Ordonanta de urgenta nr. 43/15 martie 2001

in temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constitutia Rominiei,Guvernul Rominiei adopta prezenta ordonanta de urgenta.Art. I. - Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creantelor bugetare, publicata i Monitorul Oficial al Rominiei, Partea I, nr. 23 din 31 ianuarie 1996, aprobata si modificata prin Legea nr. 108/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:1. Articolul 82 va avea urmatorul cuprins:"Art. 82. - La cererea temeinic justificata a deb

in temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constitutia Rominiei,
Guvernul Rominiei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I. – Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creantelor bugetare, publicata i Monitorul Oficial al Rominiei, Partea I, nr. 23 din 31 ianuarie 1996, aprobata si modificata prin Legea nr. 108/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 82 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 82. – La cererea temeinic justificata a debitorilor Guvernul Rominiei, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, precum si alte autoritati ale administratiei publice centrale sau locale, dupa caz, pot acorda:
a) aminari sau esalonari la plata impozitelor, taxelor si a altor obligatii bugetare;
b) aminari sau esalonari la plata majorarilor de itirziere;
c) scutiri sau reduceri de impozite si taxe, i conditiile legii;
d) scutiri sau reduceri de majorari de itirziere.
Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, precum si alte autoritati ale administratiei publice centrale sau locale, dupa caz, pot acorda esalonari la plata impozitelor, taxelor si a altor obligatii bugetare si a majorarilor de itirziere pe o perioada de maximum 5 ani care poate icepe cu un termen de gratie de pina la 6 luni cuprins i perioada de esalonare, precum si aminari la plata impozitelor, taxelor si a altor obligatii bugetare si a majorarilor de itirziere pe o perioada de cel mult 6 luni.
Autoritatile administratiei publice locale pot acorda ilesniri la plata, i conditiile prezentei ordonante, pentru creantele reprezentind venituri bugetare ale unitatilor administrativ-teritoriale.
incepind cu data comunicarii aprobarii, pentru creantele bugetare pentru care s-au aprobat ilesniri la plata executarea silita nu se porneste sau nu se continua, dupa caz.
Agentii economici care beneficiaza de ilesniri la plata obligatiilor bugetare, conform dispozitiilor prezentei ordonante, nu pot participa la nici o procedura de privatizare organizata de institutiile publice implicate sau de agentii de privatizare, i vederea cumpararii de actiuni la alte societati comerciale, sau la achizitionarea de alte valori mobiliare ori parti sociale, pe perioada i care beneficiaza de ilesnirile la plata acordate.
Orice suma, de restituit sau de rambursat, de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat sau de la bugetul altor autoritati ale administratiei publice centrale sau locale, dupa caz, reprezentind impozite, taxe sau alte obligatii bugetare, va modifica graficul de esalonare aprobat prin afectarea ultimelor rate din grafic.
Prin ordin al ministrului finantelor publice sau al ministrului muncii si solidaritatii sociale, dupa caz, care va fi publicat i Monitorul Oficial al Rominiei, Partea I, se stabilesc procedura, criteriile si competentele de acordare a ilesnirilor la plata creantelor bugetare administrate de Ministerul Finantelor Publice sau de Ministerul Muncii si Solidaritatii sociale, dupa caz, cu avizul Consiliului Concurentei. in cazul celorlalte autoritati ale administratiei publice centrale procedura se stabileste de catre acestea, cu avizul Ministerului Finantelor Publice si al Consiliului Concurentei.
Pentru autoritatile administratiei publice locale procedura si competentele de acordare a ilesnirilor la plata se stabilesc prin hotarire a Guvernului, la propunerea Ministerului Administratiei Publice si cu avizul Ministerului Finantelor Publice si al Consiliului Concurentei.
Analiza si/sau solutionarea cererilor de ilesniri la plata se realizeaza de comisii stabilite la nivelul fiecarui creditor bugetar.
Guvernul, la propunerea Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, precum si a altor autoritati ale administratiei publice centrale sau locale, dupa caz, poate acorda ilesnirile la plata obligatiilor bugetare, prevazute la alin. 1 lit. a), pentru o suma totala mai mare de 500 miliarde lei si/sau ilesnirile la plata obligatiilor bugetare, prevazute la alin. 1 lit. d), pentru sume mai mari de 50 miliarde lei.
inlesnirile la plata se pot acorda atit iaintea iceperii executarii silite, cit si i timpul efectuarii acesteia. Pentru acordarea ilesnirilor la plata creditorii bugetari pot cere debitorilor, persoane juridice, constituirea de garantii, i termen de 60 de zile de data comunicarii aprobarii ilesnirilor.
inlesnirile la plata creantelor bugetare administrate de Ministerul Finantelor Publice, de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, precum si de alte autoritati ale administratiei publice centrale sau locale, dupa caz, se acorda pe baza datelor din evidenta analitica pe platitori de la nivelul organelor teritoriale la care contribuabilii sunt iregistrati ca platitori de impozite, taxe, contributii si alte obligatii bugetare sau a unui document de verificare itocmit la sediul social al debitorului pe baza datelor din ultima balanta de verificare.
Diferentele de impozite, taxe, contributii si alte obligatii bugetare, precum si majorarile de itirziere aferente acestora, constatate i urma controalelor efectuate ulterior de organele competente ale Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, precum si ale altor autoritati ale administratiei publice centrale sau locale, dupa caz, se achita conform prevederilor legale i vigoare.
Pentru debitorii persoane juridice, aflati i proces de privatizare ori cuprinsi i programe speciale care sa conduca la cresterea atractivitatii acestora la privatizare, ilesnirile la plata se acorda de Guvern, de la caz la caz, prin hotarire, la propunerea institutiilor publice implicate i procesul de privatizare si cu avizul Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, precum si al celorlalte autoritati ale administratiei publice centrale sau locale, dupa caz. Sumele pentru care se acorda ilesniri la plata sunt cuprinse i certificatele de obligatii bugetare eliberate la cererea institutiilor publice implicate sau a agentului de privatizare, adresata Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, precum si altor autoritati ale administratiei publice centrale sau locale, dupa caz. Certificatele de obligatii bugetare se itocmesc conform reglementarilor legale i vigoare.
Ajutoarele de stat, calculate pentru ilesnirile la plata acordate i conditiile prezentei ordonante de Guvernul Rominiei, vor fi notificate Consiliului Concurentei de furnizorul ajutorului de stat, i conformitate cu reglementarile legale privind ajutorul de stat.”
2. Articolul 84 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 84. – Nerespectarea conditiilor si a termenelor i care s-au aprobat ilesnirile la plata atrage anularea acestora, iceperea sau continuarea, dupa caz, a executarii silite pentru itreaga suma neplatita si obligatia de plata a majorarilor de itirziere calculate de la data la care termenele si/sau conditiile nu au fost respectate.
O noua cerere pentru acordarea unor ilesniri la plata obligatiilor bugetare nu poate fi depusa timp de 6 luni de la data nerespectarii ilesnirilor anterioare acordate.”
Art. II. – Pentru cererile de ilesniri la plata depuse iainte de data intrarii i vigoare a prezentei ordonante de urgenta si aflate i curs de solutionare la diverse niveluri de competenta taxa de 0,5% platita anticipat se compenseaza, potrivit reglementarilor legale i vigoare, cu obligatiile bugetare restante care fac obiectul cererilor de ilesniri la plata.
Art. III. – La data intrarii i vigoare a prezentei ordonante de urgenta se abroga Hotarirea Guvernului nr. 1.165/2000 pentru aprobarea Procedurii si competentelor de acordare a unor ilesniri la plata impozitelor, taxelor, contributiilor, sumelor datorate Fondului pentru plata ajutorului de somaj si a altor venituri bugetare, administrate de Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Agentia Nationala pentru Ocupare si Formare Profesionala, dupa caz, publicata i Monitorul Oficial al Rominiei, Partea I, nr. 630 din 5 decembrie 2000.r
Bucuresti, 15 martie 2001.r
Nr. 43r