Orice român, fie că a fost agresat fizic sau în mediul online, poate cere ordin de protecție
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a reamintit tuturor că orice român, fie că a fost agresat fizic sau în mediul online, poate cere ordin de protecție. Statul român îl oferă „extrem de repede”. „Sunt puține cazuri în care se respinge cererea”, a dat ea asigurări.
„Am extins acest ordin la toate tipurile de protecție. Până acum beneficiai doar dacă erai membru de familie, altfel nu. Acum dacă ești membru al familiei sau ești vecin, dacă ești hărțuit online sau ești în parcare și ți se dă în cap cu ceva, tot ai posibilitatea să ceri ordin de protecție.
Dacă ceri acum, statul ți-l dă extrem de repede. Sunt puține cazuri în care se respinge”, a declarat ea, vineri seară, în cadrul emisiunii TV „LIVE” de pe Digi24.
În plus, de la 1 octombrie 2024, toate județele vor beneficia de brățări electronice de monitorizare a agresorilor. Totuși, încă există persoane care sunt reticente și nu cer sprijinul autorităților competente. Nu toate victimele acceptă monitorizarea electronică a agresorilor.
Sistemul de monitorizare cu brățări electronice este un soft care, în secunda în care agresorul s-a apropiat de victimă, polițiștii primesc semnalul de alarmă. Pe scurt, monitorizarea electronică este mijlocul prin care Poliția Română poate afla dacă agresorul a încălcat perimetrul.
Vouchere compensatorii pentru victimele agresiunii sexuale
De altfel, victimele infracțiunilor pot beneficia de un cuantum maxim de cinci salarii minime brute, adică 18.500 de lei. Este vorba despre persoanele asupra cărora a fost săvârşită:
- o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, prevăzute la articolele 188 şi 189 din Codul Penal;
- o infracţiune de vătămare corporală, prevăzută la articolul 194 din Codul Penal;
- o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală, prevăzute la articolele 218 – 220 din Codul Penal;
- o infracţiune de trafic de persoane şi trafic de minori, prevăzute la articolele 210 şi 211 din Codul Penal;
- o infracţiune de terorism, precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă.
Pentru a primi banii, este necesar ca victima să depună o cerere specială. AICI aveți toate informațiile necesare.
„Un program făcut de Ministrul Justiției prin care victimele infracțiunilor vor putea să beneficieze de niște vouchere în cuantum maxim de 18.000 de lei, bani confiscați de la infractori. Fac apel, avem 300 de vouchere la Ministerul Justiției. Acum mai avem practic 299 pentru că pe primul instanța din Iași l-a acordat unei femei, victimă într-un dosar de corupere sexuală”, a adăugat ministrul Justiției.