Ce trebuie să conțină un kit de supraviețuire
Kit de supraviețuire pentru 3 zile. Printre principalele măsuri recomandate se numără constituirea unor rezerve personale de alimente și alte bunuri necesare pentru cel puțin 72 de ore.
Cpt. Bogdan Toma, purtătorul de cuvânt al DSU, a subliniat importanța pregătirii unui kit de urgență, care să includă, pe lângă alimente neperisabile, și o rezervă de medicamente pentru bolnavii cronici, verificată periodic pentru a preveni expirarea.
De asemenea, a recomandat o lanternă cu baterii, în cazul unei pene de curent, și un radio, esențial pentru a primi informații oficiale în situații de urgență, deoarece undele radio rămân funcționale chiar și în condiții critice.
„Pe lângă alimente, în cazul bolnavilor cronici, un aspect foarte important de menționat ar fi că în această trusă, kit de urgență, ar fi util să aibă o rezervă de medicamente pe care ei le folosesc de altfel în tratarea bolilor de care suferă. O altă utilitate ar avea o lanternă cu baterii, de altfel, pentru că nu vom mai avea energie electrică.
Alimentele să fie neperisabile, iar medicamentele la care făceam referire să fie verificate în permanență, astfel încât să nu expire, verificat termenul de valabilitate al acestora. Și un radio. Este foarte important pentru că putem asculta mesajele pe care autoritățile le transmit. Avem undele radio care știm foarte bine că în caz de situații de urgență nu pică așa ușor. Și atunci vom asculta prin intermediul radioului mesajele care autoritățile le transmit”, a declarat acesta pentru Antena 3 CNN.
Puneți deoparte și bani cash. Bancomatele nu vor mai funcționa
Cpt. Bogdan Toma a subliniat importanța includerii unei sume de bani lichizi în kitul de urgență, având în vedere posibilitatea întreruperii energiei electrice, care ar face imposibilă utilizarea bancomatelor și a plăților cu cardul sau telefonul.
El a precizat că fiecare persoană ar trebui să stabilească singură suma necesară, în funcție de nevoi.
„N-aș putea să vehiculez o sumă, însă este foarte important să avem o sumă de bani lichizi pe care să o punem în acel kit, având în vedere că există posibilitatea ca energia electrică să fie întreruptă. Automat, bancomatele nu vor mai funcționa.
Nu se vor mai putea face plăți cu cardurile, cu telefoanele sau cu ce mai facem în acest moment. Și atunci este foarte bine să avem o sumă pe care fiecare o consideră utilă. Pentru că dacă aș vehicula o sumă, probabil că nu ar fi ok pentru toată lumea”, a explicat el.

Situații în care este util un astfel de kit
Strategia Comisiei Europene se bazează pe raportul Niinistö, elaborat de fostul președinte al Finlandei, care examinează diferite scenarii de criză, nu doar cele de natură militară.
În acest context, cpt. Bogdan Toma a precizat că, încă din 2018, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din România recomandă pregătirea unui kit de urgență pentru diverse situații critice, precum incendii, cutremure, inundații sau chiar un posibil conflict armat.
„Fac mențiunea că la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, încă din anul 2018, de la momentul la care a fost lansată Platforma Națională de Pregătire Fii Pregătit, noi am prevăzut acest ghid.
Deci nu este un element de noutate, noi am venit către populație prin diverse canale și am informat, le-am formulat recomandarea ca fiecare persoană sau fiecare familie să aibă un astfel de kit în locuința personală pentru diferite situații de urgență. Fie că vorbim de incendii, fie că vorbim de cutremure, fie că vorbim de inundații, fie de un conflict armat”, a spus acesta.
Oficialul DSU a accentuat faptul că măsurile preventive nu ar trebui să genereze panică, ci să fie percepute ca o modalitate responsabilă de pregătire pentru situații neprevăzute.
„În primul rând că nu este cazul să ne panicăm. Aceste măsuri, așa cum ați precizat și dumneavoastră, sunt preventive. Încă din anul 2018, când la granița noastră nu exista un conflict armat, noi făceam recomandări pentru așa ceva”, a afirmat cpt. Bogdan Toma.
Informarea cetățenilor
Autoritățile analizează posibilitatea distribuirii unor pliante informative care să conțină recomandări esențiale pentru pregătirea în situații de urgență, inspirându-se din modele aplicate în alte state europene.
„Inclusiv în această perioadă, există în derulare o campanie de la nivelul departamentului pentru situații de urgență într-un lanț de benzinării în care sunt distribuite pliante și nu numai cu acest kit de urgență, ci și cu ghidurile pe care oamenii le pot consulta pe platforma națională fiipregatit.ro.”
Alte măsuri pe care le pot lua cetățenii
Pe lângă pregătirea unui kit de urgență, cetățenii pot adopta și alte măsuri esențiale pentru siguranța lor, precum stabilirea unui plan de evacuare, informarea constantă din surse oficiale și cunoașterea procedurilor de prim ajutor.
„Putem să ne referim aici la montarea detectoarelor de fum. Putem să ne referim aici la amplasarea unui stingător în apropierea bucătăriei sau aparatelor de gătit. Sunt foarte multe scenarii și foarte multe măsuri preventive pe care oamenii le pot lua, pentru că, într-o situație de urgență, după cum bine știm, populația este primul intervenient.
Până când echipajele de intervenție își croiesc drum și ajung la locul intervenției, populația este primul intervenient”, a explicat cpt. Bogdan Toma.
Totodată, oficialul DSU încurajează populația să participe la cursuri de prim ajutor, subliniind importanța acestora în gestionarea situațiilor de urgență și acordarea rapidă a asistenței medicale până la sosirea echipajelor specializate.
„De asemenea, pot și sfătuiesc să urmeze un curs de prim ajutor, pentru că pot asista la o situație de urgență și pot acorda primul ajutor unor persoane care nu ar avea nevoie sau ar avea necesitatea într-o măsură mai mică de o resursă medicală, acea resursă medicală putând fi deplasată la o situație de urgență de mai mare amploare”, a afirmat el.