În consecință, Comisia Europeană propune să se acorde părților interesate timp suplimentar pentru pregătire. Dacă va fi aprobată de Parlamentul European și de Consiliu, legea ar face aplicabilă din 30 decembrie 2025 pentru companiile mari și din 30 iunie 2026 pentru microîntreprinderile și întreprinderile mici, se spune pe site-ul executivului UE.

Deoarece toate instrumentele de implementare sunt pregătite din punct de vedere tehnic, cele 12 luni suplimentare pot servi ca o perioadă necesară pentru a asigura implementarea adecvată și eficientă.

Orientările prezentate vor oferi o claritate suplimentară companiilor și autorităților de aplicare pentru a facilita aplicarea regulilor, pe lângă sprijinul continuu al Comisiei pentru părțile interesate de adoptarea legii.

O soluție echilibrată propusă de Comisia Europeană

În același timp, Comisia Europeană recunoaște că cu doar câteva luni înainte de data prevăzută pentru implementare, mai mulți parteneri globali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care sunt pregătiți.

Mai mult, gradul de pregătire în rândul părților interesate din Europa este oarecum inegal. În timp ce mulți sunt pregătiți, datorită acțiunilor intensive, alții și-au exprimat îngrijorările.

Având în vedere caracterul nou al EUDR, calendarul rapid și varietatea părților interesate internaționale implicate, Comisia consideră că un timp suplimentar de 12 luni pentru introducerea treptată a sistemului este o soluție echilibrată pentru a sprijini operatorii din întreaga lume în asigurarea implementării fără probleme.

Astfel, Comisia Europeană își propune să ofere claritate cu privire la calea de urmat și să asigure succesul EUDR, care este esențial pentru a aborda contribuția UE la problema mondială presantă a defrișărilor. Propunerea extinderii nu pune sub semnul întrebării obiectivele sau substanța legii, așa cum au convenit legiuitorii UE.

Îndrumări suplimentare pentru implementare eficientă și pragmatică

Domeniile cheie acoperite includ detalii privind funcționalitățile Sistemului de informații, actualizări privind sancțiunile și clarificări privind definițiile critice precum „degradarea pădurilor”, „operator” în domeniul de aplicare a legii și „introducerea pe piață”. Există, de asemenea, îndrumări suplimentare cu privire la obligațiile de trasabilitate.

Ghidul este împărțit în 11 capitole care acoperă o gamă diversă de aspecte, cum ar fi cerințele de legalitate, perioada de aplicare, utilizarea în agricultură și clarificări cu privire la domeniul de aplicare a produsului. Toate acestea sunt susținute de scenarii tangibile.

Micro și micile companii beneficiază de un regim mai simplu, care este detaliat și pe o nouă pagină web.

Evaluarea comparativă transparentă a țării și intensificarea cooperării cu partenerii internaționali

Comisia Europeană publică principiile metodologiei pe care o va aplica exercițiului de analiză comparativă EUDR, care servesc la clasificarea țărilor ca risc scăzut, standard sau ridicat. Scopul este facilitarea proceselor de diligență necesare ale operatorilor, permițând autorităților competente să monitorizeze și să impună în mod eficient conformitatea.

În urma metodologiei aplicate, majoritatea țărilor vor fi clasificate cu „risc scăzut”. Acest lucru va oferi oportunitatea de a concentra eforturile colective acolo unde provocările legate de defrișare sunt mai acute.

Pentru a asigura o implementare fără probleme la nivel mondial, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă prezintă un cadru strategic pentru angajamentul de cooperare internațională cu privire la Regulamentul UE privind defrișarea.

Acesta identifică cinci domenii prioritare de acțiune, cum ar fi sprijinul pentru micii agricultori, opt principii cheie, cum ar fi o abordare centrată pe drepturile omului și mai multe instrumente de implementare, inclusiv dialog și finanțare. Acest cadru cuprinzător va avea drept scop promovarea unei tranziții juste și incluzive către lanțuri de aprovizionare agricole fără defrișări.

În timp ce UE va intensifica dialogul, succesul parteneriatului se va baza și pe angajamentul partenerilor UE de a îndeplini obiectivele globale de stopare a despăduririi.