Art. I. – Normele metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 1.433/2002, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 819 din 13 noiembrie 2002, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 4. – Sumele incasate in urma aplicarii T.U.R.D.N. se constituie venit la dispozitia Regiei Autonome „Administratia Nationala a Drumurilor din Romania si vor fi utilizate, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat, pentru finantarea lucrarilor de constructie, modernizare, intretinere si reparatie a drumurilor nationale, in regie proprie sau cu terti, inclusiv pentru plati in numele autoritatii contractante, ca urmare a obligatiilor asumate in cadrul contractelor de parteneriat public-privat in sectorul drumurilor nationale si al autostrazilor, precum si pentru garantarea si rambursarea creditelor externe si interne contractate in acest scop, inclusiv pentru garantarea emisiunilor de obligatiuni pe pietele nationale si internationale, dupa caz.
2. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 5. – Cheltuielile legate de tiparirea rovinietelor autocolant se suporta de catre Regia Autonoma „Administratia Nationala a Drumurilor din Romania.
3. Alineatul (1) al articolului 8 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 8. – (1) Personalizarea rovinietei se realizeaza de catre distribuitor prin marcarea cu un dispozitiv mecanic a zonelor prevazute in modelul prezentat in anexa nr. 1, respectiv: masa totala maxima autorizata (M.T.M.A.), numarul de axe ale autovehiculului, incadrarea in clasa de emisii poluante, anul, luna, ziua de la care este valabila si anul, luna, ziua expirarii, in functie de tipul si durata de valabilitate declarate de platitor pe propria raspundere.
4. Alineatul (1) al articolului 10 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 10. – (1) Utilizatorii romani pot achita T.U.R.D.N. la oficiile Companiei Nationale „Posta Romana – S.A., la statiile publice de distribuire a carburantilor auto ce apartin persoanelor juridice cu care Regia Autonoma „Administratia Nationala a Drumurilor din Romania a incheiat conventii de distribuire a rovinietelor, denumite in continuare prestatori, sau la agentiile de control si incasare ale Regiei Autonome „Administratia Nationala a Drumurilor din Romania, amplasate in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, denumite in continuare incasatori.
5. Alineatul (2) al articolului 10 va avea urmatorul cuprins:
„(2) Utilizatorii romani pot achita T.U.R.D.N. integral sau esalonat, in doua pana la patru rate trimestriale. Achitarea esalonata a T.U.R.D.N. se poate efectua numai la oficiile Companiei Nationale „Posta Romana – S.A. Sumele esalonate vor fi achitate conform prevederilor art. 13. La eliberarea sau vizarea anuala de catre „Autoritatea Rutiera Romana – A.R.R. a licentei de executie pentru vehicul utilizatorii romani vor face dovada achitarii T.U.R.D.N., in caz contrar nu se elibereaza sau nu se vizeaza licenta de executie.
6. Alineatul (3) al articolului 10 va avea urmatorul cuprins:
„(3) Utilizatorii straini pot achita T.U.R.D.N. la agentiile de control si incasare ale Regiei Autonome „Administratia Nationala a Drumurilor din Romania, amplasate in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, sau la statiile publice de distribuire a carburantilor auto ce apartin persoanelor juridice cu care Regia Autonoma „Administratia Nationala a Drumurilor din Romania a incheiat conventii de distribuire a rovinietelor.
7. Alineatul (7) al articolului 10 va avea urmatorul cuprins:
„(7) Regia Autonoma „Administratia Nationala a Drumurilor din Romania va incheia cu Compania Nationala „Posta Romana – S.A. si cu persoanele juridice ce dispun de statii publice de distribuire a carburantilor auto conventii privind incasarea T.U.R.D.N. si eliberarea rovinietelor, potrivit prevederilor prezentelor norme metodologice.
8. Dupa alineatul (7) al articolului 10 se introduce alineatul (8) cu urmatorul cuprins:
„(8) Pentru acoperirea cheltuielilor generate de incasarea T.U.R.D.N. si vanzarea rovinietelor, in conventii se va prevedea o cota procentuala din aceste incasari, negociata de catre parti, pe baza careia prestatorii vor deduce din incasari sumele datorate, cu titlul de comision, de catre Regia Autonoma „Administratia Nationala a Drumurilor din Romania, diferenta virandu-se in contul regiei. Controlul asupra virarii integrale si la termenele convenite a sumelor datorate de prestatori revine organelor abilitate ale Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei si Regiei Autonome „Administratia Nationala a Drumurilor din Romania.
9. Alineatul (8) al articolului 10 devine alineatul (9) si va avea urmatorul cuprins:
„(9) Conventiile vor fi avizate de Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei.
10. Alineatul (9) al articolului 10 devine alineatul (10) si va avea urmatorul cuprins:
„(10) Conventiile vor prevedea obligativitatea dotarii prestatorilor, pe cheltuiala acestora, cu tehnica de calcul necesara emiterii facturilor. Prin conventii se vor stabili: circuitul documentelor, modul de gestionare si verificare a emiterii rovinietei, incasarea T.U.R.D.N. si virarea decadala in contul Regiei Autonome „Administratia Nationala a Drumurilor din Romania a sumelor determinate potrivit alin. (8).
11. Alineatul (1) al articolului 11 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 11. – (1) La achitarea T.U.R.D.N. incasatorul sau, dupa caz, prestatorul va elibera utilizatorilor romani rovinieta compostata corespunzator, factura aferenta, completata cu toate informatiile de personalizare prezentate la art. 8 alin. (1), inclusiv numarul de inmatriculare si de identificare ale autovehiculului, precum si contractul cu toate anexele, in cazul achitarii T.U.R.D.N. in rate trimestriale.
12. Alineatul (2) al articolului 11 va avea urmatorul cuprins:
„(2) Valabilitatea rovinietei incepe de la data precizata de platitor si expira dupa 12 luni calendaristice sau dupa fiecare perioada aferenta achitarii T.U.R.D.N. in 2-4 rate trimestriale.
13. Articolul 13 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 13. – Plata T.U.R.D.N. se efectueaza in lei, pe baza cursului de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru ultima zi din luna anterioara datei achitarii rovinietei.
14. Articolul 17 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 17. – In cazul in care utilizatorii straini vor solicita eliberarea rovinietei pentru durate de parcurs si stationare pe teritoriul Romaniei, altele decat cele prevazute la art. 1 alin. (5) din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 424/2002, incasatorul va elibera rovinieta sau rovinietele corespunzatoare acoperirii integrale a perioadei de parcurs si stationare in Romania, fara intrerupere.
15. Alineatul (2) al articolului 20 va avea urmatorul cuprins:
„(2) Gestionarea rovinietei si raspunderea pentru respectarea prevederilor conventiilor incheiate potrivit art. 10 alin. (7), (8), (9) si (10) revin incasatorilor sau prestatorilor.
16. Dupa alineatul (2) al articolului 20 se introduce alineatul (3) cu urmatorul cuprins:
„(3) Regia Autonoma „Administratia Nationala a Drumurilor din Romania va pune, la cerere, la dispozitie prestatorilor definiti la art. 10 alin. (1) aplicatiile informatice, personalizate conform specificului activitatii, necesare asigurarii unui cadru unitar de comercializare a rovinietelor si gestiune informatizata a rezultatelor financiare. In cazul in care prestatorul se angajeaza sa realizeze cu forte proprii sistemul informatic, baza de date va contine in mod obligatoriu minimum informatiile specificate, in scris, de catre Regia Autonoma „Administratia Nationala a Drumurilor din Romania.r
17. Alineatul (3) al articolului 20 devine alineatul (4) si va avea urmatorul cuprins:r
„(4) Numarul rovinietelor ce se vor distribui prestatorilor sau, dupa caz, incasatorilor de catre Regia Autonoma „Administratia Nationala a Drumurilor din Romania se stabileste pe baza cererilor acestora si a estimarilor privind vanzarile.r
18. Alineatul (1) al articolului 24 va avea urmatorul cuprins:r
„Art. 24. – (1) Fapta posesorilor de autovehicule sau a conducatorilor auto care utilizeaza reteaua de drumuri nationale din Romania fara sa detina rovinieta valabila, insotita de copia facturii corespunzatoare sau, dupa caz, de copia documentului-anexa la factura care atesta plata T.U.R.D.N., constituie contraventie.r
Art. II. – Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ordinul nr. 286, din 27 februarie 2003, privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si l
12 iunie 2003, 12:00
Ultima modificare în 12 iunie 2003, 15:00
Art. I. - Normele metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 1.433/2002, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 819 din 13 noiembrie 2002, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: 1. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins: "Art. 4. - Sumele incasate in urma aplicarii T.U.R.D.N. se constituie venit la dispozitia Regiei Autonome "Admi
Etichete: alineat,
arhiva,
autonoma,
Autonoma Administratia,
Autonome Administratia,
cuprins,
drumurilor,
Drumurilor Romania,
regia,
rovinieta,
t.u.r.d.n
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Profesori romani, la scoala Americana
- Bazar: Birourile internationale de audit s-au intalnit la Bucuresti
- Investitii pe litoral de 50 milioane euro
- Putine joburi pentru studenti
- Filmul pentru care Salma Hayek a invatat sa picteze
- Jar in palma: Breslasi, mercenari, targoveti si multa figuratie
- Megashow cu cantec la Premiile MTV Romania 2003
- Schimbarea la fata a bancilor romanesti
- Consumul de sapun si procentele PSD
- Surprize a la Steillmann