Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că ”Ordonanța Prună” încalcă Legea fundamentală. Această ordonanță permitea Serviciului Român de Informații (SRI) să poată face cercetări penale. Decizia CCR vine după ce au fost depuse trei obiecții de neconstituționalitate, două dintre ele fiind semnate de Avocatul Poporului.
Cea de-a treia obiecție a fost trimisă la CCR de către Grupul parlamentar al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Grupul parlamentar al PNL, deputați neafiliați și un deputat din partea Grupului Minorității Naționale.
Așadar, în cursul zilei de miercuri, 16 februarie, judecătorii CCR au analizat obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, stabilind că încalcă Legea fundamentală.
”Cu majoritate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate (după conexarea celor trei sesizări cu același obiect formulate de Avocatul Poporului și, respectiv, de 51 de deputați aparținând Grupurilor parlamentare ale Alianței pentru Unirea Românilor, Partidului Social Democrat, Partidului Național Liberal, precum și de deputați neafiliați și un deputat al Grupului Minorităților Naționale) și a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, precum și dispozițiile art.I pct.1 fraza a doua, art.II pct.1, art.IV pct.1 fraza a treia și art.IV pct.2 fraza a doua din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.6/2016 sunt neconstituționale”, arată decizia CCR.
SRI i-a fost interzis să facă cercetare penală în România
În 2016, CCR a dat o decizie prin care Serviciului Român de Informații i-a fost interzis să facă cercetare penală în România, prin OUG 6/2016. SRI a devenit un organ de cercetare penală specială în România pe infracțiunile din Codul PEnal ce țin de securitatea națională și terorism. În acest mod, a reușit ca, după tăierea legată a relației SRI-DNA, să facă cercetare penală cu procurorii DIICOT, prin punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică.
La vremea respectivă, adoptarea OUG 6/2016 a fost extrem de criticată de către asociațiile de magistrați, care au invocat vicii grave de neconstituționalitate și au cerut Parlamentului respingerea acestora.
După ce CCR a venit cu decizia anterior menționată, Alianța pentru Unirea României (AUR) a postat pe contul oficial de Facebook că ”decizia confirmă justețea demersului nostru și arată că Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor, înființat în secret în baza unei hotărâri a CSAT, nu are nicio bază legală”.