Avand in vedere prevederile art. 4 alin. (2) lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, aprobata prin Legea nr. 44/1998, precum si prevederile art. 9 lit. b) si ale art. 29 din Normele metodologice privind privatizarea societatilor comerciale si vanzarea de active, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 55/1998, modificata si completata prin Hotararea Guvernului nr. 361/1998,
in temeiul art. 3 din Hotararea Guvernului nr. 51/1998 privind organizarea si functionarea Ministerului Privatizarii, secretarul de stat, imputernicit prin mandatul primului-ministru nr. 55.409 din 26 octombrie 1998, emite prezentul ordin:
Art. 1. – Ordinul ministrului privatizarii nr. 59/1998 pentru aplicarea Normelor metodologice privind privatizarea societatilor comerciale si vanzarea de active publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 151 din 15 aprilie 1998, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
a) din textul articolului 1 se elimina sintagma „prin negociere directa sau”;
b) anexa nr. 3 a) se inlocuieste cu anexa la prezentul ordin.
Art. 2. – Dispozitiile prezentului ordin se aplica si contractelor de vanzare-cumparare de actiuni in curs de executie. In acest sens, partile, de comun acord, vor modifica clauzele contractuale prin act aditional.
Art. 3. – Prevederile prezentului ordin vor fi aduse la indeplinire de catre Fondul Proprietatii de Stat.
Art. 4. – Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va fi difuzat in teritoriu prin grija Fondului Proprietatii de Stat.
Anexa
InstrucTiuni
privind grila de punctaj al ofertelor pentru vanzarea actiunilor prin licitatie cu oferta in plic sigilat
(continut-cadru)
Fondul Proprietatii de Stat poate include in grila de punctaj al ofertelor criterii privind angajamentele de realizare a unor investitii, iar in contractele de vanzare-cumparare, clauze speciale privind investitiile, in urmatoarele situatii:
a) la vanzarea pachetului de actiuni ale societatii comerciale supuse procesului de privatizare, care confera detinatorului o pozitie majoritara;
b) la vanzarea pachetului de actiuni ale societatii comerciale supuse procesului de privatizare, care confera detinatorului o pozitie de control.
In situatia prevazuta la lit. b) este necesara hotararea Consiliului de administratie al Fondului Proprietatii de Stat sau a comitetelor de directie ale sucursalelor acestuia.
A. Elemente componente:
1. Oferta financiara
Pretul pe actiune
Nr. puncte = Pretul oferit de solicitant x 100
Pretul de oferta al FPS
Total (1) …………………………………… = ………………… puncte
2. Investitii din surse proprii
a) Volumul total al investitiei
Nr. puncte = Volumul total de investitii x 100 =…………………………. puncte
Capitalul social
b) Perioada de efectuare a investitiei
b1) Anul 1 – Nr. puncte = Volumul total de investitii in anul 1 x 100 …………………… = ……………….. puncte
Volumul total de investitii 1
b2) Anul 2 – Nr. puncte = Volumul total de investitii in anul 2 x 100 ………………….. = ……………….. puncte
Volumul total de investitii 2
bx) Anul x – Nr. puncte = Volumul total de investitii in anul x x 100 ………………….. = ……………….. puncte
Volumul total de investitii x
Total (2) …………………………………. (a+b1+b2+…+bx) …………………………………. = …………………………………. puncte
Nota:
– Data de referinta a calculelor temporale este data semnarii contractului de vanzare-cumparare.
– Sunt considerate surse proprii de finantare a investitiilor angajate de cumparatori prin contractele de vanzare-cumparare de actiuni urmatoarele:
a) aportul la capitalul social al societatii comerciale:
– in numerar, in moneda nationala sau in valuta convertibila;
– in natura, de bunuri imobile si/sau mobile, corporale si necorporale, a caror valoare va fi stabilita si inregistrata in conformitate cu prevederile legale;
b) partea din profitul net, proportionala cu numarul de actiuni detinut, care se repartizeaza anual pentru investitii, conform aprobarii adunarii generale a actionarilor.
– Clauzele contractuale privind investitiile angajate de cumparatori sunt considerate indeplinite daca acestia prezinta Fondului Proprietatii de Stat, in termenele prevazute in contract, documente privind inregistrarea in contabilitatea societatii comerciale a investitiilor, vizate de cenzori.
– Obligatia cumparatorului de a efectua investitii se considera realizata si prin aportul unor terte persoane, atras de catre cumparator.
– Cumparatorul ramane responsabil pentru realizarea integrala a volumului de investitii angajat prin contractul de vanzare-cumparare pana la finalizarea demersurilor legale pentru includerea investitiilor efectuate prin aportul unor terte persoane la capitalul propriu al societatii comerciale.
3. Protectia mediului
Investitii pentru protectia mediului neincluse la pct. 2
a) Volumul total de investitii:
Nr. puncte = Volumul total al investitiilor pentru protectia mediului x 100 ………………….. = ……………….. puncte
Volumul investitiilor calculat de vanzator
b) Perioada de efectuare a investitiei pentru protectia mediului:
b1) Anul 1 – Nr. puncte = Volumul investitiilor pentru protectia mediului in anul 1 x 100 ………………….. = ……………….. puncte
Volumul total al investitiilor pentru protectia mediului 1
b2) Anul 2 – Nr. puncte = Volumul investitiilor pentru protectia mediului in anul 2 x 100 ………………….. = ……………….. puncte
Volumul total al investitiilor pentru protectia mediului 2
bx) Anul x – Nr. puncte = Volumul investitiilor pentru protectia mediului in anul x x 100 ………………….. = ……………….. puncte
Volumul total al investitiilor pentru protectia mediului x
Total (3) … (a+b1+b2+ … +bx) … = … puncte
Nota:
Volumul total al investitiilor pentru protectia mediului nu poate fi, de regula, mai mic decat volumul investitiilor calculat de vanzator.
B. Determinarea punctajului final:
Punctajul final (PF) se determina astfel:
PF = Total (1) x A + Total (2) x B + Total (3) x C = x puncte,
in care A, B si C reprezinta ponderea elementelor componente in punctajul final si se stabilesc de Consiliul de administratie sau de comitetele de directie, dupa caz, ale Fondului Proprietatii de Stat, in functie de domeniul principal de activitate al societatii comerciale, de obiectivele urmarite prin privatizare si/sau de altele asemenea. Grila de punctaj al ofertelor contine ponderile A, B si C si se transmite ofertantilor o data cu dosarul de prezentare.
Evaluarea ofertelor se efectueaza pe loc, in sala de desfasurare a licitatiei si se selecteaza ofertantul care a obtinut punctajul cel mai mare. La punctaj egal, va fi selectat ofertantul care are cea mai buna oferta financiara.
Nota:
– In cazul in care elementele componente ale grilei se diminueaza sau se maresc, pe baza hotararii Consiliului de administratie sau a comitetelor de directie, dupa caz, ale Fondului Proprietatii de Stat, si numarul ponderilor va scadea sau va creste corespunzator.r
– La inchiderea contractelor de vanzare-cumparare de actiuni, Fondul Proprietatii de Stat va putea solicita cumparatorului gajarea unui numar de actiuni din pachetul vandut, in vederea garantarii indeplinirii obligatiilor contractuale referitoare la investitii.r