România rămâne fără banii din PNRR?
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a vorbit miercuri despre măsurile pe care Guvernul trebuie să le adopte în cadrul PNRR. Este vorba despre reforma pensiilor speciale, combaterea evaziunii fiscale și reformele fiscal-bugetare.
Ministrul Boloș a atras atenția că implementarea acestor reforme este crucială, pentru că în joc e o sumă semnificativă. Mai exact, sunt 1,4 miliarde de euro, care sunt condiționați de reforma pensiilor speciale.
„Este un jalon care are într-adevăr … Comisia Europeană are posibilitatea să ne taie aproximativ 1,4 miliarde de euro, ceea ce este foarte mult pentru nevoile de finanțare pe care le avem și pentru proiectele de investiții pe care le-am pornit”, a explicat Boloș la Digi24.
Boloș și-a exprimat încredere că România va reuși să evite astfel de consecințe dramatice și a subliniat importanța implementării reformelor.
„Nu cred că ajungem în această situație (n.r. rămânem fără banii din PNRR). Ar fi dramatic și dureros ca România să fie blocată de acest jalon, să nu-l poată rezolva, când în spate, în PNRR sunt autostrăzile, sunt investițiile în calea ferată, în școli, spitale”, a declarat ministrul de Finanțe.
De asemenea, Marcel Boloș a punctat că „dacă noi, la nivel intern nu suntem în stare să gândim măsurile necesare ca să ieșim din acest impas, înseamnă că următorul pas avem nevoie de asistență internațională, financiară”.
Marcel Boloș a spus că CE vrea măsuri mai dure
Celine Gauer, responsabilă de gestionarea fondurilor din PNRR, și-a exprimat dezamăgire în cadrul discuțiilor cu oficialii români, cerând măsuri fiscale mai drastice și consistente.
Ministrul Marcel Boloș a subliniat că este important să se negocieze cu Comisia Europeană. El a recunoscut că aceste angajamente față de Comisie sunt mai complexe decât ceea ce este prevăzut în planul de măsuri fiscal-bugetare din PNRR.
„A spus că planul nostru de măsuri fiscal-bugetare trebuie să fie mult mai dur, să fie mult mai consistent. Noi trebuie să negociem cu Comisia Europeană, în coaliția de guvernare, și în partidele politice care sunt în spate. (…)
Ministrul a precizat că angajamentele noastre față de Comisia Europeană, din perspectiva reformei privind impozitele și taxele în jalonul pe care îl avem în cererea de plată numărul 4 sunt lucruri mult mai complicate decât ce avem noi în planul de măsuri fiscal-bugetare.
Și aici trebuie să fim foarte atenți, pentru că ce scrie ca angajament, în PNRR, influențează destul de consistent mediul de afaceri și populația”, a explicat ministrul.