Informația privind embargoul planificat de Comisia Europeană a fost vehiculată în ultimele săptămâni, inclusiv de lideri ai fermierilor, cum este Jacek Zarzecki din Polonia, care a confirmat intenția Comisiei Europene de a bloca importurile de fertilizanți rusești. Îngrășămintele din Rusia reprezintă o componentă majoră a pieței agricole din Europa, cu o prezență semnificativă în Polonia și alte state est-europene.

Comisia Europeană dorește implicarea Parlamentului European

Decizia ar fi parte a sancțiunilor extinse aplicate Rusiei, dar diferă de măsurile precedente, cum ar fi Regulamentul 2004/1652, care privea cerealele. În cazul îngrășămintelor, Comisia dorește implicarea Parlamentului European pentru a evita riscurile juridice și politice asociate unei decizii unilaterale.

În prezent, fertilizanții rusești acoperă o proporție semnificativă din cererea europeană, notează publicația Farmer. Dacă embargoul va fi aprobat:

  • Creșterea prețurilor. Reducerea accesului la îngrășăminte ieftine va determina o creștere rapidă a costurilor pentru fermieri;
  • Probleme pentru producătorii agricoli. Statele membre, inclusiv România, ar putea înregistra pierderi majore, mai ales în cazul în care nu există alternative rapide pentru înlocuirea importurilor rusești;
  • Solicitări de compensații. Este de așteptat ca țările afectate să solicite despăgubiri pentru a proteja fermierii și a evita o criză agricolă.
comisia europeana
SURSA FOTO: Dreamstime

Un eventual embargo ar putea afecta semnificativ agricultura locală

Deși nu există date oficiale despre ponderea îngrășămintelor rusești pe piața românească, un eventual embargo ar putea afecta semnificativ agricultura locală. Lipsa alternativelor accesibile ar duce la creșterea prețurilor inputurilor agricole, ceea ce s-ar reflecta ulterior în prețurile produselor alimentare.

Potrivit sursei menționate, Jacek Zarzecki a scris următorul mesaj pe X:

„Comisia Europeană, ca parte a sancțiunilor sale împotriva Rusiei, intenționează să introducă un alt embargo. De data aceasta asupra îngrășămintelor (inclusiv ureea) și a altor produse agroalimentare. Aceasta nu va fi o decizie independentă a CE, ci Parlamentul European va fi implicat”.

Impactul său asupra fermierilor și a consumatorilor europeni nu poate fi ignorat

Amintim că introducerea unui embargou asupra îngrășămintelor din Rusia este o decizie cu implicații economice și sociale majore pentru agricultura europeană.

Chiar dacă măsura face parte din strategia de sancționare a Rusiei, impactul său asupra fermierilor și a consumatorilor europeni nu poate fi ignorat.