UE se pregătește să aplice taxa pe carbon
Comisia Europeană a lansat un sondaj destinat părților interesate pentru a evalua extinderea domeniului de aplicare a mecanismului de ajustare la frontiera a carbonului (CBAM) la anumite produse. Această măsură are scopul de a preveni relocarea unităților de producție în țări din afara UE cu reglementări climatice mai slabe.
De asemenea, se urmărește protejarea consumatorilor de bunurile importate mai ieftine, care nu includ un preț echivalent pentru carbon. Perioada de tranziție înainte de implementarea CBAM a început acum un an, iar importatorii și producătorii străini se confruntă cu provocări în respectarea cerințelor legale. Reglementările pentru acest sistem sunt în continuare incomplete, iar UE își extinde domeniul de aplicare pe măsură ce progresează.
CBAM va introduce o taxă pe emisiile de dioxid de carbon pentru produse precum ciment, fier, oțel, aluminiu, îngrășăminte, hidrogen și electricitate. Bruxelles-ul a implementat acest mecanism pentru a proteja economia europeană de importurile din țări terțe care au politici de mediu mai puțin stricte sau nu impun taxe pe carbon. De asemenea, schema va include emisiile indirecte asociate cu consumul de energie electrică în sectorul cimentului, îngrășămintelor și energiei electrice.
Schema va fi implementată treptat începând cu 1 ianuarie 2026.
Termenul limită pentru completarea chestionarului online este 25 octombrie. Scopul principal al studiului este de a evalua necesitatea și fezabilitatea extinderii domeniului de aplicare al CBAM pentru produsele din lanțul valoric, a declarat autoritatea fiscală. CBAM este un mecanism destinat să impună un preț corect pentru emisiile de CO2 generate în procesul de producție a bunurilor cu un impact carbonic ridicat care intră în UE, promovând, în același timp, o industrie mai ecologică în afara Uniunii.
Scopul este de a exonera materiile prime și produsele care au prețuri echivalente de carbon în țările lor de origine. Dacă această condiție nu este respectată, taxa va acoperi diferența față de costul certificatelor de carbon din sistemul ETS al Uniunii Europene.
Schema va fi implementată treptat începând cu 1 ianuarie 2026. Până la această dată, companiile vizate și statele trebuie să măsoare, să verifice și să raporteze emisiile de CO2. Uniunea Europeană vizează o acoperire completă a schemei până la începutul anului 2034. Studiul va analiza preocupările existente, reglementările necesare, costurile de conformitate și sarcina administrativă asociată, conform apelului.