ORDA a publicat recent în Monitorul Oficial sumele datorate pentru ascultarea publică a operelor muzicale în scop ambiental. Decizia ORDA a țint cont de cererea formulată de organismul de gestiune colectivă Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturile de Autor (UCMR – ADA).

Astfel, va exista o taxă pentru muzica ambientală difuzată în unităţi de cazare precum hoteluri, vile turistice și pensiuni, unităţi de alimentaţie publică (restaurante, terase, cafenele, baruri, săli de nunţi, baluri), unităţi comerciale (magazine de orice tip, galerii comerciale), săli de jocuri de noroc, cazinouri, sălide internet, parcuri de distracţie, şcoli de dans, muzee, centre sau cabinetele medicale, târguri, expoziţii, aeroporturi sau gări. Pe lângă taxa aferentă, cei care utilizează opere muzicale în scop ambiental au obligaţia să obţină din partea UCMR – ADA o autorizaţie pentru licenţă neexclusivă, în vederea utilizării operelor muzicale.

De la nuntă la muzeu, toți plătesc
Mall-urile şi centrele comerciale cu o suprafaţă de peste 6.000 de mp trebuie să plătească cele mai mari taxe, de 1.800 de lei pe lună, la care se adaugă 200 de lei pentru fiecare suprafață suplimentară de până la 1.000 de mp, care depăşeşte suprafaţa de bază de 6.000 de mp. Operatorii de cazinouri vor plăti 1.000 de lei pe lună, dacă au o suprafaţă de până la 200 de mp şi 1.700 de lei pe lună dacă se întind pe o suprafață de peste 200 mp.

Hotelurile de cinci stele trebuie să plătească 5 lei lunar, pe cameră, pentru muzica ambientală pe care o difuzează, în timp ce hotelurile de patru stele trebuie să plătească 4 lei.

Unitățile de alimentație publică precum restaurante, baruri, fast-food-uri de peste 500 de mp, din oraşe şi staţiuni turistice, trebuie să plătească pentru muzica ambientală difuzată o taxă lunară de 350 de lei, la care se adaugă 50 de lei pentru fiecare 100 mp în plus. Dacă acestea au și muzică live și au o suprafaţă de peste 500 mp, vor plăti 440 de lei pe lună, la care se adaugă 60 de lei pentru fiecare 100 mp în plus. Taxele pentru aceste unități din comune și sate sunt mai mici (250 de lei lunar), pentru că și suprafața lor este mai mică.
Cei care organizează târguri şi expoziţii în spaţii acoperite, de peste 4.500 de mp, trebuie să plătească o taxă de 1.500 de lei pe lună, la care se adaugă 500 de lei pentru fiecare suprafață suplimentară de până la 1.000 de mp.
O nuntă, un botez, un bal sau oricare altă petrecere organizată în săli de nunţi, din oraşe şi staţiuni turistice vor costa fiecare câte 300 de lei. Aceeași taxă este de 100 de lei pe eveniment, în comune și sate. Chiar dacă organizează nunți și botezuri în alte spații decât cele special dedicate, oamenii vor plăti 60 de lei pentru un eveniment.

Dacă difuzează muzică ambientală, muzeele trebuie să plătească la rândul lor o taxă lunară de 50 de lei, în timp ce birourile sau centrele administrative vor plăti 25 de lei pe lună, iar centrele sau cabinetele medicale vor plăti 50 de lei pe lună.

Cei care organizează parade de modă şi concursuri de frumuseţe sunt taxaţi şi ei cu 400 de lei pentru un singur eveniment.

Relaxarea călătorilor din autobuze, troleibuze şi tramvaie cu muzică ambientală va costa 25 de lei pe lună, pentru un mijloc de transport. În cazul microbuzelor, taxa este de 30 de lei lunar pentru un mijloc de transport, iar în cazul taxiurilor, este de 15 lei lunar, pentru o maşină. Şi difuzarea muzicii ambientale din avioanele de orice tip va fi taxată cu  200 de lei lunar, per aeronavă. Taxa pentru gările care difuzează muzică ambientală este de 60 de lei pe lună, iar pentru autogări, taxa este de 50 de lei.

Muzica ambientală, fără interpreţi, din timpul evenimentelor sportive desfăşurate pe stadioane va fi taxată cu 200 de lei pentru un eveniment.

Plata acestor taxe se va efectua lunar, termenul de plată fiind data de 15 a lunii pentru care se face plata, cu cota aferentă legală de TVA. Pentru întârzieri la plată utilizatorii vor plăti penalităţi de 0,5% pe zi de întârziere.