ANAF a emis recent o reglementare care face diferențierea între contribuabilii cu un comportament corect, de bună-credinţă şi cei care acţionează cu rea-credinţă (îşi diminuează obligaţiile fiscale depunând declaraţii incorecte sau nu declară obligaţiile fiscale).
Ordinul nr. 967/2017, emis recent de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), modifică șapte dintre formularele utilizate în domeniul colectării creanțelor fiscale, inclusiv titlul executoriu, informează avocatnet.ro.
Potrivit art. 181 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, pentru obligațiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/plătitor și stabilite de organul de inspecție fiscală prin decizii de impunere, contribuabilul/plătitorul datorează, din 2016, o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate inclusiv.
În ce privește penalitatea de nedeclarare, aceasta nu se aplică dacă obligaţiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/plătitor şi stabilite de organele de inspecţie fiscală prin decizii de impunere rezultă din aplicarea unor prevederi ale legislaţiei fiscale, de către contribuabil/plătitor, potrivit interpretării organului fiscal cuprinsă în norme, instrucţiuni, circulare sau opinii.
În schimb, penalitatea de nedeclarare se poate majora cu 100% în cazul în care obligaţiile fiscale principale au rezultat ca urmare a săvârşirii unor fapte de evaziune fiscală, constatate de organele judiciare.