Se dă ordin de la Guvern. Decizia care se va aplica peste tot în România. Nu avem încotro

mircea fechet

SURSA FOTO: Facebook, PRIAevents

În urma tragediei de marți, 9 iulie, în care o tânără de 19 ani din Iași și-a pierdut viața după ce a fost atacată de un urs, ministrul Mediului, Mircea Fechet a făcut noi declarații cu privire la ceea ce pregătește instituția pe care o conduce pentru a evita astfel de evenimente tragice pe viitor. De asemenea, el a mai spus că relocarea urșilor nu dă rezultate.

Ministerul Mediului lucrează la un nou ordin privind urșii

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a abordat recent, în cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN, tragicul incident în care o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi.

Acesta a prezentat condoleanțele sale familiei îndurerate și a subliniat importanța protejării vieții umane, chiar și în contextul protejării biodiversității.

Fechet a menționat că ministerul său lucrează la un nou ordin referitor la cotele de prevenție și de intervenție, care să reglementeze numărul de urși ce pot fi împușcați pentru a preveni atacurile asupra oamenilor.

În trecut, un ordin similar a stabilit o cotă de 500 de exemplare, din care 220 au fost aprobate după consultări cu instituții relevante, inclusiv Academia Română.

”Din acest motiv, acum un an de zile, când am venit în minister, am înaintat un ordin care până la urmă reglementa numărul urșilor care pot fi împușcați, că ăsta e cuvântul pe care ar trebui să-l folosim pentru prevenirea unor atacuri sau pentru intervenția în cazul în cazul unor atacuri.

Și ordinul respectiv prevedea un număr de 500 de exemplare, din care au fost aprobate, ca urmare a procesului de consultare cu alte instituții, printre care și Academia Română, în jur de 220 din cele 500”, spune acesta.

Ministrul Mircea Fechet a adus în discuție estimările specialiștilor, care indică o populație de aproximativ 8.000 de urși în România, un număr considerat foarte mare și care contribuie la frecvente incidente cu urși în diverse zone, inclusiv orașe și sate.

Mircea Fechet a evidențiat că a solicitat Comisiei Europene, în cadrul Consiliului de Mediu, să ia în considerare o gestionare mai riguroasă a populației de urși din România.

Relocarea urșilor nu este eficientă

Mircea Fechet intenționează să propună din nou Academiei Române un ordin pentru 500 de exemplare și să vină cu un proiect de lege care să stipuleze gestionarea urșilor care se apropie la un kilometru sau mai puțin de așezările umane.

Gestionarea poate include împușcarea sau eutanasierea, având în vedere că metoda relocării nu a dat rezultate eficiente. Ministrul a menționat că, în trecut, au fost relocați peste 100 de urși dintr-un singur fond de vânătoare, fără a se rezolva problema de fond.

”Gestionat înseamnă fie împușcat, fie eutanasiat. Pentru că am constatat că metoda relocării pe care o tot aplicăm nu dă niciun fel de rezultate. Și spun asta pentru că, astăzi, am discutat cu gestionarul fondului de vânătoare pe raza căruia s-a petrecut această tragedie, care mi-a spus că în ultimii ani de zile a relocat în alte județe, în alte fonduri cinegetice, în alte zone peste 100 de urși, doar din fondul respectiv de vânătoare.

Asta înseamnă că relocarea nu dă rezultate. Relocarea nu înseamnă decât că muți problema dintr-un județ în alt județ, dintr-un oraș în alt oraș sau în fondul de vânătoare”, a mai precizat ministrul.

SURSA FOTO: Dreamstime

Ursul nu a mai fost relocat

În cazul tragic din Bucegi, s-a constatat că ursul implicat nu a fost relocat. De asemenea, nu avea nici pui, eliminând astfel ipoteza unui atac defensiv pentru protejarea puilor.

În prezent, se investighează dacă ursul suferea de vreo boală care i-ar fi influențat comportamentul.

”Am întrebat colegii și am contactat deja Agenția Națională pentru ANSVSA-ul să aflăm dacă suferea de vreo boală care a la a dus la acest comportament deviant, însă e cert că nu facem altceva decât să mutăm problema dintr-o parte într-alta.

Acest urs acest urs n-a mai fost mutat. Era un urs necrotaliat, se pare că nu a fost relocat din altă parte. Mi-au spus cei cu care am discutat deja că era o femelă fără pui, deci nu putem suspecta că a încerca să-și apere puii, așa cum s-a întâmplat în alte tragedii, însă aștept încă informații”, a spus la Antena 3 CNN, ministrul Mediului Mircea Fechet.

Președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu, a oferit detalii despre incident în cadrul unui interviu.

Conform informațiilor disponibile, atacul s-a produs pe potecă, când ursul a tras-o pe tânără în vegetația de lângă traseu. Din nefericire, victima a căzut într-o prăpastie în timpul atacului. Ursul a coborât după ea, iar un martor care a rămas pe potecă a alertat imediat autoritățile, sunând la 112.

Echipele de jandarmi au intervenit rapid și au recuperat persoana aflată pe potecă. Salvamontiștii, în număr de 12, au coborât în prăpastie pentru a ajunge la victimă.

Tentativele de extragere a trupului cu ajutorul unui elicopter au fost abandonate din cauza configurației înguste a văii. De aceea, a fost necesară o coborâre terestră. Ea a fost finalizată cu succes după câteva ore.

”Ursul a fost tot timpul în apropiere, probabil a considerat că este prada lui sau trofeului și a încercat să-l recupereze. Nu i-a atacat pe colegi, dar aceștia au strigat, și-au făcut simțită prezența și n-au avut probleme.

Nu cred că el a fost surprins în potecă de victimă și luat pe neașteptate, pentru că ei au niște simțuri foarte bune și cu siguranță simțeau persoana de la distanță. Deci nu avem foarte multe informații, dar probabil cineva va va studia ce s-a întâmplat sau care e comportamentul animalelor în această perioadă și va identifica ce s-a întâmplat.

Este regretabil, e un traseu circulat de turiști, este păcat că animalele s-au învățat, vin în preajma lui, dar sperăm că se vor lua măsurile necesare și turismul montan se va putea desfășura în siguranță.”, a relatat șeful Salvamont România.