Comunicatul de presa privind sedinta de Guvern din data de 24 ianuarie, trimis redactiei noastre, contine descrierea unei "Ordonante pentru crearea cadrului legislativ de finantare si organizare a colaborarii intre unitatile de invatamant superior si unitatile angajatoare, in vederea asigurarii locului de munca pentru studentii din ultimul an". Inceputul suna promitator, si nici continutul viitorului act normativ nu ne-a dezamagit asteptarile. O initiativa laudabila din toate punctele de vedere.
Comunicatul de presa privind sedinta de Guvern din data de 24 ianuarie, trimis redactiei noastre, contine descrierea unei „Ordonante pentru crearea cadrului legislativ de finantare si organizare a colaborarii intre unitatile de invatamant superior si unitatile angajatoare, in vederea asigurarii locului de munca pentru studentii din ultimul an”. Inceputul suna promitator, si nici continutul viitorului act normativ nu ne-a dezamagit asteptarile. O initiativa laudabila din toate punctele de vedere. In contextul in care in toate tarile europene exista o stransa colaborare intre companii si universitati, iar noi vrem desigur sa ne aliniem bunelor obiceiuri occidentale, facilitarea angajarii viitorilor absolventi este aproape o chestiune de bun simt. Textul de la Guvern precizeaza, in principiu, modalitatea prin care studentii din anii terminali vor fi ajutati sa se angajeze. Este vorba despre colaborarea, pe baza de protocol, a studentilor din ultimii ani cu societati private si unitati de stat. Protocolul de pre-angajare prevede doua conventii: o conventie intre parti pentru perioada ultimilor ani si o conventie in vederea angajarii, cu contract individual de munca, pe o perioada minima de trei-cinci ani. Prima conventie poate contine clauze interesante pentru viitorii angajati, ca de exemplu: asigurarea unui venit minim lunar pentru student, finantarea unor cursuri de specialitate, garantarea locului de munca la unitatea angajatoare pentru o perioada minima de trei-cinci ani etc. Cea de-a doua conventie poate contine clauze privind: garantarea locului de munca, asigurarea pregatirii profesionale periodice etc. Teoretic, numai lucruri bune. Practic, nimic concret.
Am incercat, in mod firesc, sa aflam cui apartine initiativa actului si care va fi modalitatea de aplicare a prevederilor respective. Din pacate, pana la inchiderea editiei, nici ministerele, nici agentiile contactate nu si-au amintit sa aiba ceva de a face cu textul comunicatului emis de Guvern, daramite sa furnizeze informatii suplimentare. Fiecare a aruncat pisica in curtea celuilalt si nimeni nu are nici un raspuns. Mai mult, ordonanta nu a fost, nici dupa o luna de zile, publicata.