UE impune măsuri de gestionare a deșeurilor textile din 2025

Oficialii UE propun soluții pe termen lung pentru gestionarea deșeurilor textile. Începând de anul viitor, aceste deșeuri vor trebui depozitate într-un container dedicat, similar celor pentru resturile menajere.

Andrei Corlan, comisar general al Gărzii de Mediu, a menționat că primăriile vor trebui să adauge deșeurile textile în ciclul de colectare separată. Companiile vor fi obligate să asigure predarea separată a acestor deșeuri.

„Primăriile vor trebui să adauge în ciclul de colectare separată şi această nouă componentă, companiile vor trebui să asigure predarea separată a acestor categorii de deşeuri. Deşeurile textile reprezintă o provocare în ceea ce înseamnă reciclarea din cauza multitutidinii de materiale compozite care alcătuiesc produsul”, a declarat Andrei Corlan.

La Iași, sistemul de colectare separată a deșeurilor textile este funcțional de trei ani.

Cătălin Neculau, directorul Salubris Iași, a anunțat că se vor face noi investiții pentru a respecta ordonanța de urgență. Bugetele anului viitor vor acoperi achiziția containerelor necesare.

 „Urmează să facem noi investiţii ca odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă să fim puşi la punct. Bugetele de anul viitor ne asigură cumpărarea acestor recipiente”, a declarat directorul Salubris Iași.

În București, majoritatea inițiativelor sunt private

Spre exemplu un localnic a explicat că, deoarece nu avea pe cine să-i ofere hainele vechi, prefera să le aducă la containerele speciale din parcările hipermarketurilor, în speranța că vor fi reciclate.

Haine
SURSĂ FOTO: Dreamstime

„Nici n-am cui să i le dau aşa că mai bine le aduc aici poate se reciclează mai departe”, a declarat un localnic.

Loredana Samoilă, PR Director al unui lanț de hypermarketuri, a subliniat importanța curățeniei și a împachetării corecte a textilelor. Acest lucru este esențial pentru a evita contaminarea cu alte tipuri de materiale.

„Este foarte important ca aceste textile să fie curate şi să fie împachetate corespunzător astfel încât să se evite contaminarea cu alte tipuri de textile. Ne dorim să extindem acest proiect pentru că momentan este disponibil doar în Bucureşti şi Ilfov”, a declarat Loredana Samoilă, PR Director lanţ de hypermarketuri.

Costurile pentru acest serviciu pot varia de la câteva sute până la o mie de euro

Producătorii de îmbrăcăminte sunt obligați de lege să încheie contracte cu firme care colectează deșeuri textile. Costurile pentru acest serviciu sunt destul de ridicate.

Emilia Tudoran, designer vestimentar, a spus că deșeurile textile sunt separate și trimise către firme specializate. Aceste costuri pot varia de la câteva sute până la o mie de euro.

„Încă de la început deşeurile textile au fost reciclate, puse separat, şi apoi date către o firmă care se ocupă de asta. Poate să varieze între câteva sute de euro şi dus câte o mie. Am colaborat cu o şcoală care a luat diferite deşeuri textile pentru proiecte cu copiii au mai fost date pentru umplut diverse obiecte, perne”, a declarat Emilia Tudoran.

Noua directivă nu oferă claritate privind posibila creștere a prețurilor la haine. Mădălina Corciu, reprezentantă a unui ONG de sustenabilitate, a menționat că este prea devreme pentru a spune dacă hainele vor deveni mai scumpe.

„Este prematur în acest momentan să spunem că hainele se scumpesc. Dacă tu vii pe piaţă cu produse mai puţine şi sunt durabile, atunci taxele pe care le plăteşti prin gestionarea deşeurilor pot scădea”, a declarat Mădălina Corciu.

Începând cu 1 ianuarie, cei care nu respectă reglementările privind reciclarea textilelor se pot confrunta cu amenzi între 5.000 și 60.000 de lei.