Apar clădiri ecologice și în România
Apar clădiri ecologice și în România. Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat vineri o directivă referitoare la clădirile ecologice, impunând astfel obligativitatea elaborării de planuri naționale pentru renovarea clădirilor.
La finalul anului 2021, Comisia Europeană a propus o revizuire a Directivei privind performanța energetică a clădirilor (EPBD), cu scopul de a spori ritmul de renovare, având ca obiectiv reducerea cu o treime a emisiilor de CO2 ale Uniunii Europene.
După o serie de negocieri prelungite, conform informațiilor din Euractiv, statele membre au adoptat legea vineri, cu o majoritate limitată.
Țările care s-au opus au fost:
- Italia
- Ungaria
Țările care s-au abținut au fost:
- Croația
- Cehia
- Suedia
- Slovenia
- Polonia
Implementarea noii legislații va conduce la creșteri de prețuri pe piața imobiliară.
Renovarea clădirilor cu cele mai slabe performanțe energetice
Textul, care urmează să fie introdus în legislația Uniunii Europene, vizează pregătirea fondului locativ european pentru atingerea obiectivului de zero emisii nete până în 2050, solicitând renovarea clădirilor publice și private cu performanțe energetice scăzute.
Statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să-și dezvăluie planurile până în 2026 pentru a realiza o reducere cuprinsă între 20% și 22% a consumului de energie în clădirile rezidențiale până în 2035.
Această reducere va fi susținută de renovarea a 43% dintre clădirile cu cele mai scăzute performanțe energetice, generând o economie de energie de 55%.
Până în 2030, este necesar să fie renovate cele mai puțin eficiente 16% dintre clădiri din punct de vedere energetic. Până în 2033 acest procent trebuie să crească la 26%.
Începând cu anul 2030, noile construcții trebuie să fie concepute ca fiind ecologice, respectiv eficiente din punct de vedere energetic și conectate la surse de căldură curată.
Statele membre sunt solicitate să integreze în planurile lor naționale de renovare o strategie pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili din sistemele de încălzire până în 2040.
De asemenea, începând cu anul 2025, montarea de panouri solare pe acoperișuri trebuie să devină obligatorie. Condiția este ca acest lucru să fie fezabil din punct de vedere economic.
Ce se cere pentru clădirile verzi?
Există diverse cerințe aplicabile clădirilor „verzi”, incluzând:
- Eficiență energetică: Clădirile trebuie să îndeplinească anumite standarde de eficiență energetică pentru a reduce amprenta lor de carbon.
- Conservarea apei: Sistemele de reducere a consumului de apă trebuie să fie integrate în clădiri.
- Managementul deșeurilor: Programele de reducere a cantităților de deșeuri trebuie să fie implementate în timpul procesului de construcție, iar clădirea trebuie să fie echipată cu sisteme de colectare selectivă după finalizare.
- Calitatea aerului: Clădirile trebuie să dispună de sisteme eficiente de ventilare, iar utilizarea materialelor toxice în construcție este interzisă.
- Sustenabilitatea locației construite: Clădirea trebuie să aibă un impact minim asupra mediului înconjurător.
Ignorarea cerințelor referitoare la clădirile ecologice poate avea consecințe legale, inclusiv amenzi, întârzieri în procesul de aprobare a proiectului și posibila răspundere pentru deteriorarea mediului.
Neconformarea cu reglementările referitoare la construcțiile ecologice poate rezulta în imposibilitatea obținerii autorizațiilor necesare.
Domeniul construcțiilor va înregistra o creștere
Această lege stimulează semnificativ cercetarea în domeniul construcțiilor, încurajând dezvoltarea de materiale și sisteme care să satisfacă cerințele de eficiență.
Pentru ca legea să genereze o creștere economică, este fundamental ca noile materiale și tehnologii să fie produse în cadrul Uniunii Europene, în loc să fie importate din alte țări.
Pe de altă parte, se anticipează că legea va conduce la creșteri ale prețurilor de vânzare, ca urmare a costurilor de execuție mai ridicate, dar și ca rezultat al perspectivei reducerii facturilor ulterioare.