna acestui an, RadiRo își propune să aducă împreună în sala de concerte, pe de o parte, ansambluri radio de renume din întreaga lume și, pe de altă parte, publi­cul care până acum nu a putut să le audieze de cele mai multe ori decât pe calea undelor.
Patru orchestre radio de prestigiu şi-au anunţat deja participarea la prima ediţie a Festivalului Internaţional al Ansamblurilor Radio „RadiRo“ din toamna acestui an, care se bucură de susţinerea Enel România, partener principal al evenimentului. Aşadar, între 23 şi 29 septembrie publicul amator de muzică clasică este invitat la concertele pe care le vor susţine Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai (OSN Rai), BBC Symphony Orchestra, respectiv Orchestra Naţională Radio.
Interconectarea cu publicul
Dincolo de aspectele organizatorice, întregul festival este însuflețit și poartă amprenta personalității directorului său artistic, renumitului muzician și pianist Christian Zacharias.  Acesta a fost nelipsit la ultimele ediții ale Festivalului „George Enescu“ și, totodată, de neuitat prin prestațiile sale. Asemeni reprezentațiilor lui Zacharias, Festivalul RadiRo își propune să fie un moment tonic, emoționant și cu adevărat personal pentru public. Altfel spus, în termeni muzicali, RadiRo țintește să fie asemeni unei mișcări allegro appassionato. „RadiRo va fi o călătorie în care vom pleca împreună la sfârșitul lunii septembrie și din care ne vom întoarce, de asemenea, împreună“, precum spune maestrul Zacharias. Acesta va fi şi cel care va deschide sesiunea de concerte. Astfel, în calitate de dirijor, Zacharias va conduce Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio, care vor încânta publicul, pe 23 septembrie, cu Schubert şi Beethoven.
Miercuri, 29 septembrie, Orchestra Filarmonică a Radio France, cu o tradiţie de peste 80 de ani şi remodelată în perioada de mijloc a anilor ’70, în urma criticilor inspirate formulate de Pierre Boulez împotriva rigidităţii grupărilor simfonice tradiţionale, va concerta alături de violonistul Jian Wang, la Sala Mare a Palatului, începând cu ora 19:30. Mai tânăra orchestră italiană, Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai (OSN Rai), înfiinţată în anul 1994, va fi prezentă două zile consecutiv pe scena Sălii Mari a Palatului: luni, 24 septembrie, începând cu ora 19:30 şi marţi, 25 septembrie, de la aceeaşi oră. Nu în ultimul rând, festivalul „RadiRo“ va avea drept protagonistă Orchestra Naţională Radio. Enel şi Evenimentul zilei te trimit la RadiRo! Intră pe evz.ro şi participă la concurs, poţi câştiga invitaţii duble pentru fiecare zi de festival.
80 de ani cu Orchestra BBC
ANIVERSARE Orchestra Simfonică BBC a jucat un rol important în viaţa muzicală britanică, încă de la înfiinţarea ei. Ea reprezintă coloana vertebrală a BBC Proms, susţinând 12 concerte pe an, inclusiv concertele de deschidere şi închidere ale festivalului, şi este Orchestră Asociată a „Barbican Center“. În stagiunea 2010-2011, Orchestra BBC a sărbătorit cea de-a 80-a sa aniversare.
Publicul poate urmări în acţiune orchestra BBC atât vineri, 28 septembrie, cât şi sâmbătă, 29 septembrie. Ambele concerte se vor desfăşura la Sala Mare a Palatului, începând cu ora 19:30.