Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Articol unic. – Capitolul II1 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 401 din 20 iulie 2001, cu completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„CAPITOLUL II1
Ajutorul pentru incalzirea locuintei in perioada
1 noiembrie 2002 – 31 martie 2003

Art. 221. – Familiile si persoanele singure cu venituri reduse, care utilizeaza pentru incalzirea locuintei energie termica furnizata de sisteme centralizate, beneficiaza de ajutor pentru incalzirea locuintei, dupa cum urmeaza:
a) familiilor al caror venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 1.053.000 lei li se acorda o suma de 980.000 lei, dar nu mai mare decat cheltuielile cu incalzirea si apa calda menajera, confirmate de asociatia de proprietari/chiriasi ori de factura individuala;
b) familiilor al caror venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza intre 1.053.001 lei si 1.287.000 lei li se acorda o suma de 588.000 lei, dar nu mai mare decat cheltuielile cu incalzirea si apa calda menajera, confirmate de asociatia de proprietari/chiriasi ori de factura individuala;
c) familiilor al caror venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza intre 1.287.001 lei si 1.638.000 lei li se acorda o suma de 294.000 lei, dar nu mai mare decat cheltuielile cu incalzirea si apa calda menajera, confirmate de asociatia de proprietari/chiriasi ori de factura individuala;
d) familiilor al caror venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza intre 1.638.001 lei si 2.106.000 lei li se acorda o suma de 154.000 lei, dar nu mai mare decat cheltuielile cu incalzirea si apa calda menajera, confirmate de asociatia de proprietari/chiriasi ori de factura individuala.
Art. 222. – Familiile si persoanele singure cu venituri reduse, care utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale, beneficiaza de ajutor pentru incalzirea locuintei, dupa cum urmeaza:
a) familiilor al caror venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 1.053.000 lei li se acorda o suma de 500.000 lei, dar nu mai mare decat cheltuielile cu incalzirea si apa calda menajera, confirmate de asociatia de proprietari/chiriasi ori de factura individuala;
b) familiilor al caror venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza intre 1.053.001 lei si 1.287.000 lei li se acorda o suma de 300.000 lei, dar nu mai mare decat cheltuielile cu incalzirea si apa calda menajera, confirmate de asociatia de proprietari/chiriasi ori de factura individuala;
c) familiilor al caror venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza intre 1.287.001 lei si 1.638.000 lei li se acorda o suma de 150.000 lei, dar nu mai mare decat cheltuielile cu incalzirea si apa calda menajera, confirmate de asociatia de proprietari/chiriasi ori de factura individuala.
Art. 223. – Prin derogare de la prevederile art. 2 alin. (1)-(3), in sensul prevederilor art. 221 si 222, prin familie se intelege sotul, sotia si alte persoane care au acelasi domiciliu sau resedinta.
Art. 224. – Titularul ajutorului pentru incalzirea locuintei este proprietarul locuintei sau titularul contractului de inchiriere a acesteia ori alt membru de familie, major si legal imputernicit de catre proprietarul locuintei sau de titularul contractului de inchiriere.
Art. 225. – (1) Ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda familiilor numai pentru locuinta de domiciliu sau, dupa caz, de resedinta a acestora.
(2) Prin locuinta de domiciliu sau de resedinta se intelege locuinta situata la adresa inscrisa in actele de identitate ale membrilor de familie si ale altor persoane majore, precum si ale copiilor care locuiesc efectiv cu acestia si sunt luati in calcul la stabilirea cheltuielilor de intretinere a locuintei.
Art. 226. – (1) Ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda lunar, la cererea titularului, pe baza documentelor doveditoare privind componenta familiei si a declaratiei pe propria raspundere privind veniturile realizate de membrii acesteia in luna anterioara depunerii cererii, insotita de actele doveditoare.
(2) Veniturile pe baza carora se stabileste cuantumul ajutorului pentru incalzirea locuintei sunt cele prevazute la art. 8 alin. (1) si (2).
(3) Cererile de acordare a ajutorului pentru incalzirea locuintei se depun si se inregistreaza la primaria localitatii sau a sectorului municipiului Bucuresti in a carei raza teritoriala se afla locuinta de domiciliu sau de resedinta, individual sau prin asociatiile de proprietari/chiriasi, pana la data de 25 a fiecarei luni pentru luna anterioara.
(4) Cererea si declaratia de venituri se completeaza potrivit formularelor aprobate prin hotarare a consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(5) La elaborarea formularelor de cerere si declaratie de venituri se vor avea in vedere elementele cuprinse in anexele nr. 1 si 2 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.099/2001.
Art. 227. – (1) Primarii verifica veridicitatea documentelor depuse si transmit lunar, pana la data de 10 a lunii urmatoare depunerii cererii, fiecarei asociatii de proprietari/chiriasi sau beneficiarilor individuali de factura un borderou de plata in care sunt inscrise numele titularilor ajutoarelor banesti si suma de care poate beneficia fiecare titular. Borderoul de plata se semneaza de catre primar si de secretar.
(2) Dupa repartizarea pe familii a cheltuielilor cu incalzirea locuintei sau la primirea facturii individuale comitetul executiv al asociatiei de proprietari/chiriasi ori beneficiarii de factura individuala vor completa pe propria raspundere, sub semnatura, coloana corespunzatoare din borderou cu sumele efective datorate de fiecare beneficiar al ajutorului banesc.
(3) Borderoul de plata se completeaza potrivit modelului aprobat prin hotarare a consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Art. 228. – Pe baza borderourilor prevazute la art. 22A? alin. (1) primarii vor asigura achitarea ajutorului pentru incalzirea locuintei, dupa cum urmeaza:
a) daca suma datorata este mai mica sau egala cu ajutorul cuvenit pentru incalzirea locuintei, primarii vor achita sumele care se acopera de la bugetele locale;
b) daca suma datorata este mai mare decat ajutorul cuvenit pentru incalzirea locuintei, primarii achita sumele care se acopera de la bugetele locale, diferentele urmand sa fie achitate de catre titulari la asociatia de proprietari/chiriasi sau direct la furnizor.
Art. 229. – Sumele reprezentand cheltuielile cu incalzirea locuintei privind consumul de energie termica sau de gaze naturale, platite direct de titulari, precum si cele achitate de primari furnizorilor se vor colecta in conturile tip escrow, deschise la banci de catre distribuitorii si producatorii de energie termica sau de gaze naturale.
Art. 2210. – Familiile si persoanele singure, care utilizeaza pentru incalzirea locuintei lemne, carbuni si combustibili petrolieri, beneficiaza de ajutor pentru incalzirea locuintei, in cuantum de 300.000 lei si in conditiile prevazute la art. 22 alin. (1) prin majorarea nivelului lunar al venitului minim garantat.
Art. 2211. – (1) Nerespectarea dispozitiilor art. 226-229 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000.000 lei la 20.000.000 lei.
(2) Incasarea de catre agentii economici producatori si/sau distribuitori de energie termica a sumelor de la beneficiari si a fondurilor de la bugetele locale, acordate conform legii, in alte conturi decat cele tip escrow constituie contraventie si se sanctioneaza in conformitate cu prevederile art. 1 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2001 privind reglementarea unor masuri de asigurare a fondurilor necesare in vederea furnizarii energiei termice si a gazelor naturale pentru populatie, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 84/2002.r
(3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Finantelor Publice si ale autoritatii administratiei publice locale.r
(4) Contraventiilor prevazute la alin. (1) si (2) le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare.r
Art. 2212. – Pentru anul 2002, in executie, prin derogare de la prevederile art. 2 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 84/2002, sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pot fi alocate lunar peste proportiile prevazute, cu conditia incadrarii in aceste proportii la nivelul anului.”r
r
PRIM-MINISTRU ADRIAN NASTASEr
r
Contrasemneaza:r
tMinistrul muncii si solidaritatii sociale,tp. Ministrul finantelor publice,r
tMarian SarbutGheorghe Gherghina,r
tp. Ministrul administratiei publice,tsecretar de statr
tIonel Flesariu,r
tsecretar de statr
tr
Bucuresti, 25 septembrie 2002.r
Nr. 121.