Directiva cu privire la poluare, care face parte dintr-un pachet mai larg privind îmbunătățirea calității aerului, a fost adoptată pe 23 octombrie 2024 și prevede o serie de modificări semnificative în legislația românească, care trebuie să fie transpusă până la 11 decembrie 2026. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pregătește deja o primă formă a legii.

România se confruntă cu o presiune semnificativă în ceea ce privește factorii de poluare

Printre modificările principale, se numără reducerea semnificativă a valorilor-limită pentru poluanți, inclusiv pentru PM 2,5, PM 10, dioxid de azot și dioxid de sulf. De exemplu, valoarea anuală pentru PM 2,5 va scădea de la 25 de micrograme pe metru cub la doar 10, iar limita anuală pentru PM 10 va fi redusă de la 40 la 20 de micrograme pe metru cub.

Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru, a făcut mai multe declarații. Potrivit oficialului, fiecare unitate administrativ-teritorială va trebui să întocmească periodic foi de parcurs.

„Valorile-limită pentru protecția sănătății umane de atins până la 1 ianuarie 2030 au fost reduse la jumătate, față de cele din prezent și au fost introduse noi categorii de intervale de măsurare. Situația va fi foarte complexă, având în vedere faptul că de multe ori nu reușim să ne încadrăm nici în prezent în limitele impuse”, a spus Laurențiu Alexandru Păștinaru.

poluare
SURSA FOTO: pexels.com

Primarii vor fi obligați să întocmească periodic foi de parcurs

De asemenea, autoritățile locale vor trebui să adopte Planuri Integrate de Calitate a Aerului (PICA). Corina Lupu, Directorul Direcției Generale Monitorizare a ANPM, a oferit mai multe informații.

„Pentru poluantul PM 2,5 este prevăzută, în prezent, o limită maximă pe an calendaristic, de 25 de micrograme pe metru cub, însă o dată cu intrarea în vigoare a noii directive apare o valoare zilnică maximă de 25 de micrograme pe metru cub, iar valoarea anuală scade la doar 10 micrograme/metru cub. Și la PM 10, valoarea anuală va fi redusă la jumătate, de la 40 de micrograme pe metru cub, la 20, iar numărul maxim al depășirilor permise a scăzut la 18, de la 35”, a spus Corina Lupu, Directorul Direcției Generale Monitorizare a ANPM.

Primarii vor fi obligați să întocmească periodic foi de parcurs care să demonstreze progresul realizat, într-un context în care Uniunea Europeană impune cerințe tot mai stricte.