Vazand Referatul de aprobare al Directiei generale de implementare, reglementare si de management al resurselor biotehnologice nr. 141.150 din 13 septembrie 2002, avand in vedere prevederile art. 6 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobata prin Legea nr. 38/2001, si prevederile Hotararii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si al Hotararii Guvernului nr. 166/2001 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, cu modificarile ulterioare, ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emit urmatorul ordin:
Art. 1. – Se aproba Regulile specifice privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. – Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. – Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii.
Ministrul agriculturii, Presedintele Autoritatii Nationale
alimentatiei si padurilor, pentru Protectia Consumatorilor,
Ilie Sarbu Rovana Plumb,
secretar de stat
ANEXA
REGULI SPECIFICE
privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice
Art. 1. – Etichetarea produselor agroalimentare ecologice se face in conformitate cu prevederile art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2000*) privind produsele agroalimentare ecologice, denumita in continuare OUG nr. 34/2000, si cu prevederile nationale in vigoare privind etichetarea alimentelor.
Art. 2. – In cazul etichetarii sau publicitatii produselor vegetale primare neprocesate, a animalelor si a produselor animaliere neprocesate, se fac referiri la modul de productie ecologica numai in urmatoarele conditii:
a) indicatiile evidentiaza cu claritate modul de productie agricola;
b) produsul este obtinut in conformitate cu regulile de productie ecologica stabilite in art. 4 si 5 din OUG nr. 34/2000 si in art. 2-4 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001, sau este importat si se supune acelorasi prevederi;
c) produsul se obtine sau se importa de un operator care este controlat de un organism de inspectie si certificare in conformitate cu prevederile art. 7 si 8 din OUG nr. 34/2000;
d) prin etichetare se inscriu numele si/sau codul organismului de inspectie si certificare la care operatorul este inscris.
Art. 3. – In cazul etichetarii sau publicitatii produselor de origine vegetala si animala procesate, destinate consumului uman, preparate din unul sau mai multe ingrediente de origine vegetala si/sau de origine animala, denumirea sub care se vinde produsul va cuprinde referiri la modul de productie ecologica numai in urmatoarele conditii:
a) cel putin 95% din ingredientele de origine agricola ale produsului sunt produse sau provin din produse obtinute in conformitate cu regulile de productie ecologica stabilite in art. 4 si 5 din OUG nr. 34/2000 si in art. 2-4 din normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001 sau sunt importate si se supun acelorasi prevederi;
b) toate celelalte ingrediente de origine agricola ale produsului sunt mentionate la pct. III din anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001 sau sunt autorizate provizoriu intr-o tara din Uniunea Europeana;
c) produsul contine numai substantele prevazute la pct. I din anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001, ca ingrediente de origine neagricola;
d) produsul sau ingredientele sale de origine agricola, mentionate la lit. a), sunt supuse unor tratamente numai cu substantele prevazute la pct. II din anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001;
e) produsul sau ingredientele sale nu sunt supuse tratamentelor care implica utilizarea radiatiilor ionizante;
f) produsul este preparat sau importat de un operator care este controlat de un organism de inspectie si certificare in conformitate cu prevederile art. 7 si 8 din OUG nr. 34/2000;
g) prin etichetare se inscriu numele si/sau codul organismului de inspectie si certificare care a efectuat ultima inspectie a operatorului;
h) produsul este obtinut fara utilizarea organismelor modificate genetic si/sau a produselor derivate din astfel de organisme;
i) indicatiile privind modul de productie ecologica trebuie sa stabileasca in mod clar ca se refera la un mod de productie agricola si trebuie sa fie insotite de o mentiune privind ingredientele de origine agricola respective, in conditiile in care aceasta mentiune nu este inscrisa in lista ingredientelor.
Art. 4. – Produsele vegetale care fac obiectul etichetarii si publicitatii in conformitate cu prevederile art. 2 sau 3 pot cuprinde referiri la conversia catre modul de productie ecologica in urmatoarele conditii:
a) indeplinesc toate cerintele mentionate la art. 2 sau 3, cu exceptia celei referitoare la perioada de conversie specificata la art. 1 din anexa nr. 1 la normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001;
b) respecta o perioada de conversie de cel putin 12 luni inainte de recoltare;
c) indicatiile de pe eticheta produsului sunt inscriptionate astfel incat sa nu induca in eroare cumparatorul asupra acestui produs, fata de produsele care indeplinesc toate cerintele prevazute la art. 2 sau 3. Aceste indicatii se formuleaza astfel: „produs in conversie catre agricultura ecologica” si trebuie sa fie prezentate in acelasi format, culoare si stil de caractere cu denumirea sub care se vinde produsul. In aceasta formulare cuvintele „agricultura ecologica” nu vor fi mai evidente decat cuvintele „produs in conversie catre”;
d) produsul contine doar un singur ingredient vegetal de origine agricola;
e) prin etichetare se inscriu numele si/sau codul organismului de inspectie si certificare care a efectuat ultima inspectie a operatorului;
f) produsul este obtinut fara utilizarea organismelor modificate genetic si/sau a produselor derivate din astfel de organisme.
Art. 5. – Fara a exclude aplicarea prevederilor art. 3, etichetarea si publicitatea produselor de origine vegetala si animala procesate, destinate consumului uman, preparate din unul sau mai multe ingrediente de origine vegetala si/sau de origine animala, cuprind indicatii referitoare la modul de productie ecologica numai in urmatoarele conditii:
a) cel putin 70% din ingredientele de origine agricola sunt obtinute sau provin din produse care se conformeaza regulilor de productie ecologica stabilite in art. 4 si 5 din OUG nr. 34/2000 si in art. 2-4 din normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001 sau sunt importate si se supun acelorasi prevederi;
b) toate celelalte ingrediente de origine agricola ale produsului sunt prevazute la pct. III din anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001 sau au fost autorizate provizoriu in tarile din Uniunea Europeana;
c) indicatiile care fac referire la modul de productie ecologica sunt inscrise in lista ingredientelor si se refera numai la ingredientele obtinute in conformitate cu regulile de productie ecologica stabilite in art. 4 si 5 din OUG nr. 34/2000 si in art. 2-4 din normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001 sau sunt importate si se supun acelorasi prevederi. Acestea sunt prezentate in aceeasi culoare, marime si stil de caractere cu celelalte indicatii din lista ingredientelor. De asemenea, aceste indicatii trebuie sa apara intr-o mentiune separata aflata in acelasi camp vizual cu denumirea sub care se vinde produsul si trebuie sa contina procentul ingredientelor de origine agricola sau al derivatelor de origine agricola care au fost obtinute in conformitate cu regulile de productie ecologica stabilite in art. 4 si 5 din OUG nr. 34/2000 si in art. 2-4 din normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001 sau care sunt importate si se supun acelorasi prevederi. Aceasta mentiune nu va fi mai evidenta, ca format, culoare si stil de caractere, decat denumirea sub care se vinde produsul. Aceasta mentiune se inscrie astfel: „… % din ingredientele agricole au fost obtinute in conformitate cu regulile productiei ecologice”;r
r
d) produsul contine, ca ingrediente de origine neagricola, numai substantele mentionate la pct. I din anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001;r
e) produsul sau ingredientele sale de origine agricola mentionate la lit. a) nu au fost supuse unor tratamente care implica utilizarea de substante care nu sunt specificate la pct. II din anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001;r
f) produsul sau ingredientele sale nu au fost supuse tratamentelor care implica utilizarea radiatiilor ionizante;r
g) produsul a fost preparat sau importat de un operator care a fost supus controlului de catre un organism de inspectie si certificare in conformitate cu art. 7 si 8 din OUG nr. 34/2000;r
h) prin etichetare se inscriu numele si/sau codul organismului de inspectie si certificare la care operatorul este inscris;r
i) produsul este obtinut fara utilizarea organismelor modificate genetic si/sau a produselor derivate din astfel de organisme.r
Art. 6. – Listele limitative ale substantelor si produselor mentionate la art. 3 lit. b), c) si d) si art. 5 lit. b), d) si e) sunt stabilite la pct. I, II si III din anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001.r
Art. 7. – Un ingredient obtinut conform regulilor de productie ecologica stabilite la art. 4 si 5 din OUG nr. 34/2000 si la art. 3 din normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001 nu poate intra in compozitia unui produs specificat la art. 2 alin. (1) lit. a) si b) din OUG nr. 34/2000, impreuna cu acelasi tip de ingredient care a fost obtinut dupa alte reguli decat cele de productie ecologica.