Art. I. – Anexa la Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 722 si nr. 722 bis din 3 octombrie 2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La alineatul (2) al articolului 15, dupa litera b) se introduce o noua litera, litera c), cu urmatorul cuprins:
„c) pentru sare de aspartam-acesulfam: «contine o sursa de fenilalanina»„.
2. La articolul 15 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
„(3) a) prezentele norme se aplica fara a prejudicia prevederile specifice de autorizare a utilizarii aditivilor enumerati in anexa VII la norme pentru alte scopuri de utilizare decat cele de indulcire;
b) prezentele norme se aplica, de asemenea, fara a prejudicia prevederile legislative care determina compozitia si descrierea produselor alimentare;
c) in caz de divergente de opinie cu privire la posibilitatea de utilizare a indulcitorilor intr-un produs alimentar, in conditiile prezentelor norme, se poate decide pe baza procedurii prevazute in Comunitatea Europeana daca acel produs alimentar trebuie considerat ca facand parte din una dintre categoriile enumerate in coloana III a anexei VIII la norme;
d) un aditiv alimentar cuprins in anexa VIII la norme si autorizat quantum satis este folosit conform prevederilor art. 13.“
3. Litera v) a alineatului (1) al articolului 16 va avea urmatorul cuprins:
„v) «stabilizatori», substante care permit mentinerea starii fizico-chimice a unui produs alimentar; stabilizatorii contin substante care permit mentinerea unei dispersii omogene a doua sau mai multe substante nemiscibile intr-un produs alimentar, care stabilizeaza, conserva sau intensifica culoarea existenta a unui produs alimentar, si substante care cresc capacitatea de legare a unui produs alimentar prin formarea de legaturi incrucisate intre proteine, permitand legarea componentelor alimentare in alimentele reconstituite;“.
4. Articolul 18 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 18. – (1) Prezenta unui aditiv alimentar intr-un produs alimentar este autorizata astfel:
a) intr-un produs alimentar compus, altul decat cel mentionat in art. 17 alin. (3), in masura in care aditivul alimentar este autorizat in unul dintre ingredientele produsului alimentar compus;
b) intr-un produs alimentar la care s-a adaugat o aroma, in masura in care aditivul alimentar este autorizat in aroma respectiva conform prevederilor prezentei norme si a fost transferat de aroma respectiva in aliment, cu conditia ca aditivul alimentar sa nu aiba o functie tehnologica in produsul alimentar final, sau
c) daca produsul alimentar este destinat utilizarii numai la prepararea unui produs alimentar compus si numai in asemenea masura incat acesta din urma sa fie in conformitate cu prevederile prezentelor norme.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica la preparatele pentru intarcarea sugarilor, conform reglementarilor in vigoare, cu exceptia cazului in care exista o alta indicatie.
(3) Nivelul aditivilor prezenti in arome este limitat la minimum necesar pentru a garanta securitatea si calitatea acestora si pentru a facilita depozitarea lor. Mai mult decat atat, prezenta aditivilor in arome nu trebuie sa induca in eroare consumatorul si nici sa prezinte un risc pentru sanatate. Daca prezenta unui aditiv intr-un produs alimentar, ca urmare a utilizarii unei arome, are un rol tehnologic, acest aditiv este considerat ca aditiv al produsului alimentar si nu ca aditiv al aromei.“
Art. II. – Anexele VIII-XII la normele cuprinse in anexa la Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Anexa VIII „Lista cu produsele alimentare la care se pot adauga indulcitori“ se modifica dupa cum urmeaza:
1.1 La aditivul Nr. CEE 950, in coloana 3 „Produse alimentare“, la categoria „Alte produse“, litera s) va avea urmatorul cuprins:
„s) Alimente utilizate in dietele cu valoare energetica redusa pentru scaderea greutatii, conform prevederilor Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 387/251/2002.“*)
1.2 La aditivul Nr. CEE 950, in coloana 3 „Produse alimentare“, la categoria „Alte produse“, litera t) va avea urmatorul cuprins:
„t) Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, conform prevederilor Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 387/251/2002.“*)
1.3 La aditivul Nr. CEE 950, in coloana 3 „Produse alimentare“, la categoria „Alte produse“, litera u) va avea urmatorul cuprins:
„u) Suplimente alimentare furnizate in stare lichida, conform prevederilor Ordinului ministrului sanatatii nr. 1.214/2003.“**)
1.4 La aditivul Nr. CEE 950, in coloana 3 „Produse alimentare“, la categoria „Alte produse“, litera v) va avea urmatorul cuprins:
„v) Suplimente alimentare furnizate in stare solida, conform prevederilor Ordinului ministrului sanatatii nr. 1.214/2003.“**)
1.5. La aditivul Nr. CEE 950, in coloana 3 „Produse alimentare“, la categoria „Alte produse“, litera w) va avea urmatorul cuprins:
„w) Suplimente alimentare pe baza de vitamine si/sau elemente minerale furnizate sub forma de sirop sau sub forma masticabila, conform prevederilor Ordinului ministrului sanatatii nr. 1.214/2003.“**)
1.6 La indulcitorul Nr. CEE 951 „Aspartam“ la categoria „Produse de cofetarie“ se introduce o noua litera, litera h), cu urmatorul cuprins:

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––
„h) Essoblaten    1.000 mg/kg“
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––
1.7 La indulcitorul Nr. CEE 952 „Acid ciclamic si sarurile sale de Na si Ca“, categoria „Bauturi nealcoolice“, nivelul maxim de doza admisibila este modificat la 250 mg/l pentru urmatoarele produse: a) „Bauturi aromate pe baza de apa, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahar“ si b) „Bauturi pe baza de lapte si produse derivate din lapte sau pe baza de suc de fructe, cu valoare energetica redusa ori fara adaos de zahar“.

Produse de cofetarie

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    a) Produse de cofetarie fara adados de zahar    500 mg/kg
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    b) Produse de cofetarie pe baza de cacao sau fructe uscate,    
     cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahar t500 mg/kg
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––r
rtc) Produse de cofetarie pe baza de amidon, cu valoaretrn
rnt energetica redusa sau fara adaos de zahart500 mg/kgrn
rn–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rntd) Dropsuri pentru improspatarea respiratiei, fara adaos de zahar t2.500 mg/kgrn
rn–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rntf) Guma de mestecat fara adaos de zahart1.500 mg/kgrn
rn–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rnrn
rnDeserturi si produse similarern
rnrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– trn
rntg) Gheata alimentara cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahar 250 mg/kgrn
rn–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rn___________ rn
rn*) Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 387/215/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele cu destinatie nutritionala speciala a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 926 din 18 decembrie 2002. rn
rn**) Ordinul ministrului sanatatii nr. 1.214/2003 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 50 din 21 ianuarie 2004. rn
rn1.9. Anexa VIII „Lista cu produsele alimentare la care se pot adauga indulcitori“ se completeaza cu urmatorii indulcitori si produse alimentare:*) rn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rnNr.tDenumiretProduse alimentare tDoza maximarn
rnCEttt admisibilarn
rn–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rnE 955tSucralozatBauturi nealcoolicetrn
rntta) Bauturi aromate pe baza de apa cu valoare energeticatttredusa sau fara adaos de zahart300 mg/kgrn
rnttb) Bauturi pe baza de lapte si produse derivate din laptetttsau pe baza de suc de fructe, cu valoare energetica redusatttsau fara adaos de zahart300 mg/kgrn
rnttDeserturi si produse similare:trn
rntta) Deserturi aromate pe baza de apa cu valoare energeticatttredusa sau fara adaos de zahar.t400 mg/kgrn
rnttb) Preparate pe baza de lapte si produse derivate din lapte,ttcu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahar.t400 mg/kgrn
rnttc) Deserturi pe baza de fructe si legume, cu valoaretttenergetica redusa sau fara adaos de zahar.t400 mg/kgrn
rnttd) Deserturi pe baza de oua, cu valoare energetica redusatttsau fara adaos de zahar.t400 mg/kgrn
rntte) Deserturi pe baza de cereale, cu valoare energeticatttredusa sau fara adaos de zahar.t400 mg/kgrn
rnttf) Deserturi pe baza de grasimi, cu valoare energeticatttredusa sau fara adaos de zahar.t400 mg/kgrn
rnttg) „Snacks“: anumite arome pentru produse gata de consum,tttpre-ambalate, uscate, pe baza de amidon modificat pentrutttdeserturi si nuci glazurate. t200 mg/kgrn
rnttProduse de cofetarie: trn
rntta) Produse de cofetarie fara adaos de zahart1.000 mg/kgrn
rnttb) Produse de cofetarie pe baza de cacao sau fructe uscate,tttcu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahart800 mg/kgrn
rnttc) Produse de cofetarie pe baza de amidon, cu valoaretttenergetica redusa sau fara adaos de zahar t1.000 mg/kgrn
rnttd) Cornete si vafe pentru inghetata fara adaos de zahart800 mg/kgrn
rntte) Essoblaten t800 mg/kgrn
rnttf) Paste tartinabile pe baza de cacao, lapte, fructe uscatetttsau grasimi cu valoare energetica redusa sau fara adaos detttzahart 400 mg/kgrn
rnttg) Cereale pentru mic dejun cu un continut de fibra mai marettde 15% si cel putin 20% tarate, cu valoare energetica redusa -ttsau fara adaos de zahar.t400 mg/kgrn
rntth) Bomboane pentru improspatarea respiratiei fara adaos detttzahart2.400 mg/kgrn
rntti) Tablete pentru gat, puternic aromate si racoritoare faratttadaos de zahart1.000 mg/kgrn
rnttj) Guma de mestecat fara adaos de zahart3.000 mg/karn
rnttk) Tablete cu valoare energetica redusat200 mg/kgrn
rnttAlte produse:trn
rntta) Cidru si cidru de peret50 mg/lrn
rnttb) Bauturi constand dintr-un amestec de bere, cidru, cidrutttde pere, bauturi alcoolice sau vin si bauturi nealcoolicet250 mg/lrn
rnttc) Bauturi spirtoase cu o concentratie de pana la 15% vol.tttalcool t250 mg/lrn
rnttd) Bere nealcoolica sau cu o concentratie de alcooltttexprimata in volume de pana la 1,2% vol.t250 mg/lrn
rntte) Bere de masa/Biere de table/Tafelbier/Table beerttt(concentratie initiala a mustului pentru bere de pana la 6%)ttexclusiv „Obergariges Einfachbier“t250 mg/lrn
rnttf) Bere cu aciditate minima de 30 mili-echivalenti exprimatattin NaOH t250 mg/lrn
rnttg) Bere bruna de tip „oud bruin“ t250 mg/lrn
rntth) Bere cu valoare energetica redusa t10 mg/lrn
rntti) Gheata alimentara cu valoare energetica redusa sau faratttadaos de zahar t320 mg/kgrn
rnttj) Fructe conservate, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahar 400 mg/kgrn
rnttk) Gemuri, jeleuri si marmelade, cu valoare energetica redusa 400 mg/kgrn
rnttl) Preparate din fructe si legume cu valoare energetica trn
rnttttredusat400 mg/kgrn
rnttm) Conserve de fructe si legume dulci-acrisoaret 180 mg/kgrn
rnttn) Feinkostsalatt 140 mg/kgrn
rntto) Conserve si semi-conserve dulci-acrisoare de peste sit ttmarinate de peste, crustacee si molustet120 mg/kgrn
rnttp) Supe cu valoare energetica redusat45 mg/kgrn
rnttq) Sosurit450 mg/kgrn
rnttr) Mustart140 mg/kgrn
rntts) Produse fine de brutarie destinate unei alimentatiitttspecialet700 mg/kgrn
rnttt) Alimente utilizate in dietele cu valoare energeticatttredusa pentru scaderea greutatiit320 mg/kgrn
rnttu) Alimente dietetice pentru scopuri medicale specialet400 mg/kgrn
rnttv) Suplimente alimentare furnizate in stare lichidat240 mg/lrn
rnttw) Suplimente alimentare furnizate in stare solidat800 mg/kgrn
rnttx) Suplimente alimentare pe baza de vitamine si/sau elementetttminerale, furnizate sub o forma de tip sirop sau sub o formatttmasticabila t2.400 mg/kgrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rnE 962tSare detBauturi nealcoolicetrn
rntta) Bauturi aromate pe baza de apa cu valoare energeticattredusa sau fara adaos de zahart350 mg/kg (a)rn
rnttb) Bauturi pe baza de lapte si produse derivate din laptetttsau pe baza de suc de fructe, cu valoare energetica redusatttsau fara adaos de zahar t350 mg/kg (a)rn
rnttDeserturi si produse similare: trn
rntta) Deserturi aromate pe baza de apa cu valoare energeticatttredusa sau fara adaos de zahar. t350 mg/kg (a)rn
rnttb) Preparate pe baza de lapte si produse derivate din lapte,ttcu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahar.t350 mg/kg (a)rn
rnttc) Deserturi pe baza de fructe si legume, cu valoaretttenergetica redusa sau fara adaos de zahar. t350 mg/kg (a)rn
rnttd) Deserturi pe baza de oua, cu valoare energetica redusatttsau fara adaos de zahar. t350 mg/kg (a)rn
rntte) Deserturi pe baza de cereale, cu valoare energeticat ttredusa sau fara adaos de zahar.t350 mg/kg (a)rn
rnttf) Deserturi pe baza de grasimi, cu valoare energeticat ttredusa sau fara adaos de zahar.t350 mg/kg (a)rn
rnttg) „Snacks“: anumite arome pentru produse gata de consumttpre-ambalate, uscate, pe baza de amidon modificat pentrutttdeserturi si nuci glazuratet500 mg/kg (b)rn
rnttProduse de cofetarie:trn
rntta) Produse de cofetarie fara adaos de zahart500 mg/kg (a)rn
rnttb) Produse de cofetarie pe baza de cacao sau fructe uscate,tttcu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahart500 mg/kg (a)rn
rnttc) Produse de cofetarie pe baza de amidon, cu valoaretttenergetica redusa sau fara adaos de zahart1.000 mg/kg (a)rn
rnttd) Essoblaten -1.000 mg/kg (b)rn
rntte) Paste tartinabile pe baza de cacao, lapte, fructe uscatetttsau grasimi cu valoare energetica redusa sau fara adaos detttzahart1.000 mg/kg (b)rn
rnttf) Cereale pentru mic dejun cu un continut de fibra mai marettde 15% si cel putin 20% tarate, cu valoare energetica redusattsau fara adaos de zahart1.000 mg/kg (b)rn
rnttg) Bomboane pentru improspatarea respiratiei fara adaos detttzahar t2.500 mg/kg (a)rn
rntth) Guma de mestecat fara adaos de zahar -2.000 mg/kg (a)rn
rnttAlte produse: trn
rntta) Cidru si cidru de pere t350 mg/l (a)rn
rnttb) Bauturi constand dintr-un amestec de bere, cidru, cidrutttde pere, bauturi alcoolice sau vin si bauturi nealcoolicet350 mg/l (a)rn
rnttc) Bauturi spirtoase cu o concentratie de pana la 15% vol.tttalcool t350 mg/l (a)rn
rnttd) Bere nealcoolica sau cu o concentratie de alcooltttexprimata in volume de pana la 1,2% vol. t350 mg/l (a)rn
rntte) Bere de masa/Biere de table/Tafelbier/Table beer ttt(concentratie initiala a mustului pentru bere de pana la 6%)ttexclusiv „Obergariges Einfachbier“t350 mg/l (a)rn
rnttf) Bere cu aciditate minima de 30 mili-echivalenti exprimatattin NaOHt350 mg/l (a)rn
rnttg) Bere bruna de tip „oud bruin“t350 mg/l (a)rn
rntth) Bere cu valoare energetica redusat25 mg/l (b)rn
rntti) Gheata alimentara cu valoare energetica redusa sau faratttadaos de zahart800 mg/kg (b)rn
rnttj) Fructe conservate, cu valoare energetica redusa sau faratttadaos de zahart350 mg/kg (a)rn
rnttk) Gemuri, jeleuri si marmelade, cu valoare energeticat-ttredusat1.000 mg/kg (b)rn
rn-ttl) Preparate din fructe si legume cu valoare energeticat-ttredusat350 mg/kg (a)rn
rnttm) Conserve de fructe si legume dulci-acrisoaret200 mg/kg (a)rn
rnttn) Feinkostsalatt350 mg/kg (b)rn
rntto) Conserve si semi-conserve dulci-acrisoare de peste sittmarinate de peste, crustacee si molustet200 mg/kg (a)rn
rnttp) Supe cu valoare energetica redusat110 mg/kg (b)rn
rnttq) Sosuri t350 mg/kg (b)rn
rnttr) Mustar t350 mg/kg (b)rn
rntts) Produse fine de brutarie destinate unei alimentatiitttspeciale t1.000 mg/kg (a)rn
rnttt) Alimente utilizate in dietele cu valoare energeticatttredusa pentru scaderea greutatiit450 mg/kg (a)rn
rnttu) Alimente dietetice pentru scopuri medicale specialet450 mg/kg (a)rn
rnttv) Suplimente alimentare furnizate in stare lichidat350 mg/l (a)rn
rnttw) Suplimente alimentare furnizate in stare solidat500 mg/kg (a)rn
rnttx) Suplimente alimentare pe baza de vitamine si/sau elementettminerale, furnizate sub forma tip sirop sau masticabilet2.000 mg/kg (a)rn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rnrn
rnNOTA: rn
rn1. Dozele maxime admisibile pentru sarea aspartam-acesulfam sunt derivate din dozele maxime admisibile ale partilor constituente, aspartam (E 951) si acesulfam K (E 950). Dozele maxime admisibile pentru aspartam (E 951) si acesulfam K (950) nu trebuie sa fie depasite prin utilizarea sarii de aspartam-acesulfam singura sau in combinatie cu E 950 ori E 951. Dozele maxime admisibile sunt exprimate ca echivalenti acesulfam K (a) sau echivalenti aspartam (b). rn
rn2. Anexa IX la norme „Lista cu aditivii alimentari general autorizati pentru utilizarea in produsele alimentare cu exceptia celor prevazute in articolul 17 alineatul 3“, se modifica dupa cum urmeaza: rn
rn2.1. Nota 2 va avea urmatorul cuprins: rn
rn„2. Substantele figurand cu numerele E 407, E 407a si E 440 pot fi normalizate cu zaharuri, cu conditia ca aceasta precizare sa apara suplimentar la numarul si denumirea acestora.“ rn
rn2.2. Lista aditivilor se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: rn
rn„a) denumirea aditivului alimentar E 170 se modifica dupa cum urmeaza: «E 170 Carbonat de calciu»; rn
rnb) denumirea aditivului alimentar E 466 se completeaza dupa cum urmeaza: «Carboximeticeluloza rn
rnCarboximeticeluloza de sodiu rn
rnGuma de celuloza»; rn
rnc) denumirea aditivului alimentar E 469 se completeaza dupa cum urmeaza: rn
rn«Carboximeticeluloza hidrolizata enzimatic rn
rnGuma de celuloza hidrolizata enzimatic»„ rn
rn3. Anexa X la norme „Lista cu produsele alimentare in care poate fi utilizat un numar limitat de aditivi alimentari din anexa IX la norme“ se modifica dupa cum urmeaza: rn
rn3.1. Denumirea aditivului „E 170 Carbonati de calciu“ se modifica in cuprinsul prezentului ordin in „E 170 Carbonat de calciu.“ rn
rn3.2. La categoria „Produsele pe baza de cacao si ciocolata, conform legislatiei in vigoare“, se introduce un nou aditiv, dupa cum urmeaza: rn
rnrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––ttrn
rn„E 472c Esteri citrici ai mono si digliceridelor acizilor grasitquantum satis“rn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rnrn
rn3.3. Categoria „Fructe si legume neprelucrate, inghetate si congelate; fructe si legume neprelucrate, refrigerate si preambalate, gata pentru consumare si cartofi neprelucrati si decojiti preambalati“ se modifica si va avea urmatoarea denumire: „Fructe si legume neprocesate, congelate si congelate profund, fructe si legume neprocesate, refrigerate si preambalate, gata pentru consumare, si cartofi neprocesati si decojiti preambalati“. rn
rnLa aceasta categorie lista aditivilor se completeaza, introducandu-se un nou aditiv, dupa cum urmeaza: rn
rnrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––ttrn
rn„E 296 Acid malictquantum satis (numai pentru cartofi decojiti)“rn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rnrn
rn3.4. La categoria „Compot de fructe“ lista aditivilor se completeaza cu urmatorul aditiv: rn
rnrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––tt„E 444 Pectinatquantum satis (numai pentru compoturi de fructe,rn
rntE 509 Cloruratexceptand merele)“ de calciu – -rn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rn3.5. La produsele „Mozzarella“ si „zer“ lista aditivilor se completeaza cu urmatorul aditiv: rn
rn–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-rn
rnt“E 460ii Celuloza pudratquantum satis (numai pentruttbranza rasa sau feliata)“rn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rnrn
rn3.6. Anexa X la norme se completeaza dupa cum urmeaza: rn
rnrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––tt„Lapte de capra tE 331 Citrati de sodiut4 g/lrn
rntpreparat print tprocedeul UHTt rn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––ttCastane conservatetE 410 Guma din seminte de carruba quantum satis“trn
rntintr-un lichidtE 412 Guma de guartttE 415 Guma de xantantrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rnrn
rn4. Anexa XI la norme „Lista cu conservantii si antioxidantii autorizati conditionat“ se modifica si completeaza dupa cum urmeaza: rn
rn4.1. Partea A „Sorbati, benzoati si p-hidroxibenzoati“ a anexei XI la norme se modifica dupa cum urmeaza: rn
rn„a) Denumirea categoriei „Produse de panificatie partial coapte, preambalate destinate vanzarii cu amanuntul“ se modifica si va avea urmatorul cuprins:rn
rn„Produse de panificatie partial coapte, preambalate, destinate vanzarii cu amanuntul, si paine cu valoare energetica redusa destinata vanzarii cu amanuntul“;rn
rnb) partea A a anexei XI la norme se completeaza dupa cum urmeaza:rn
rnrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––tttrn
rn«Doza maxima (mg/kg sau mg/l corespunzator)rn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rnttSattSa+Barn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––ttCozi de raci procesate sit2.000tttrn
rntmoluste procesate, marinate,tttttpreambalatet-t ttrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––ttrn
rnAromettt1.500»„rn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rnrn
rn4.2. Partea C „Alti conservanti“ a anexei XI la norme se modifica dupa cum urmeaza: rn
rn„a) Se abroga prevederile referitoare la urmatorii aditivi: rn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rntE 230tBifenil, difeniltTratamentul superficialt70 mg/kgtttal citricelorrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––ttE 231tOrtofenilfenol*)tTratamentul superficialt12 mg/kgrn
rntE 232tOrtofenilfenattal citricelortindividual sauttde sodiu*)ttin combinatie,ttttexprimat inttttortofenilfenolrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rn*) Abrogarea dispozitiilor referitoare la aditivii E231 «Ortofenilfenol» si E232 «Ortofenilfenat de sodiu» va intra in vigoare la data cand prevederile privind etichetarea alimentelor tratate cu aceste substante intra in vigoare conform legislatiei privind limitele maxime pentru reziduuri de pesticide. rn
rnrn
rnb) Prevederile referitoare la aditivul alimentar E 1105 «Lisozim» se completeaza, introducandu-se la categoria «produs alimentar» urmatoarea sintagma: rn
rn«Vin in conformitate cu legislatia in vigoare» (pro memoria).“ rn
rn4.3. Partea D „Alti antioxidanti“ a anexei XI la norme se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: rn
rn„a) Se introduc noi produse alimentare si dozele maxime pentru aditivii alimentari, cu urmatorul cuprins: rn
rnrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––tt«E 310tGalat de propiltUleiuri esentialet1.000 mg/kg (galati si BHA separatirn
rnttt tsau in combinatie)rn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––ttE 311tGalat de octiltrn
rntE 312tGalat de dodeciltArome, altelet100 mg/kg (galati separatirn
rntE 320tButilhidroxianistdecat uleiuritsau in combinatie ori 200 mg/kg (BHA)»rn
rnttol (BHA)tesentiale rn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rnrn
rnb) Pentru antioxidantii E 315 «Acid erithorbic» si E 316 «Erithorbat de sodiu» denumirea «Produse din carne semiconservate si conservate» se modifica si va avea urmatorul cuprins: «Produse din carne sarate si produse din carne conservate»„.rn
rn5. Anexa XII la norme „Lista cu alti aditivi autorizati“ se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: rn
rn„a) Pentru aditivii alimentari E 338 „acid fosforic“ – E 452 „Polifosfati“ se completeaza coloanele 3 si 4 dupa cum urmeaza:rn
rnrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––ttttrn
rn“Aromet40 g/kg“rn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rnrn
rnb) Pentru aditivii alimentari E 338 «Acid fosforic» – E 452 «Polifosfati», in coloanele 3 si 4 urmatoarele produse se abroga:rn
rnrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––ttttrn
rn«Cidru si rachiu de peret2 g/l»rn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rnc) Prevederile referitoare la aditivul alimentar E 416 «Guma Karaya» se completeaza, in coloanele 3 si 4, dupa cum urmeaza:rn
rnrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––ttttrn
rn«Aromet50 g/kg»rn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rnrn
rnd) Pentru aditivii alimentari E 432 «Monolaurat de polioxietilena sorbitan – (polisorbat 20)» E 436 «Tristearat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 65)» se completeaza coloanele 3 si 4 dupa cum urmeaza:rn
rnrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––ttt«Arome, exceptand aroma lichida de fum, si arome pe bazatrn
rnttde oleorasini din condimente*)t10 g/kgrn
rnttAlimente continand aroma lichida de fum si arome pe bazarn
rnttde oleorasini din condimentett1 g/kgrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rn*) Oleorasinile din condimente sunt definite ca extracte din condimente din care s-a evaporat solventul de extractie, obtinandu-se un amestec de substante uleioase si rasinoase provenite din condiment.»rn
rne) Prevederile referitoare la aditivul alimentar E 444 «Acetat izobutirat de zaharoza» se completeaza, in coloanele 3 si 4, dupa cum urmeaza:rn
rnrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––ttt«Bauturi alcoolice tulburi, aromatizate, tt300 mg/l»rn
rnttcontinand mai putin de 15% vol. alc.ttrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rnrn
rnf) Dupa aditivii alimentari E 535 «Ferocianura de sodiu» – E 538 «Ferocianura de calciu» se introduce un nou aditiv, dupa cum urmeaza:rn
rnrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––ttrn
rn«E 551tDioxid de siliciutAromet50 g/kg»rn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rnrn
rng) La aditivul alimentar E 900 «Dimetil polixiloxan» coloanele 3 si 4 se completeaza dupa cum urmeaza:rn
rnrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-tttrn
rn«Aromet10 mg/kg»rn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rnh) Prevederile privind aditivul E 903 «Ceara de carnauba» se modifica cum urmeaza:rn
rni) La aditivul alimentar E 459 «Beta-ciclodextrina» coloanele 3 si 4 se completeaza dupa cum urmeaza:rn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––ttttrn
rn«Arome inglobate in:trn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––ttttrn
rnceaiuri aromatizate sitrn
rntttBauturi instant aromatizatet500 mg/lrn
rntttsub forma de pulberern
rntttsnackuri aromatizatet1 g/kg in alimentern
rntttconsumate ca atarern
rntttsau reconstituite conform rn
rntttinstructiunilor fabricantului»trn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––rn
rnj) La aditivul E 425 «Konjac»*) (i) Guma de konjac, (ii) Gluconomanan de konjac, coloana 3 va avea urmatorul cuprins:rn
rn«Produse alimentare in general (exclusiv cele enumerate la art. 17 alin. 3, si jeleuri, inclusiv minijeleuri).»rn
rnrn
rnk) Dupa aditivul E 425 «Konjac» anexa XII la norme se completeaza, introducandu-se urmatorii aditivi alimentari:rn
rnrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––tt«E 907tPoli-1-decenatCa agent detrn
rntthidrogenatatglazurare pentru:trn
rnttt– produse de cofetariet2 g/kgtrn
rnttt– fructe uscatet2 g/kgrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––ttE 1505tCitrat de trietiltAromet3 g/kg provenindrn
rntE 1517tDiacetat de glicerilttdin toate surselern
rnttdiacetina)ttmateriale in alimentern
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––*) Aceste substante nu pot fi utilizate pentru producerea produselor alimentare deshidratate a caror rehidratare se efectueaza in momentul ingerarii.rn
rnrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––ttE 1518tTriacetat de glicerilttconsumate ca atarern
rntt(triacetina)ttsau reconstituitern
rntE 1520tPropan 1,2-diolttconform instructiunilorrn
rntt(propilen glicol)ttfabricantului; separatern
rntttt sau in amestec.rn
rnttttIn cazul bauturilor rn
rnttttdoza maxima pentrurn
rnttttE 1520 este 1 g/lrn
rnrn
rn6. Anexa XIII la norme „Lista cu substantele suport si solventii purtatori autorizati“ se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: rn
rn„a) Aditivul alimentar E 468 «Carboximetilceluloza de sodiu reticulata» se completeaza, introducandu-se si denumirea «Guma de celuloza reticulata».rn
rnb) Dupa aditivul alimentar E 469 «Carboximetilceluloza hidrolizatat de tip enzimatic» se introduce un nou aditiv cu urmatorul cuprins:rn
rnrn
rn––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––tt«E 555tSilicat alumino-potasictIn E 171 (dioxid de titan) si in E 172 (oxizi sirn
rnttthidroxizi de fier) (maximum 90% in raport cutttpigmentul)»“rn