Peste o sută de firme au semnat un pact privind inteligența artificială. Comisia Europeană a anunțat că peste o sută de companii au semnat Pactului UE privind inteligența artificială (IA) și angajamentul voluntar. Printre semnatarii angajamentului voluntar de a aplica principiile legii, înainte de aplicare, se numără Porsche, Mastercard, Google și Microsoft.
Corporații din domeniul IT, din domeniul sănătății, bancar și auto s-au numărat printre semnatarii Pactului AI al Uniunii Europene.
Companiile participante se angajează să implementeze o strategie de guvernare a AI, să efectueze cartografierea sistemelor AI cu risc ridicat și să promoveze alfabetizarea inteligenței artificiale, informează Ciodive.
Mai bine de jumătate dintre semnatarii inițiali au fost de acord cu angajamente suplimentare, cum ar fi etichetarea anumitor tipuri de conținut generat de inteligența artificială și asigurarea supravegherii umane.
Legea UE privind inteligența artificială a intrat în vigoare la 1 august
Legea UE privind inteligența artificială a intrat în vigoare la 1 august. În timp ce unele prevederi se aplică deja în totalitate, termenele limită de aplicare sunt repartizate pe o perioadă de tranziție de doi ani, care se încheie în 2027.
Autoritățile de reglementare europene lucrează pentru a crește implicarea cu părțile interesate și în vederea adoptării noilor reguli. Un apel pentru a măsura interesul față de Pactul AI a adunat răspunsuri de la peste 550 de organizații încă din luna noiembrie 2023, potrivit Comisiei.
Accenture, Mastercard, Porsche și Booking.com se angajează să se conformeze legii UE
Accenture, Mastercard, Porsche și Booking.com se numără printre întreprinderile care se angajează să se conformeze legii UE.
Furnizorii de inteligență artificială, inclusiv Google, Microsoft, IBM, OpenAI, Lenovo și SAP, fac parte din pactul de adoptare.
Unii lideri IT cred, însă, că mai multă claritate în ceea ce privește reglementările, instrumentele mai bune de monitorizare a conformității și măsurile de guvernanță proactive vor atenua preocupările întreprinderilor legate de încredere, potrivit unui sondaj ABBYY publicat luna trecută.
De asemenea, există temeri legate de modul în care noile politici ar putea afecta planurile existente ale unor companii.
Liderii se tem că acest lucru poate cauza întârzieri în adoptare și costuri crescute din cauza cerințelor mai rigide privind confidențialitatea datelor.
Regulamentul privind IA se aplică următoarelor categorii
- Furnizorii care introduc pe piață sau pun în funcțiune sisteme de IA, indiferent dacă sunt stabiliți în Uniune sau într-o țară terță.
- Implementatorii de sisteme de IA cu sediul sau prezență în UE
- Furnizorii și implementatorii din țări terțe, dacă rezultatele IA sunt utilizate in UE
- Importatorii și distribuitorii de sisteme de IA
- Fabricanții de produse care includ un sistem de IA sub marca lor
- Reprezentanții autorizați ai furnizorilor neeuropeni
- Persoanele afectate din Uniune.