Acord asupra Directivei FASTER pentru eficientizarea reținerii la sursă a impozitului

Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană (UE) au ajuns la un acord privind Directiva Consiliului pentru o reducere mai rapidă și mai sigură a surplusului de impozit reținut la sursă (FASTER), în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), desfășurată la Bruxelles pe 14 mai 2024.

Conform unui comunicat al Ministerului Finanțelor, propunerea include noi norme menite să eficientizeze și să securizeze procedurile de reținere la sursă a impozitului în UE pentru investitori, intermediari financiari și administrațiile fiscale ale statelor membre. Directiva va introduce un certificat digital comun al UE de rezidență fiscală (eCRF), care va permite investitorilor plătitori de impozite să beneficieze de proceduri accelerate pentru obținerea reducerii impozitului reținut la sursă.

Progrese în direcția unui acord privind pachetul TVA în era digitală

În plus, Consiliul a desfășurat un schimb de opinii, realizând progrese în direcția unui acord privind pachetul TVA în era digitală. Acest pachet, lansat la 8 decembrie 2022, face parte din Planul de acțiune pentru o impozitare echitabilă și simplificată în sprijinul strategiei de redresare adoptată în 2020. Pachetul legislativ include modificări ale Directivei 2006/112/CE privind regulile TVA pentru era digitală și ajustări ale regulamentelor aferente pentru a combate frauda, sprijini întreprinderile și promova digitalizarea.

Tot în cadrul reuniunii, miniștrii au discutat despre stadiul implementării Mecanismului de redresare și reziliență (MRR), aprobând planurile modificate de redresare și reziliență ale Italiei și Spaniei. Ministrul Marcel Boloș a avut întâlniri cu comisarul Valdis Dombrovskis, discutând despre situația macroeconomică a României în contextul noului cadru de guvernanță economică aprobat la 30 aprilie.

Noile norme încurajează reformele structurale și investițiile publice care susțin sustenabilitatea și creșterea economică. Statele membre pot solicita prelungirea planurilor de redresare până la șapte ani, cu condiția realizării unor reforme și investiții care îmbunătățesc reziliența și potențialul de creștere, sprijină sustenabilitatea finanțelor publice și abordează prioritățile comune ale UE, precum tranziția verde și digitală, securitatea energetică și reziliența socială și economică.

Discuții despre ajutorul de stat pentru marii consumatori de energie

În cadrul vizitei la Bruxelles, ministrul Boloș s-a întâlnit și cu reprezentanții DG COMP pentru a discuta posibilitatea implementării unei scheme de ajutor de stat pentru întreprinderi mari, vizând eficiența energetică și reducerea emisiilor de CO2. Această schemă ar sprijini industrii mari consumatoare de energie, cum ar fi cele metalurgice, siderurgice și chimice, în modernizarea și îmbunătățirea proceselor de producție.