De asemenea, războiul a declanșat lupta pentru noi surse de energie în Europa, inclusiv prelungirea duratei de viață a centralelor nucleare existente, scrie The Conversation.

Centrala nucleară de la Cernobîl nu mai produce energie nucleară. Dar luptele ruso-ucrainene au afectat o linie electrică de înaltă tensiune a centralei, întrerupând temporar electricitatea necesară pentru răcirea combustibilului nuclear uzat și pentru funcționarea altor sisteme de siguranță.

Ulterior, forțele ruse au capturat marea centrală nucleară Zaporojie, într-un atac care a declanșat un incendiu în apropierea unuia dintre reactoarele sale.

Unde de șoc la nivel global

Aceste evenimente vor genera îngrijorări cu privire la centralele nucleare care funcționează în zone de potențial de conflict. De asemenea, este probabil să declanșeze cerințe de siguranță mai stricte, crescând și mai mult costul energiei nucleare.

În plus, Rusia, și compania sa de stat, Rosatom, nu vor mai fi un partener binevenit nicăieri în lumea democratică. La câteva săptămâni de la invazia Rusiei, guvernul finlandez a anunțat că nu va mai da undă vrede construirii unei centrale electrice.

Proiectul, care avea un proprietar rus, prevedea construirea unui reactor după conceptul Rosatom. Pe măsură ce tensiunile se accentuează și între Occident și China și Rusia, multe țări vor dori să evite acorduri riscante, care le-ar putea face să piardă controlul asupra infrastructurii cruciale.

De exemplu, guvernul de la Londra încearcă să elimine compania nucleară de stat a Chinei din toate proiectele viitoare. În paralel, se chinuiește să atragă alți investitori privați.

Scoaterea la pensie a centralelor nucleare se amână

În schimb, există vești bune pentru reactoarele nucleare existente la nivel mondial. Uniunea Europeană se bazează în mare măsură pe combustibilii fosili din Rusia, dar este tot mai clar că trebuie să se îndepărteze de această sursă și să se orienteze către orice altă sursă de energie.

Acum este prea târziu pentru a începe construirea de noi centrale nucleare, dar durata de viață a centralelor nucleare existente ar putea fi prelungită. Belgia a amânat deja închiderea planificată a unei centrale nucleare, posibil până în 2035.

Germania și-a închis jumătate din centralele nucleare în ianuarie, ca parte a unui plan de eliminare treptată a energiei atomice. Această decizie a fost luată chiar în timp ce armatele lui Putin erau masate la granița cu Ucraina și înainte ca Germania să-și elimine dependența de gaz și cărbune.

Centralele nucleare din Germania urmează să se închidă la sfârșitul anului. Țara este acum sub o presiune uriașă pentru a revizui acest plan. Pentru moment, guvernul german respinge atât o extindere a energiei nucleare, cât și un embargo asupra gazului rusesc.

SUA au interzis importurile de cărbune și gaze din Rusia, iar Europa va fi supusă unor presiuni tot mai mari pentru a face același lucru. În replică, Rusia ar putea să întrerupă complet aprovizionarea cu gaze către Europa.