Ordinul cumplit venit de la Moscova. Anunțul venit în miez de noapte. Este absolut șocant

Sursă: Dreamstime

Convorbiri telefonice interceptate de serviciile ucrainene ar arăta că, de fapt, soldații rușii ar fi primit ordine să deschidă focul asupra civililor, inclusiv asupra copiilor. Organizația Națiunilor Unite transmite că în zona Harkov au murit zeci de civili, printre care și copii.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a interceptat convorbiri telefonice care dovedesc faptul că soldaţii ruşi de lângă Harkov au primit ordin să împuşte civili, inclusiv copii, susţine cotidianul The Kyiv Independent.

Potrivit publicației Le Figaro, care citează armata ucraineană, soldaţii ruşi au tras, vineri, asupra civililor care foloseau un culoar de evacuare în apropiere de Kiev. Au murit şapte persoane, între care şi un copil.

„Ruşii au tras asupra unei coloane de femei şi copii în regiunea Kiev, care erau evacuaţi printr-un coridor aprobat în prealabil”, au precizat ucrainenii. „Bilanţul acestui act brutal este 7 morţi. Unul dintre ei este copil”.

ONU a anunţat că până marţi au fost ucişi în regiunea Harkov cel puţin 170 de oameni, inclusiv copii.

Bombe cu submuniţii folosite asupra unor ținte civile

De asemenea, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului dispune de ”informaţii credibile” conform cărora Rusia a folosit de mai multe ori în timpul invaziei în Ucraina bombe cu submuniţii, în timp ce Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului a documentat numeroase atacuri asupra unor ţinte civile în Ucraina care pot fi considerate crime de război.

”Din cauza efectului lor pe o rază extinsă, folosirea bombelor cu submuniţii este incompatibilă cu dreptul umanitar internaţional”, a amintit ea.

Un tratat internaţional ce interzice dezvoltarea, fabricarea, achiziţia şi stocarea unor astfel de arme este în vigoare din 2010, dar Rusia nu se numără printre statele semnatare, la fel nici SUA, Ucraina şi China.

Centre spitalicești, ținta atacurilor ruse

Civili au căzut victime în Ucraina şi în urma atacurilor asupra unor centre spitaliceşti, Organizaţia Mondială a Sănătăţii menţionând cel puţin 26 de astfel de atacuri, soldate cu 12 morţi şi 34 de răniţi.

”Civilii sunt ucişi şi mutilaţi în ceea ce par a fi atacuri nediscriminatorii” şi trupele ruse recurg la rachete, artilerie grea şi raiduri aeriene lângă zonele populate, remarcă purtătoarea de cuvânt a instituţiei ONU.

”Reamintim autorităţilor ruse că atacurile directe asupra civililor şi obiectivelor civile, precum şi aşa-numitele bombardamente zonale în oraşe şi sate şi alte forme de atacuri nediscriminatorii sunt interzise prin dreptul umanitar internaţional şi pot constitui crime de război”, a adăugat ea, amintind şi de atacul de miercuri asupra unei maternităţi din Mariupol.

Pe de altă parte, Rusia afirmă că nu atacă decât ţinte militare şi acuză trupele ucrainene că se instalează în zone populate şi clădiri civile, inclusiv spitale, pentru a folosi civilii drept ”scuturi umane”.