Ordonanţa de urgenţă pe sănătate este în Monitorul Oficial!

Ordonanţă de urgenţă care vine în ajutorul a milioane de bolnavi din această ţară a fost publicată în Monitorul Oficial. Despre ce este vorba în actul normativ aprobat de Guvern pe 4 februarie.

Ordonanţa de urgenţă privind accesul pacienţilor la servicii medicale indiferent de furnizori, publici sau privaţi, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial. Documentul a fost aprobat în şedinţa de Guvern din 4 februarie.

După adoptarea proiectului de OUG, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, afirma că obiectivul actului normativ este „salvarea vieţilor pacienţilor care (…) sunt în situaţie critică şi trebuie să recurgă la proceduri medicale”.

„Pentru a facilita accesul lor la cea mai apropiată unitate medicală, Guvernul a decis deschiderea sistemului de sănătate şi liberalizarea programului de sănătate, astfel încât pacienţii să aibă posibilitatea să acceseze serviciile medicale, inclusiv pe cele prestate de furnizori privaţi în acelaşi regim cu furnizarea serviciilor medicale de către unităţile publice”, a declarat Dancă.

„Este un act normativ curajos al Guvernului”

El a explicat că prin ordonanţă „se instituie acelaşi regim de decontare a serviciilor medicale pentru unităţile private şi unităţile publice” şi, totodată, „se elimină coplata, contribuţia personală prevăzută de Ordonanţa 27/2019, introdusă de guvernarea PSD anterioară şi se prorogă termenul pentru aceste contribuţii personale până în aprilie 2021”.

„Pacienţii vor beneficia de acelaşi regim, indiferent că aceste servicii medicale sunt furnizate de un operator public sau privat. Este un act normativ curajos al Guvernului (…). El a fost în dezbatere publică în ultima perioadă, au fost consultate asociaţiile profesionale, sectorul medical şi este un obiectiv asumat firesc de o guvernare liberală care doreşte să elimine discriminările între sectorul public şi privat, pentru a mări avantajul pacienţilor care pot accesa servicii medicale de calitate, cele mai apropiate, în funcţie de nevoie. Vorbim de două programe naţionale de sănătate, cele privind infarctul miocardic şi atacul cerebral”, a mai spus Dancă, potrivit Agerpres.