Vazand Referatul de aprobare nr. 150.227 din 8 iulie 2002, intocmit de Directia de industrie alimentara; standarde, marci si licente, avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata si modificata prin Legea nr. 57/2002, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare, al Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 166/2001 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, cu modificarile ulterioare,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor, ministrul sanatatii si familiei si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emit urmatorul ordin:

Art. 1. – Se aproba Normele cu privire la continutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea si pastrarea bulionului si a pastei de tomate, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. – Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ministerul Sanatatii si Familiei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului Bucuresti, prin directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti si, respectiv, prin oficiile pentru protectia consumatorilor judetene si al municipiului Bucuresti, vor controla modul de respectare a prevederilor prezentului ordin.
Art. 3. – Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare in termen de 6 luni de la data publicarii.

    Ministrul agriculturii,    Ministrul sanatatii si familiei,     Presedintele Autoritatii
     alimentatiei si padurilor,    Daniela Bartos            Nationale pentru Protectia
                                Consumatorilor,
     Ilie Sarbu                        Rovana Plumb,
                                 secretar de stat

ANEXA

NORME
cu privire la continutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea si pastrarea bulionului
si a pastei de tomate

CAPITOLUL I
Dispozitii generale

Art. 1. – Prezentele norme se refera la conditiile privind continutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea si pastrarea bulionului si a pastei de tomate destinate comercializarii pentru consum uman.
Art. 2. – Produsele mentionate la art. 1 se comercializeaza numai daca respecta definitiile si regulile stabilite in prezentele norme.

CAPITOLUL II
Definitii, continut, calitate

Art. 3. – In sensul prezentelor norme, bulionul si pasta de tomate sunt produse obtinute prin zdrobirea si strecurarea tomatelor, la care se poate adauga sare sau zahar, urmate de concentrarea prin fierbere a sucului obtinut, pana la consistenta de bulion sau pasta, ambalate in recipiente ermetice sau neermetice.
Art. 4. – Produsele definite la art. 3 se clasifica, dupa continutul de substanta uscata solubila, dupa cum urmeaza:
1. bulion de tomate tip 18, cu minimum 18% substanta uscata solubila la 20°C (exclusiv adaosul de sare);
2. pasta de tomate:
a) tip 24, cu minimum 24% substanta uscata solubila la 20°C (exclusiv adaosul de sare);
b) tip 28, cu minimum 28% substanta uscata solubila la 20°C (exclusiv adaosul de sare);
c) tip 36, cu minimum 36% substanta uscata solubila la 20°C (exclusiv adaosul de sare);
d) tip 40, cu minimum 40% substanta uscata solubila la 20°C (exclusiv adaosul de sare).
Art. 5. – Materiile prime si auxiliare utilizate la fabricarea bulionului si a pastei de tomate trebuie sa corespunda urmatoarelor definitii si descrieri:
1. tomatele sunt legume proaspete, sanatoase, intregi, ajunse la maturitate industriala, de culoare rosie intensa, fara semne de fermentare sau mucegai, neatacate de boli criptogamice;
2. apa utilizata in scopuri tehnologice (spalare, sterilizare) trebuie sa corespunda normelor sanitare si conditiilor tehnice de calitate impuse de normativele in vigoare referitoare la apa potabila;
3. sarea folosita trebuie sa fie de uz alimentar si sa corespunda conditiilor de calitate impuse de reglementarile in vigoare;
4. zaharul utilizat in scopul corectarii substantei uscate solubile trebuie sa corespunda normativelor tehnice de calitate in vigoare pe produs.
Art. 6. – La fabricarea bulionului si a pastei de tomate nu este permisa adaugarea colorantilor, substantelor conservante si a substantelor de ingrosare (amidon, gume etc.).
Art. 7. – La pasta de tomate dozata si ambalata la tuburi este permis adaosul de benzoat de sodiu in limitele prevazute si stabilite de normativele sanitare in vigoare.
Art. 8. – (1) Este admisa adaugarea de sare si/sau de zahar la pasta de tomate la solicitarea scrisa a beneficiarului.
(2) Cantitatea maxima de sare admisa a se adauga la pasta de tomate ambalata la butoaie este de 10%.
Art. 9. – Proprietatile organoleptice si caracteristicile fizico-chimice pe care trebuie sa le indeplineasca bulionul si pasta de tomate sunt redate in anexele nr. 1 si, respectiv, nr. 2, care fac parte integranta din prezentele norme.
Art. 10. – (1) Proprietatile microbiologice, continutul de metale grele si pesticide din bulionul si pasta de tomate trebuie sa se incadreze in limitele stabilite de reglementarile sanitare in vigoare.
(2) Verificarea parametrilor prevazuti la alin. (1) si la art. 9 se efectueaza periodic si se garanteaza de producator la fiecare livrare.
Art. 11. – Metodele de analiza utilizate pentru verificarea caracteristicilor prevazute la art. 10 alin. (1) trebuie sa corespunda prevederilor urmatoarelor standarde:
1. proprietati microbiologice conform SR 8924-95 Conserve alimentare in recipiente inchise ermetic. Analiza microbiologica si STAS 8731-85 Produse de legume si fructe. Determinarea continutului in filamente de mucegai;
2. continutul de pesticide, conform:
a) STAS 12497-86 Produse de legume si fructe; determinarea reziduurilor de pesticide organoclorurate;
b) STAS 12905-90 Produse de legume si fructe; determinarea reziduurilor de pesticide organofosforice;
3. continutul de metale grele, conform:
a) STAS 5954/1-86 Produse de legume si fructe; mineralizarea probelor in vederea determinarii metalelor;
b) STAS 7118-79 Determinarea arsenului;
c) STAS 5955-86 Determinarea plumbului;
d) STAS 7852-80 Determinarea cadmiului;
e) STAS 5954/2-77 Determinarea cuprului;
f) STAS 7119-91 Determinarea staniului.
Art. 12. – Determinarea continutului de substanta uscata solubila la pasta de tomate cu adaos de sare se face conform calculului prevazut in anexa nr. 3 care face parte integranta din prezentele norme.

CAPITOLUL III
Ambalare, marcare, depozitare, transport

Art. 13. – Bulionul si pasta de tomate se ambaleaza in recipiente de diferite capacitati, cu posibilitati de inchidere ermetica sau neermetica, confectionate din materiale pentru produse alimentare, avizate de Ministerul Sanatatii si Familiei.r
Art. 14. – Ambalajele de transport trebuie sa asigure integritatea produselor, sa fie curate, uscate, in stare buna; ambalajele folosite sunt: lazi din lemn, carton, folie contractibila sau alte ambalaje stabilite prin contract si care trebuie sa corespunda prevederilor din normativele in vigoare pe produs.r
Art. 15. – (1) Marcarea si etichetarea bulionului si a pastei de tomate trebuie sa se faca cu respectarea reglementarilor in vigoare privind etichetarea alimentelor si inscrierea tuturor informatiilor necesare, astfel incat consumatorul sa fie informat corect la momentul achizitionarii produsului.r
(2) Mentiunile specifice produsului, care trebuie inscriptionate obligatoriu, precum si restrictionarea unor informatii care pot induce in eroare consumatorul, sunt urmatoarele:r
a) inscrierea cantitatii nete se face in conformitate cu instructiunile de metrologie legala in vigoare;r
b) mentionarea substantei uscate solubile, exprimata in grade refractometrice la 20°C;r
c) este interzisa inscrierea pe eticheta a mentiunii „natural”.r
Art. 16. – Adaosul de sare si/sau de zahar, dupa caz, va fi inscris sub forma procentuala, in mod vizibil, in acelasi camp vizual cu denumirea sub care se vinde produsul.r
Art. 17. – Marcarea butoaielor din lemn se face prin sablonare pe capac cu vopsea rezistenta la apa sau prin etichetare. Etichetele vor fi confectionate din tabla, placaj sau alt material, se vor aplica pe unul dintre capace si vor cuprinde toate elementele de identificare prevazute in reglementarile legale in vigoare privind etichetarea produselor alimentare.r
Art. 18. – (1) Depozitarea bulionului si a pastei de tomate se face in incaperi curate, uscate, ferite de razele solare sau de inghet, la o temperatura de maximum 20°C si o umiditate relativa a aerului de maximum 75%.r
(2) Butoaiele cu pasta de tomate cu continut mic de sare de 2-4% se pastreaza in depozite frigorifice, iar butoaiele cu pasta de tomate cu adaos de 8-10% sare se pot depozita in incaperi ferite de razele solare, de ploaie si de inghet, la temperatura de circa 15°C.r
Art. 19. – Transportul trebuie sa se faca cu vehicule curate, acoperite, in conditii care sa asigure integritatea ambalajelor si mentinerea calitatii produselor, precum si protectia contra razelor solare sau inghetului.r
Art. 20. – Fiecare transport trebuie sa fie insotit de documentul de certificare a calitatii produsului, intocmit de producator, conform reglementarilor legale in vigoare.r
r
CAPITOLUL IVr
Dispozitii finaler
r
Art. 21. – Data durabilitatii minimale, respectiv data pana la care produsele isi pastreaza caracteristicile specifice in conditiile de depozitare prevazute in aceste norme, este stabilita si garantata de producator.