A intrat în vigoare „Actul privind Inteligența Artificială” al Uniunii Europene. Neconformitatea poate duce la amenzi de zeci de milioane de euro, potrivit noilor măsuri.
Inteligența Artificială. Cine nu respectă legea poate primi amenzi de zeci de milioane de euro. Intrarea în vigoare a Actului privind Inteligența Artificială (AI) al Uniunii Europene, la 1 august 2024, reprezintă „un moment crucial pentru reglementarea globală a tehnologiilor AI”.
Inteligența Artificială. Cine nu respectă legea poate primi amenzi de zeci de milioane de euro
Acest act legislativ, primul de acest fel la nivel mondial, introduce un cadru cuprinzător care vizează „reducerea riscurilor asociate cu tehnologiile AI” și promovarea inovației responsabile, dar și amenzi usturătoare.
Actul Uniunii Europene privind AI clasifică sistemele de Inteligență Artificială în funcție de diferite niveluri de risc. Fiecare are cerințe specifice de conformitate:
- Sistemele AI cu risc minim, cum ar fi filtrele de spam și jocurile video activate de AI, sunt încurajate să urmeze coduri de conduită voluntare.
- Sistemele cu risc limitat, precum chatboții și generatoarele de imagini, necesită transparență pentru a asigura conștientizarea utilizatorilor că interacționează cu AI.
- Sistemele AI cu risc ridicat, care au un potențial semnificativ de a afecta drepturile sau siguranța indivizilor, trebuie să respecte standarde riguroase de reglementare, inclusiv gestionarea riscurilor, guvernanța datelor, documentarea și supravegherea umană.
- Anumite aplicații AI, considerate a reprezenta riscuri inacceptabile, cum ar fi sistemele de scor social și instrumentele de poliție predictivă sunt interzise prin lege.
Actul prezintă provocări pentru companiile din SUA
Potrivit unui comunicat, actul ar prezenta „atât provocări, cât și oportunități” pentru companiile din SUA. Acestea trebuie să se conformeze noilor reglementări și să își adapteze operațiunile pentru a respecta prevederile acestuia, iar pentru companiile de natură extrateritorială înseamnă că orice firmă care oferă produse sau servicii AI în cadrul UE trebuie să se conformeze acestor reglementări, indiferent de locul unde își au sediul.
Această cerință de conformitate se extinde pe tot parcursul ciclului de viață al sistemelor AI. Mai precis, se aplică „de la dezvoltare și implementare până la monitorizare și supraveghere”.
Neconformitatea poate duce la sancțiuni substanțiale
Neconformitatea poate duce la amenzi substanțiale, care pot ajunge până la 35 de milioane de euro sau 7% din cifra de afaceri anuală globală, oricare dintre acestea este mai mare.
„La Ai Expo Europe, cea mai mare conferință din sud-estul Europei care vă avea loc la București, intre 6-7 octombrie la Radisson Blu, speakeri de la cele mai mari companii internaționale, precum Google, Nvidia, Microsoft, IBM, Intel, IntellAI, JPMorgan Chase, dar și reprezentanți ai autorităților locale, precum Bogdan Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării vor dezbate toate aceste subiecte de maxima actualitate! Bilete: www.aiexpoeurope.com
Participarea Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan la AI Expo Europe atrage atenția despre modul în care toate guvernele lumii trebuie să prioritizeze sistemele AI și regulile la care tarile din întreaga lume trebuie să se conformeze!”, este scris într-un comunicat.
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că România se află în top trei țări din Europa în ceea ce privește schemele de înșelătorii din mediul online.
„Pot să spun că, din discuțiile informale, România este în top trei țări din Europa în materie de astfel de scheme de înșelătorii care apar în mediul online. Am avut situații în care au apărut figuri publice și înalți ai bisericii care recomandau anumite medicamente minune, iar acestea, în clipa în care au ajuns la noi, au fost transmise automat către platforme și au fost eliminate în cel mai scurt timp”, a precizat el în cadrul unui briefing de presă după ședința de guvern.
Marile companii și-au exprimat îngrijorarea că Actul AI încetinește inovația
În timp ce unele mari companii tehnologice din SUA, precum Amazon și Meta, și-au exprimat îngrijorarea că Actul AI ar putea inhiba inovația, altele îl văd ca pe o oportunitate de a încuraja încrederea și fiabilitatea tehnologiilor AI, potrivit comunicatului.
Companii precum Unilever au început deja să implementeze măsuri de protecție pentru a se alinia cerințelor Actului, considerând acest lucru un pas către utilizarea mai responsabilă a AI.
Companiile tehnologice din SUA ar trebui să ia în considerare mai multe măsuri
Pentru a naviga prin complexitatea Actului AI, companiile tehnologice din SUA ar trebui să ia în considerare mai multe măsuri strategice:
- Adoptarea timpurie a proceselor de dezvoltare și implementare a AI în conformitate cu cerințele Actului poate asigura o tranziție mai lină;
- Formarea de echipe transfuncționale, care să includă experți în domeniul juridic, tehnic și de conformitate, poate facilita gestionarea guvernanței AI;
- Angajarea cu Biroul European pentru AI și alte organisme de reglementare poate ajuta la actualizarea permanentă a liniilor directoare de conformitate și la participarea în medii de reglementare controlate;
- Investițiile în instrumente și tehnologii care facilitează conformitatea, cum ar fi cele pentru evaluarea riscurilor, guvernanța datelor și transparența modelului, sunt esențiale;
- Este crucial că firmele să comunice deschis cu autoritățile și să participe la inițiative de reglementare pentru a naviga eficient în acest nou cadru legislativ.
Actul AI al UE marchează o schimbare
Actul AI al UE marchează o schimbare semnificativă către practici AI mai reglementate și transparente. Pentru companiile tehnologice din SUA, adaptarea la acest nou mediu de reglementare vă fi esențială nu doar pentru conformitatea legală, ci și pentru menținerea competitivității pe piața globală.
Ca primă reglementare cuprinzătoare, Actul AI este probabil să influențeze cadrele de guvernanță AI la nivel global, făcând adaptarea timpurie o imperativă strategică pentru orice companie tehnologică care operează în domeniul AI.