in temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constitutia Rominiei,
Guvernul Rominiei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. 1. – Pentru privatizarea societatilor comerciale din turism Ministerul Turismului, i calitate de institutie publica implicata, va aplica prevederile prezentei ordonante de urgenta.
Art. 2. – (1) in vederea maririi sanselor de privatizare a societatilor comerciale din turism si pentru dezvoltarea durabila a turismului Ministerul Turismului poate accepta plata i rate a pretului actiunilor vindute, i conditiile stabilite i normele metodologice emise i aplicarea prezentei ordonante de urgenta.
(2) in cazul vinzarii cu plata i rate a pretului actiunilor avansul este de minimum 10% din pretul de vinzare, iar plata ratelor se va esalona pe o perioada de pina la 5 ani, cu perceperea unei dobinzi anuale stabilite prin hotarire a Guvernului si cu obligatia cumparatorului de a efectua investitii pe o perioada de maximum 3 ani de la data semnarii contractului.
(3) Asupra actiunilor vindute cu plata i rate se constituie drept de gaj, i conditiile legii.
(4) in cazul i care cumparatorul nu plateste la scadenta o rata sau nu a efectuat programul de investitii, contractul de vinzare-cumparare se considera rezolvit de drept, fara a mai fi necesara punerea i itirziere si fara orice alta formalitate. in aceasta situatie cumparatorul pierde atit pretul platit pina la acea data, cit si investitiile efectuate.
(5) in cazul vinzarii actiunilor cu plata i rate Ministerul Turismului poate solicita cumparatorului constituirea de garantii suplimentare pentru asigurarea platii ratelor si a executarii programului de investitii, precum:
a) scrisoarea de garantie bancara emisa de o banca comerciala romina sau de o banca comerciala straina si confirmata de Banca de Export-Import a Rominiei – S.A. (Eximbank);
b) constituirea de ipoteci ori alte garantii reale i favoarea Ministerului Turismului;
c) garantia personala a unui fidejusor, persoana fizica sau juridica de cetatenie, respectiv de nationalitate, romina, i conditiile Codului comercial, constind itr-o obligatie unilaterala si neconditionata de plata a ratei, daca aceasta nu a fost achitata la termen, partial ori integral, de catre cumparator.
Art. 3. – Prevederile art. 2 sunt aplicabile si vinzarii de active ale societatilor comerciale din turism, i conditiile normelor metodologice emise i aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta.
Art. 4. – Dosarul de prezentare al societatii comerciale se itocmeste i situatia vinzarii actiunilor unei societati comerciale din turism la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale detine peste 33% din totalul actiunilor; pentru celelalte situatii se itocmeste o fisa de prezentare care cuprinde informatii minime despre societate.
Art. 5. – (1) Licitatia cu strigare se desfasoara itr-o singura etapa si se va tine i termen de 7 zile de la publicarea i presa a anuntului de vinzare.
(2) Pretul de pornire al licitatiei este, de regula, egal cu valoarea nominala a actiunilor. Pretul de vinzare al actiunilor nu poate fi mai mic decit valoarea nominala a actiunilor.
(3) Reprezentantii mass-media au acces liber la licitatie.
Art. 6. – Publicitatea poate fi facuta si pe posturile nationale si internationale de televiziune, dupa caz.
Art. 7. – Contractul de vinzare-cumparare de actiuni se icheie i termen de 5 zile de la data adjudecarii sau de la data icheierii procesului-verbal de negociere.
Art. 8. – Termenul de plata a pretului i cazul vinzarii cu plata integrala sau a avansului i cazul vinzarii cu plata i rate este de 10 zile de la semnarea contractului de vinzare-cumparare de actiuni.
Art. 9. – in aplicarea prevederilor Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate i mod abuziv i perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 Ministerul Turismului isi poate diminua cota de participare la capitalul social al societatilor comerciale la care este actionar, i cazul retrocedarii unor imobile sau al despagubirii prin actiuni apartinind acestor societati comerciale. Aceasta operatiune se poate aplica si i cazul retrocedarii i baza unei hotariri judecatoresti definitive si irevocabile.
Art. 10. – Dispozitiile prezentei ordonante de urgenta se completeaza cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, aprobata prin Legea nr. 44/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, i masura i care nu contravin prezentei ordonante de urgenta.
Art. 11. – (1) Pe data intrarii i vigoare a prezentei ordonante de urgenta se abroga Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/1998 privind privatizarea societatilor comerciale din turism, publicata i Monitorul Oficial al Rominiei, Partea I, nr. 436 din 17 noiembrie 1998, cu modificarile ulterioare, Hotarirea Guvernului nr. 865/1998 pentru aprobarea Normelor metodologice privind privatizarea societatilor comerciale din turism, publicata i Monitorul Oficial al Rominiei, Partea I, nr. 464 din 4 decembrie 1998, Hotarirea Guvernului nr. 423/2000 pentru aprobarea mandatului Fondului Proprietatii de Stat privind privatizarea societatilor comerciale de turism cu profil balneoclimateric, publicata i Monitorul Oficial al Rominiei, Partea I, nr. 231 din 26 mai 2000.
(2) Ministerul Turismului va itocmi si va prezenta Guvernului spre aprobare, i termen de 15 zile de la data intrarii i vigoare a prezentei ordonante de urgenta, norme metodologice de aplicare a acesteia.
Bucuresti, 29 martie 2001.
Nr. 52.
Ordonanta de urgenta nr. 52/29 martie 2001
19 aprilie 2001, 12:00
Ultima modificare în 19 aprilie 2001, 15:00
in temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constitutia Rominiei,Guvernul Rominiei adopta prezenta ordonanta de urgenta.Art. 1. - Pentru privatizarea societatilor comerciale din turism Ministerul Turismului, i calitate de institutie publica implicata, va aplica prevederile prezentei ordonante de urgenta.Art. 2. - (1) in vederea maririi sanselor de privatizare a societatilor comerciale din turism si pentru dezvoltarea durabila a turismului Ministerul Turismului poate accepta plata i rate a pre
Etichete: arhiva,
cazul,
comercial,
Ministerul Turismului,
ordonanta,
turism
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Comunicate goale de continut la Guvern
- Legea nr. 41/7 martie 2001
- inscrieri on-line i Asociatia Romina pentru Internet
- Supermagazinele -al doilea val
- Astra isi risca reputatia cu 8.000.000 USD
- Bazar
- Secretele afacerii Tofan-Michelin
- Analizele obisnuite costa peste un milion
- Datoria publica acopera minariile fiscale
- Deprecierea euro scumpeste dolarii