UE vrea să introducă restricții la alimente, după modelul Trump

Uniunea Europeană (UE) plănuiește să interzică importul unor alimente care nu îndeplinesc anumite standarde, cu scopul de a-și proteja fermierii, adoptând o abordare similară cu politica comercială promovată de președintele american Donald Trump.

UE vrea să introducă restricții la alimente, după modelul Trump. Executivul comunitar urmează să discute săptămâna viitoare despre impunerea unor restricții mai stricte la importuri, potrivit unor oficiali citați de Financial Times. Această decizie ar putea amplifica tensiunile comerciale cu partenerii internaționali.

Printre primele produse vizate s-ar putea număra soia boabe din SUA, cultivată cu pesticide interzise fermierilor europeni, conform unui articol publicat duminică de Financial Times.

„Avem semnale foarte clare de la Parlamentul European, avem semnale foarte clare de la statele membre şi de la fermierii noştri: orice este interzis în UE, ar trebui să fie interzis chiar dacă este vorba de un produs importat”, a declarat, luna trecută, Oliver Varhelyi, comisarul pentru sănătate şi bunăstarea animalelor.

Trump a criticat țările care impun restricții asupra produselor americane

Săptămâna trecută, Donald Trump a criticat țările care impun restricții asupra produselor americane, inclusiv Uniunea Europeană, și a avertizat că va introduce tarife vamale suplimentare împotriva celor care nu își modifică politicile comerciale.

Pe de altă parte, Comisia Europeană s-a opus constant cererilor formulate de Franța și alte state membre privind impunerea unui tratament egal pentru produsele europene și cele importate, argumentând că o astfel de măsură ar putea contraveni regulilor Organizației Mondiale a Comerțului. Potrivit OMC, restricțiile sunt permise doar pe baza unor motive științifice și nu trebuie să discrimineze în funcție de originea produselor importate.

Donald Trump
SURSĂ FOTO: X

Mai multe pesticide, interzise în Uniunea Europeană

Uniunea Europeană interzice utilizarea multor pesticide din cauza impactului negativ pe care îl au asupra plantelor și animalelor, chiar și în cazurile în care Autoritatea Europeană pentru Sănătate a evaluat că unele dintre ele sunt sigure atunci când sunt folosite în cantități mici.

Conform publicației Financial Times, acest plan face parte din strategia UE pentru Agricultură, cunoscută sub denumirea „Viziunea pentru Agricultură”, care este în curs de pregătire de către comisarul pentru Agricultură, Christophe Hansen. Un oficial apropiat de acest dosar a menționat că planurile conțin o referire clară la necesitatea respectării reglementărilor internaționale.

„Vorbim doar despre cele mai periculoase pesticide şi va exista un studiu de impact pentru protejarea competitivităţii înainte de orice decizie”, a spus unul dintre oficiali, adăugând că „avem nevoie de cafea, mango şi avocado”.

Un exemplu de substanță interzisă în Uniunea Europeană, dar utilizată în Statele Unite pentru culturi precum soia boabe, este paraquat, un erbicid periculos.

Acorduri comerciale standarde mai stricte privind bunăstarea animalelor

Comisia Europeană intenționează să includă în viitoarele acorduri comerciale standarde mai stricte privind bunăstarea animalelor. Uniunea Europeană are reglementări detaliate despre spațiul necesar pentru găinile ouătoare sau viței, condițiile de igienă ale spațiilor în care sunt crescute animalele și alte reglementări care conduc la creșterea costurilor pentru fermieri.

Un oficial a subliniat că aceste măsuri ar putea contribui la creșterea susținerii publice pentru acordurile comerciale, mai ales având în vedere că, recent, parlamentele naționale au refuzat să ratifice astfel de acorduri din cauza preocupărilor legate de impactul asupra fermierilor și mediului.