Într-un context economic global marcat de volatilitate, autoritățile române au continuat să aplice măsuri de protecție a consumatorilor. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis marți, 18 februarie, un mesaj ferm privind continuarea schemei de compensare-plafonare a prețurilor pentru energie electrică și gaze.

Acesta a argumentat că, în actualul context de instabilitate a pieței energetice, renunțarea totală la această schemă ar fi o decizie riscantă. De asemenea, Burduja a anunțat că vineri va fi publicat proiectul legislativ care va reglementa situația după 1 aprilie.

Sebastian Burduja a afirmat că stabilitatea pieței energetice este o prioritate

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat marți că „într-un asemenea context de instabilitate, ar fi imprudent, din punctul meu de vedere, să renunțăm cu totul la această schemă de compensare-plafonare, având în vedere că prioritatea noastră zero este să-i protejăm pe români.”

Acesta a subliniat că guvernul va continua să monitorizeze atent piața și să ia măsuri pentru a asigura stabilitatea prețurilor, esențiale pentru protejarea consumatorilor.

„Ne vom strădui să menținem schema o perioadă de timp, la energie electrică, cel mai probabil un alt interval, mai lung, la gaz”, a completat Burduja, în cadrul unei declarații acordate la Ministerul Energiei.

Detalii despre proiectul legislativ ce va reglementa perioada post-aprilie

Ministrul a anunțat că vineri, 21 februarie, va fi publicat în transparență proiectul de act normativ care va reglementa schema de compensare-plafonare după 1 aprilie.

”Vineri vom publica în transparenţă proiectul actului normativ, ordonanţa de urgenţă, care va reglementa perioada de după 1 aprilie. Am spus, această schemă de compensare-plafonare a avut beneficii, i-a protejat pe români, a asigurat al 4-a cel mai ieftin preţ la gaz şi al 5-lea cel mai redus preţ la energie electrică din Uniunea Europeană.

Deci, a avut aceste beneficii şi cu atât mai mult, într-o perioadă în care preţurile gazului au crescut la nivelul european cu 40%, asta se transferă şi în preţul energiei electrice, pentru că de multe ori preţul gazului dă preţul marginal, preţul cel mai scump de producţie, deci, a crescut şi preţul energiei electrică cam cu 25%”, a declarat Sebastian Burduja.

Ministrul a menționat, de asemenea, că, în ciuda creșterii prețurilor gazului pe piața europeană cu aproximativ 40%, schema de compensare a permis menținerea unui preț redus la energia electrică pentru consumatori.

facturi, facturi energie, facturi intretinere
SURSA FOTO: Dreamstime

Importanța menținerii prețurilor sub control

Sebastian Burduja a subliniat că, într-un context economic de instabilitate, măsurile actuale sunt esențiale pentru protejarea românilor de creșterile de prețuri.

„Într-un asemenea context de instabilitate, ar fi imprudent, din punctul meu de vedere, să renunţăm cu totul la această schemă, având în vedere că prioritatea noastră zero este să-i protejăm pe români. Şi asta vom face.

Deci, veţi vedea bine exact cum arată această structură pentru după 1 aprilie, dar putem să ne gândim că ne vom strădui să menţinem schema o perioadă de timp, la energie electrică, cel mai probabil un alt interval, mai lung, la gaz. De ce? Dintr-o raţiune tehnică, anul gazier şi necesitatea de a reumple depozitele de gaz, pentru că vom ieşi din iarnă, nu doar noi, ci întreaga Europa, cu depozitele la un grad de mâncare redus.

Şi atunci, pentru a nu genera creşteri de preţuri în iarna următoare pentru consumatorii români, trebuie să menţinem aceste preţuri sub control”, a explicat ministrul Energiei.

Măsuri suplimentare pentru consumatorii vulnerabili

În ceea ce privește susținerea consumatorilor vulnerabili, ministrul a precizat că, după finalizarea perioadei de compensare-plafonare, se va implementa un sistem de carduri sau vouchere pentru aceștia.

„După această schemă de compensare plafonare, se vor introduce aceste carduri sau vouchere, pentru consumatorii vulnerabili”.

Măsura are scopul de a sprijini persoanele aflate în dificultate, pentru a le asigura accesul la energie într-un mod sustenabil.