CE pregătește sancțiuni pentru încălcarea integrității electorale

În cadrul unei dezbateri privind consolidarea serviciilor digitale pentru prevenirea interferențelor în alegeri, Henna Virkkunen, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru Suveranitate Tehnologică, Securitate și Democrație, a subliniat utilizarea tot mai frecventă a rețelelor sociale pentru manipularea proceselor electorale.

Virkkunen a menționat că în ultimii ani au fost identificate campanii de influențare din partea Rusiei pe platforme precum Instagram și Facebook, iar Comisia Europeană a deschis proceduri legale în baza Actului privind Serviciile Digitale (DSA) pentru a combate aceste ingerințe.

Un exemplu recent a fost dat de anularea alegerilor prezidențiale din România după ce s-au descoperit dovezi de manipulare pe TikTok.

„Am văzut în ultimii ani diferitele campanii ale Rusiei pe Instagram şi pe Facebook. Am deschis chiar o procedură în baza Actului privind serviciile digitale (DSA) pentru aceste ingerinţe. Am văzut acest lucru luna trecută în România, unde Curtea Constituţională a anulat alegerile prezidenţiale după ce documente au putut demonstra campanii de manipulare pe TikTok. Am deschis de asemenea împotriva TikTok o procedură care este pe rol. Acestea sunt evenimente fără precedent în istoria democraţiei europene”, le-a spus Henna Virkkunen eurodeputaţilor.

comisia europeana
SURSA FOTO: Dreamstime

Importanța democrației în UE

Virkkunen a reafirmat importanța democrației ca valoare fundamentală a Uniunii Europene, insistând că alegerile libere și corecte sunt esențiale pentru funcționarea acesteia.

Ea a subliniat, totodată, că Uniunea dispune de un cadru legal solid, DSA, care asigură un echilibru între libertatea de exprimare și respectarea regulilor.

„Democraţia este valoarea de bază a Uniunii noastre. Alegerile libere, corecte şi incluzive sunt miezul democraţiei. Astfel de alegeri necesită însă un răspuns puternic în momentul în care nu sunt respectate aceste principii”, a adăugat ea, subliniind că UE dispune de un cadru legal puternic pentru platformele online care poate menţine un echilibru între libertate şi respectarea regulilor, respectiv DSA.

Platformele online sunt obligate să facă evaluări de risc și să implementeze măsuri pentru a proteja integritatea proceselor electorale și a discursului public.

De asemenea, Virkkunen a clarificat faptul că DSA nu cenzurează conținutul, ci oferă mecanisme pentru eliminarea conținuturilor ilegale, cum ar fi incitarea la ură.

Comisia Europeană continuă să lucreze intens pentru a implementa DSA, cu zece proceduri deja deschise împotriva unor platforme importante, precum X, TikTok, Facebook, Instagram și AliExpress.

Virkkunen a menționat că până în aprilie 2025 vor fi adoptate măsuri suplimentare pentru întărirea sancțiunilor în cazurile de nerespectare a integrității electorale. În plus, a anunțat că numărul de specialiști implicați în implementarea DSA va fi dublat până la sfârșitul anului 2025.

„Aceste platforme sunt obligate să facă o evaluare de risc, să pună în aplicare măsuri de atenuare privind procesele electorale şi discursul în spaţiul public. Bazându-se pe evaluarea riscului, platformele pot să folosească algoritmi pentru a decide asupra sistemelor de moderare în scopul de a atenua aceste riscuri cu respectarea regulilor. Nu se poate spune suficient că DSA nu cenzurează conţinuturi, ci creează mecanisme eficiente pentru eliminarea conţinutului ilegal care încalcă legislaţia europeană, precum instigarea la ură. Pentru că ceea ce este ilegal offline trebuie să fie ilegal şi online”, a subliniat vicepreşedintele CE.

Uniunea Europeană (UE)
SURSA FOTO: Dreamstime

Discuție strategică despre integritatea electorală și gestionarea informațiilor în contextul alegerilor

Referindu-se la viitoarele alegeri din 2025, Virkkunen a declarat că, în februarie, va avea loc o discuție strategică despre integritatea electorală și gestionarea informațiilor în contextul alegerilor.

De asemenea, a vorbit despre evaluarea codului de bune practici pentru combaterea dezinformării, menționând semnătura unor actori mari din industrie, cum ar fi Meta, Google, Microsoft și TikTok, care se angajează să pună în aplicare măsuri corecte pentru combaterea dezinformării.

„Având în vedere alegerile numeroase pe care le-am avut în 2024 şi care urmează în 2025, Comisia a planificat ca în aprilie 2025 să îmbunătăţească măsurile şi sancţiunile pentru cazurile în care integritatea electorală nu este respectată. Pot să vă asigur că şi CE ia în serios punerea în aplicare a DSA. Am luat deja măsuri importante încă de la intrarea în vigoare a DSA. (…) Nu mai puţin de zece proceduri au fost deja deschise – una împotriva X, trei împotriva Tik Tok, una împotriva Ali Express, două împotriva Facebook şi Instagram şi una împotriva Temu. Într-unul din cazuri au fost trase deja anumite concluzii şi una dintre anchete s-a închis deja”, a arătat înaltul oficial european.

Virkkunen a subliniat eficiența sistemului de alertă rapidă din cadrul acestui cod, care a contribuit semnificativ la prevenirea manipulărilor în timpul alegerilor, și a reafirmat angajamentul Comisiei Europene de a proteja democrația, subliniind că toate instrumentele disponibile vor fi utilizate în acest scop.

Ea a încheiat prin a afirma că Europa nu se va lăsa intimidată de amenințările interne și externe care vizează democrația, iar Comisia este determinată să întărească capacitatea de a identifica și combate manipularea informațiilor.

„Stimaţi deputaţi în PE, protecţia democraţiei în faţa ameninţărilor de astăzi necesită un răspuns larg. Pregătim acum o nouă evaluare a riscului pentru democraţie a tuturor acţiunilor de dezinformare, manipulare şi distorsionare a faptelor şi încercăm să ne întărim capabilitatea de a putea să identificăm la timp aceste ameninţări. Vom aborda şi ameninţările interne la adresa democraţiei şi nu ne vom lăsa intimidaţi”, a mai afirmat Henna Virkkunen.