Amendă între 3.000 și 6.000 lei pentru românii care stau la bloc. Locatarii au interzis

bloc

SURSA FOTO: Dreamstime

Toți românii au obligația de a respecta normele privind liniștea publică, fiind necesar să evite acțiunile care perturbă ordinea și liniștea comunității, pentru a preveni sancțiunile legale. Amenzile sunt cât se poate de drastice.

Ordinea și liniștea publică. Viața într-o comunitate implică acceptarea unor inconveniente inevitabile. Adesea, acțiunile publice sau comportamentele care afectează relațiile de vecinătate necesită intervenția autorităților competente.

În funcție de gravitatea, durata și impactul acțiunilor care perturbă liniștea comunității, acestea pot fi clasificate fie ca infracțiuni. Pot exista consecințe penale, fie ca contravenții, supuse unor amenzi sau măsuri administrative.

Ce spune legea despre ordinea și liniștea publică

Ordinea și liniștea publică sunt reglementate de Legea nr. 61/1991. Actul normativ sancționează faptele ce încalcă normele de conviețuire socială, ordine și liniște publică. Conform acestei legi, sunt stabilite intervale orare în care se impune respectarea unui nivel scăzut de zgomot. Este vorba de orele 22:00 și 08:00, precum și între orele 13:00 și 14:00.

Legea nr. 61/1991 specifică în articolul 2, punctele 25-27, că următoarele acțiuni constituie contravenții, cu condiția să nu îndeplinească elementele constitutive ale unei infracțiuni conform legislației penale în vigoare:

  • Tulburarea liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect, precum și prin strigăte sau larmă, fără drept.
  • Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 și 08:00, și între orele 13:00 și 14:00, de către orice persoană, prin producerea de zgomote, larmă sau utilizarea oricărui aparat, obiect sau instrument muzical la intensitate mare în localuri, sedii de persoane juridice, locuințe sau în vecinătatea imediată a acestora.
  • Organizarea de petreceri private și utilizarea de aparatură muzicală la un nivel care poate perturba liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau spații neacoperite situate în apropierea imobilelor rezidențiale sau cu caracter social, în mediul urban.

Sancțiuni pentru încălcarea normelor de conviețuire socială și tulburarea ordinii publice

Conform Legii nr. 61/1991, încălcarea normelor de conviețuire socială și tulburarea ordinii și liniștii publice sunt supuse unor sancțiuni contravenționale. Amenzile aplicabile variază între 100 și 6.000 lei, în funcție de gravitatea faptei.

Pe lângă amenzi, se pot impune și sancțiuni complementare. Se are în vedere:

  • suspendarea sau retragerea autorizației de funcționare pentru anumite unități,
  • sancționarea persoanelor juridice implicate
  • confiscarea bunurilor utilizate pentru comiterea contravențiilor.

În cazul în care aceeași contravenție se repetă într-un interval de 24 de ore, sancțiunile sunt majorate după cum urmează:

Pentru tulburarea liniștii publice prin strigăte, alarme și alte zgomote deranjante, amenda va fi între 500 și 1.500 lei sau se va aplica prestarea a 50-100 ore de activități în folosul comunității.

Pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 și 08:00 și între orele 13:00 și 14:00 prin zgomote, muzică la volum ridicat și larmă, amenda va fi între 2.000 și 3.000 lei sau se va aplica prestarea a 70-120 ore de activități în folosul comunității.

Pentru organizarea de petreceri private în corturi sau alte amenajări în exterior, în apropierea imobilelor rezidențiale și cu caracter social, fără autorizație, amenda va fi între 3.000 și 6.000 lei sau se va aplica prestarea a 100-150 ore de activități în folosul comunității.

Persoanele sancționate au dreptul de a contesta procesul-verbal de constatare a contravenției în termen de 15 zile de la primirea acestuia.

Infracțiunea de tulburare a ordinii și liniștii publice

Conform articolului 371 din Codul Penal, infracțiunea de „Tulburare a ordinii și liniștii publice” se referă la fapta unei persoane care, în spațiul public, provoacă perturbarea ordinii și liniștii publice prin acte de amenințare sau prin aducerea de atingeri grave demnității altor persoane.

Penalitățile pentru această infracțiune sunt:

Forma de bază: Se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Forma agravată: Se aplică atunci când fapta implică acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor, provocând tulburarea ordinii și liniștii publice. Această formă se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

În cazul unei forme agravate suplimentare, prevăzută la alin. (3), pedeapsa este majorată cu o treime. Acest lucru se aplică dacă infracțiunea este comisă de o persoană care deține o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal care ar putea pune în pericol viața, sănătatea sau integritatea corporală a altora.

Pe de altă parte, contravenția reglementată de Legea nr. 61/1991 se concentrează pe acțiuni care perturbează liniștea într-un mod mai puțin grav. E vorba de zgomote, organizarea de petreceri private fără autorizație sau tulburarea liniștii locatarilor în intervalele orare specificate. Sancțiunile pentru aceste contravenții sunt, în principal, amenzi între 100 și 6.000 lei sau prestarea de activități în folosul comunității.

În contrast, infracțiunea prevăzută la articolul 371 din Codul Penal implică acte de violență, amenințări sau atingeri aduse demnității persoanelor în spațiul public, având pedepse mult mai severe, inclusiv închisoare de la 3 luni până la 5 ani, cu posibilitatea majorării pedepsei în funcție de circumstanțele agravante.

Este important de reținut că, chiar dacă există afișe în scara blocului, prin care un locatar anunţă că va organiza o petrecere, sau alte metode de avertizare, acestea nu exonerează persoana de răspundere pentru faptele comise.