Ministrul finantelor,avand in vedere atributiile prevazute de Hotararea Guvernului nr. 447/1997 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 29/1999 privind unele masuri legate de trecerea la anul 2000 a sistemelor informatice si a sistemelor electronice microprogramate, precum si prevederile art. 23 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile si completarile ulterio
Ministrul finantelor,avand in vedere atributiile prevazute de Hotararea Guvernului nr. 447/1997 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 29/1999 privind unele masuri legate de trecerea la anul 2000 a sistemelor informatice si a sistemelor electronice microprogramate, precum si prevederile art. 23 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile si completarile ulterioare,
emite urmatorul ordin:
Art. 1. – In vederea prevenirii disfunctionalitatilor care pot aparea la data de 31 decembrie 1999, ora 24,00, din cauza unor defectiuni tehnologice legate de reprezentarea digitala a datei calendaristice, precum si a unor optiuni de proiectare care pot fi identificate in sistemele informatice financiar-contabile, persoanele juridice prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, denumite in continuare persoane juridice, sunt obligate sa isi adapteze sistemele informatice la cerintele impuse de trecerea la anul 2000.
Se defineste sistemul informatic financiar-contabil ca ansamblul sistemelor de calcul (hardware si software de baza), precum si produsul program aplicativ corespunzator, destinat organizarii si conducerii contabilitatii.
Art. 2. – Persoanele juridice care utilizeaza sisteme informatice financiar-contabile proprii care nu au fost adaptate cerintelor anului 2000 vor lua masuri pentru:
a) reproiectarea sistemelor informatice;
b) testarea si implementarea de noi sisteme informatice in activitatea unitatii pana la data de 30 octombrie 1999.
Art. 3. – (1) Persoanele juridice care utilizeaza sisteme informatice neadaptate la cerintele anului 2000, procurate de la terte persoane, romane sau straine, vor solicita persoanelor respective, pana la data de 30 iulie 1999, reproiectarea sistemelor utilizate, mentionand tipul calculatorului utilizat si data pana la care pot astepta raspunsul de confirmare a reproiectarii.
(2) Persoanele juridice romane care elaboreaza sisteme informatice si care au primit solicitari de reproiectare a acestora vor comunica utilizatorului posibilitatea, conditiile si costul estimat al lucrarii de reproiectare, in cel mult 30 de zile de la primirea solicitarii. In cazul in care utilizatorul este de acord cu oferta de reproiectare facuta de furnizor, ii va comunica acestuia acceptul sau in cel mult 15 zile de la data primirii ofertei.
(3) Persoanele juridice care nu au primit raspuns favorabil din partea furnizorilor straini, in termenul stipulat in adresa, sau din partea furnizorilor interni, pana la data de 31 august 1999, vor lua una dintre urmatoarele masuri:
a) contactarea de urgenta a altui proiectant de sisteme informatice financiar-contabile;
b) angajarea de personal de specialitate care sa reproiecteze sistemul informatic financiar-contabil utilizat;
c) achizitionarea si implementarea unor noi sisteme informatice financiar-contabile;
d) listarea tuturor datelor prelucrate la data de 30 noiembrie 1999 si, pe baza acestora, prelucrarea manuala a datelor aferente lunii decembrie si incheierii exercitiului financiar al anului 1999, astfel incat unitatea sa poata intocmi, in conditii corespunzatoare si la termen, bilantul contabil la 31 decembrie 1999.
Art. 4. – Persoanele juridice vor prezenta, la cererea organelor de control, fie declaratia pe propria raspundere a conducerii unitatii, in situatia in care sistemul informatic a fost realizat in regie proprie, fie certificatul de garantie al producatorului, documente prin care se atesta ca sistemul informatic financiar-contabil a fost adaptat cerintelor anului 2000.
Art. 5. – Pentru nerespectarea prevederilor prezentului ordin, avand ca efect abaterea de la normele legale privind organizarea si conducerea contabilitatii persoanelor juridice, organele de control vor aplica sanctiunile prevazute la art. 39 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, modificata si completata prin Ordonanta Guvernului nr. 22/1996, aprobata si modificata prin Legea nr. 245/1998.
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.